Orta Çağ, Avrupa tarihinin en uzun dönemlerinden biridir. Orta Çağ, Antik Çağ'ın sonlarından Ortaçağ'ın başlarına kadar olan dönem olarak tanımlanır. Orta Çağ, Avrupa'nın tarihteki en önemli dönemlerinden biri olarak kabul edilir.
Orta Çağ dönemi, İsa'nın doğumundan, başta Fransa ve İngiltere olmak üzere tüm Avrupa devletlerinin kurulmasına kadar uzanır. Bu dönem, Avrupa'nın siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimini sağlamıştır.
Orta Çağ döneminde, özellikle İsa'nın doğumundan sonra Hıristiyanlık hızla yayılmaya başladı. Bu dönemde, Roma İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra, tarihte ilk kez standartlaşan ulus devletler kuruldu. Böylece, Hıristiyanlık, ülkenin yasalarının ve geleneklerinin temelini oluşturdu.
Orta Çağ döneminde, okuryazarlık ve eğitim arttı. Eğitim, özellikle kilise tarafından yönlendirildi. Bu dönemde, kadınların eğitim alma hakkına sahip olduğu da görülmektedir.
Ortaçağ döneminde, orta sınıf ve üst sınıf arasındaki gelir dağılımındaki dengesizlik arttı. Bu durum, zenginlerin gittikçe zenginleşmesini ve fakirlerin açlık ve hastalığa maruz kalmasını sağlamıştır.
Orta Çağ döneminde, sanat ve mimari de gelişti. Bu dönemde, özellikle Roma stilinin etkisiyle, mezarlıklar, katedraller, tapınaklar ve manastırlar inşa edildi.
Orta Çağ döneminde, kültