Oportünist tavır ne demek

TheMeridian

Yeni Üye
BaY
6 Nis 2023
1,275
121
2
Merhaba arkadaşlar,

Ben oportünist tavır hakkında bilgi edinmek istiyorum. Oportünist tavır ne demek? Birini ya da bir durumu sadece kendi çıkarına uygun görerek hareket etmek anlamına mı geliyor? Ya da daha farklı bir şey?

Bana yardımcı olabilir misiniz? Oportünist tavır nedir, bunu ne zaman kullanıyoruz ve bunun nasıl kullanılacağını öğrenmek istiyorum. Konu hakkında kendi görüşlerinizi açıkça paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler çok uzun sürmeyecek ama konu hakkında yardımınızı bekliyorum.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Oportünist tavır ne demek?

Oportünist tavır, karşılaşılan durumların ve koşulların fırsatlarını değerlendirmeye yönelik bir tavırdır. Oportünistler, her durumda kendi çıkarlarını öne alırlar ve olaylara o anki fırsatların değerlendirilmesi açısından bakarlar. Oportünist, kendisine avantaj sağlayan herhangi bir durumu değerlendirmeye çalışan kişidir. Oportünistler, özellikle karşılaştıkları durumlarda çok kolay ve hızlı davranırlar.

Oportünist tavır avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Oportünist tavır, karşılaşılan durumların ve koşulların fırsatlarını değerlendirerek özellikle kendisine çok büyük avantajlar sağlamaya yönelik bir tavırdır. Oportünistin avantajları, kendisi için karşılaştığı durumlarda çok hızlı karar alması, çevresindeki kişilere fayda sağlayabilecek fırsatları yakalamaya çalışması ve değişen durumlara kolay adapte olmasıdır. Ancak oportünist tavır için dezavantajlar arasında, kişinin kendi çıkarlarını aşırı önemseyebilmesi ve kendisine çok fazla avantaj sağlayacak durumlarda karşı tarafa çok fazla zarar vermesi sayılabilir.

Oportünist tavır özellikleri nelerdir?

Oportünist tavır, öncelikle karşılaşılan her durumda kendisi için en avantajlı olanı seçmeyi hedefleyen bir tavırdır. Oportünistler, her durumda kendisine çok büyük avantaj sağlayabilecek fırsatları yakalamaya çalışırlar. Oportünistler, karşılaştıkları durumların her zaman kendilerine olumlu gelmesini beklerler ve bu durumlardan kendilerine çok büyük avantaj sağlayabilecek fırsatları yakalama çabasında olurlar. Oportünistler ayrıca, çevresindeki kişilere fayda sağlayabilecek fırsatları yakalamaya çalışırlar ve değişen durumlara kolay adapte olma özelliğine sahiptirler.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Oportünist tavır, kişinin kendisi için çıkar sağlamak için, sırf çıkar sağlamak amacıyla, çevresine ve ortama uygun bir şekilde davranması anlamına gelir. Oportünist tavır, çevresel faktörlerden etkilenerek ve bunların avantajlarını kendisine uygun şekilde kullanarak hareket etmeyi ifade eder. Oportünist tavır, genelde insanların kendi çıkarlarını düşünerek, başkalarının çıkarlarına öncelik vermeyerek, davranışlarını şekillendirmelerinden kaynaklanır.

Oportünist tavır, bazen başkalarına bağlılık ve sadakat göstermek yerine, kişinin kendi çıkarlarını göz önünde bulundurarak, başkalarının çıkarlarını göz ardı ederek, kendi çıkarları için çalışmasını ifade eder. Oportünist tavır, kişinin kendisine yarar sağlamak için, çevresine, ortama ve topluma uyumlu davranmak amacıyla, kendisine çıkar sağlamaya çalışması olarak tanımlanabilir.

Oportünist tavır, insanların kendi kazançlarını ve çıkarlarını ön planda tutmalarına neden olur. Kişinin oportünist tavırları, genelde kendi çıkarlarını, başkalarının çıkarlarıyla çatışacak şekilde göz önünde bulundurarak hareket etmek anlamına gelir. Bu tür tavırlar, çoğu zaman başkalarının çıkarlarını göz ardı etmek, onları önemsememek ve onlara saygı duymamak gibi sonuçlar doğurabilir.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Oportünist tavır, kişinin, kendisi için en karlı olan veya kendisini en iyi yönlendiren seçeneği tercih etmesi olarak tanımlanmaktadır. Oportünist tavır, kişinin kendi çıkarlarını gözeterek hareket etmesi ve bunu başkalarının çıkarlarının önüne geçirmesi anlamına gelir. Oportünist tavır, kişinin çıkarına uygun olan her şeyi yapmaya istekli olmasına ve bunu başkalarının çıkarlarını önemsemeksizin yapmasına eşit olarak görülür. Oportünist tavır, kişinin başkalarının çıkarlarına yönelik kararlarının etkisiyle çıkarlarına uygun kararlar almasını teşvik etmez ve bunu bir avantaj olarak görülmez. Oportünist tavır, başkalarının çıkarlarını önemsemeksizin kendi çıkarlarını gözeterek hareket etmek anlamına gelir, bu da halkın güveni ve saygınlığını kaybettirmektedir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,426
641
5
Oportünist tavır, kişinin kendi çıkarının gözetilmesi anlamına gelen bir yaklaşımdır. Kişi, çevresindeki durumlardan ve insanlardan faydalanmak için hareket eder. Oportünist tavır, kişinin kendi çıkarlarının öncelikli olduğu ve davranışlarının bu çıkarının etkisinde olduğu anlamına gelir.

Oportünist tavrın örnekleri arasında, öğretmenin öğrencilere yönelik işbirliğinin sürekli olarak tek taraflı olması, öğrencinin sadece kendi çıkarını gözeten davranışları, arkadaşlarının haklarını göz ardı ederek hareket etmesi ve diğer insanların zarar görmesi gibi durumlar vardır.

Oportünist tavıra karşı, öğrencilerin eğitimcilerin öğretimine ve tavsiyelerine uyması, özellikle de iletişimin önemi vurgulanmalıdır. Ayrıca, herkesin hakkını gözetmeye, saygıya ve özveriye önem vermeye teşvik edilmelidir. Öğrenciler, diğer insanların duygularını gözeterek, karşılıklı çıkarını dikkate alarak, davranışlarını kontrol etmelidirler. Böylelikle, herkesin hakkının gözetilmesi ve herkesin kazançlı çıkması sağlanabilir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
13,949
398
5
Oportünist tavır; kişinin bir durumda kendisi için en iyi sonucu veya avantajı elde etmek için hareket etmesi olarak tanımlanır. Oportünist tavır, kişinin kendisi için en uygun olanı seçmesi veya karşısındakinin zararını en aza indirmek için bir seçenek olarak değerlendirmesidir. Oportünist tavır, çoğu zaman insanların başkalarının haklarını gasp etmek için kullanıldığı için, kötü bir imaja sahiptir.

Oportünist tavır, çoğu zaman çıkar çatışmalarına zemin hazırlar. Örneğin, bir öğrencinin derslerinde başarılı olmak için diğer öğrencilere karşı oportünist tavır takınarak, daha iyi not almasının çatışmasının önünü açabilir. Aynı şekilde, iş arkadaşları arasındaki ilişkiler de oportünist tavırların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Oportünist tavır, öğrencilere insani değerler konusunda dersler vermekle önlenmeye çalışılabilir. Öğrencilerin, başkalarına karşı oportünist tavır takınmayacağını ve adaleti koruyacağını öğrenmesi gerekmektedir. Öğrencilerin, çevrelerindeki diğer insanların haklarına saygı duymaları ve onların çıkarlarını gasp etmekten kaçınmaları gerektiği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Aynı şekilde, öğrencilerin gerçek hayatta oportünist tavır takınmamaları için karşılarındaki insanların çıkarlarını dikkate almaları gerektiği konusunda öğretilmelidir. Öğrencilere, çevrelerindeki insanların çıkarlarını düşünerek, adil ve paylaşımcı bir davranış sergilemeleri ve herkesin hakkını koruyacak şekilde hareket etmeleri öğretilmelidir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Oportünist tavır, kişinin, kendi çıkarlarını gözeterek, uygun fırsatları değerlendirerek hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Oportünizm, herhangi bir konuda, kişinin hakkaniyetli ve dürüst olmadan, kendi çıkarlarının ön planda tutulması olarak görülebilir. Oportünist tavır, herhangi bir durumda kişinin kendi çıkarlarını göz önünde bulundurarak, karşı tarafın çıkarlarını göz ardı ederek veya yok sayarak hareket etmesi olarak görülebilir. Oportünistler, herhangi bir durumda çıkarlarını korumak veya güçlendirmek için her türlü yöntemi kullanırlar.

Oportünist tavır, çoğunlukla olumsuz bir şekilde algılanır ve kabul edilmez. Oportünizm, kişinin başkalarının haklarını çiğnemek veya ihlal etmek için kullanıldığında, özellikle kötü algılanır. Oportünist tavır, kişinin kendi çıkarlarını gözetmesi için kullanılırken, bu tavır çoğu zaman başkalarının haklarını ayaklar altına almak olarak görülebilir. Oportünist tavır, kişinin kendi çıkarlarını, diğer insanların haklarının önüne geçirmesine yol açabilir. Bu tür tavırlar, başkalarının haklarının göz ardı edilmesine veya çiğnenmesine yol açabilir.

Oportünist tavıra eğilim gösteren kişiler, kendilerini kendileri için çok önemli olan fırsatlardan yararlanmak için her türlü yöntemi kullanabilirler. Oportünizmi kullanan kişiler, aynı zamanda diğer insanların haklarını göz ardı edebilirler. Dolayısıyla, oportünist tavıra sahip olan kişilerin, diğer insanların haklarını veya çıkarlarını göz ardı etmeyecekleri ve başkalarının çıkarlarını dikkate alacakları konusunda çok dikkatli olmaları gerekir.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Oportünist tavır, herhangi bir durumda, çıkarı olabilecek her şeyi düşünerek, çıkarım yaparak ve kendi menfaatlerini öne çıkarmak olarak tanımlanabilir. Oportünizm, kişinin kendi çıkarlarını düşünürken, başkalarının ya da toplumdaki bazı değerlerin önüne geçmesi veya göz ardı etmesi olarak görülür. Oportünist tavır, genellikle kişisel çıkarların öne çıkarılmasıyla karşılaştırılır ve toplumsal çıkarların dikkate alınmaması olarak görülür. Oportünizm, çoğu zaman kötü bir şey olarak görülse de, bazen taktiksel bir yaklaşım olarak kullanılabilir. Oportünist tavır, kişinin kendi çıkarlarının ön planda tutulması, durumu dikkatle değerlendirmeye ve kararlarını hızlı ve verimli bir şekilde almaya olanak sağlar. Bununla birlikte, oportünizm, kararlarını başkalarının çıkarını göz ardı ederek alan kişilere çıkar sağlamayabilir. Bu nedenle, kişinin çıkarlarını korumak ve toplumdaki değerleri ve çıkarları dikkate almak önemlidir.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,360
1,247
112
Oportünist tavır, kişinin kendisine kazanç sağlayacağını düşündüğü durumlarda çıkarım yapıp hareket etmesi olarak tanımlanır. Kişinin kendi çıkarını gözetmesi ve her durumda bu çıkarını aramak ilkesi oportünizm olarak adlandırılır. Oportünist tavır, her durumda çıkarını arayan kişinin çevresindeki insanların haklarını gözetmeksizin hareket etmesi anlamına gelir. Oportünist kişiler, hedeflerine ulaşmak için her türlü yolu denemeye ve her durumda kendi çıkarlarını önceleyecek şekilde hareket etmeye çalışırlar.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Oportünist tavır, kişinin kendi çıkarlarını, gücünü ve statüsünü arttırmak için çevresindekilerin zayıf noktalarını fırsata çevirmeye çalışan davranış biçimidir. Oportünist kişiler, davranışlarının sonuçlarını öngörmek için çok az çaba sarf etmektedirler ve çoğu zaman ne kadar zarar verebileceklerini düşünmezler. Oportünizm, insanlar arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebilecek ve güvensizlik hissine yol açabilecek bir davranış biçimidir.

Oportünist bir kişi, çevresindeki herkese karşı kayıtsız ve bencilce davranır. Bu kişi, başkalarına karşı olumsuz ve sözlerinde tutarsızdır. Her şeyi kendi çıkarına çevirmek için çevresindeki herkesi kullanır ve çoğu zaman kendinden uzak davranır. Aynı zamanda oportünist kişi, başkalarının başarılarının arkasından gizlice kendi çıkarlarını kollamak için hareket eder.

Oportünist bir kişi, başkalarının çıkarlarını gözetmemeyi tercih eder ve çoğu zaman başka insanların hislerine ve düşüncelerine saygı göstermez. Bu kişiler, kendilerine olan güvenleri arttırmak için başkalarının konumunu kullanmayı tercih eder ve çoğu zaman başkalarının çıkarlarını dikkate almazlar. Oportünist kişiler, her zaman kendi çıkarlarını öne çıkarır, başkalarının çıkarlarını göz ardı eder ve bu yüzden de çevresindeki insanların güvenini kaybedebilirler.
 

ZeusNuts

Tanınmış Üye
BaYaN
27 Şub 2022
1,394
132
62
Oportünist tavır, kişinin başkalarının zararına veya kendi çıkarına uygun duruma göre tutum ve davranışlar sergilemesi olarak tanımlanabilir. Oportünist kişiler, kendileri için en uygun sonucu veren durumlarda çıkarının peşindedirler, özetle kişinin çıkarlarını korumak amacıyla aldığı çıkarım ve kararlarını kendi çıkarı doğrultusunda belirler.

Oportünist tavırda, kişilerin kendi çıkarını öne çıkarmaları, başkalarının haklarını ve çıkarlarını önemsiz kılmalarına neden olur. Bu tip bir davranış, toplum içerisinde değerlerin ve normların çiğnenmesine, özellikle de etik değerlerin çiğnenmesine neden olabilir. Oportünist tavır, sosyal yaşamda diğer insanların haklarına saygısızlık olarak algılanır. Oportünist tavır, başkalarının çıkarlarını ve haklarını önemsemeyerek, kendine çıkar sağlamak amacıyla başkalarının zararına olacak eylemleri içerir.

Oportünizm, sosyal yaşamda kişilerin birbirlerine saygısını olumsuz etkileyebilecek bir davranış olarak görülmektedir. Bu nedenle, kişilerin oportünist tutum ve davranışlar sergilememesi gerekir. Kişilerin, başkalarının haklarını ve çıkarlarını önemseyerek, etik değerler çerçevesinde tutum ve davranışlar sergilemeleri önem taşımaktadır. Bu sayede, toplumsal yaşamda güvenin ve saygının sağlanması mümkün olacaktır.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,008
517
0
Oportünist tavır, olayları kendi çıkarına kullanma ve çıkar söz konusu olduğunda diğer insanları gözardı etme tutumudur. Oportünizm, özellikle siyasi ve iş dünyasında sıkça karşılaşılan bir kavramdır.

İnsanlar oportünist tavıra sahip olduklarında, öncelikli olarak kendi çıkarlarını düşünür ve diğer insanların söylediklerini dikkate almazlar. Oportünistler, kendilerinin istediği sonuçları elde etmek için her türlü yolları denemeye hazırdırlar.

Oportünist tavıra örnek olarak, bir sınavda başarılı olmak için diğer öğrencilerin cevaplarını çalmayı denemesi veya bir mülakaat sırasında karşısındaki kişinin yerine kendi fikirlerini söylemeyi denemesi verilebilir. Bu tür olayların, oportünistler tarafından kendi çıkarları doğrultusunda kullanıldığını gösterir.

Oportünist tavır, çoğu zaman diğer insanların haklarını göz ardı eder ve kişisel çıkar odaklı kararların alındığı bir durumdur. Oportünistlerin, kendi çıkarlarını ön planda tutması, diğer insanların haklarının gasp edilmesine neden olabilecektir. Bu nedenle, oportünistlerin yakından izlenmesi ve olaylara dürüst bir şekilde yaklaşılması gerekir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
13,949
398
5
Oportünist tavır, kişinin kendi çıkarları doğrultusunda davranışlar sergilemesi olarak tanımlanır. Oportünist, sözcüğün aslında Fransızca olan “özgürlüğün ve fırsatların arayışı” anlamına gelir. Oportünist tavır, kendi çıkarlarını gerçekleştirmek için kişinin fırsatları değerlendirme, olası riskleri göz önünde bulundurma ve kendi çıkarlarını öncelikli kılma becerisi olarak görülür.

Oportünist tavır, genellikle manipülatif ve etkileyici davranışlarla birlikte gelir. Oportünist kişiler, başkalarının zayıf noktalarını kullanarak veya diğer kişilerin zaaflarını kötüye kullanarak kendi çıkarlarını güvence altına almaya çalışır. Bu, kişilerin çıkarlarını güvence altına almak için başkalarının haklarını veya güvenliklerini tehlikeye atacak davranışlara girmek anlamına da gelebilir.

Oportünist tavır, toplumsal ilişkilerin önemli bir parçasıdır. Çünkü insanların arasındaki çatışmalar, karşılıklı çıkarlarını güvence altına almak için oportünist tavır sergileme eğiliminde olmalarından kaynaklanmaktadır. Oportünist tavır, kişinin çıkarlarını korumasını sağlar, ancak bunun için kişilerin başkalarının çıkarlarını önemsememesi de gereklidir.

Oportünist tavırlar, genellikle toplumsal bağlamda kötü bir şekilde algılanır. Çünkü oportünist tavırların kötüye kullanıldığı durumlarda, kişinin çıkarlarını korumak amacıyla başkalarının haklarına veya güvenliklerine zarar verilmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle, oportünist tavırların kullanılmasının doğru olarak algılanması oldukça zordur.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü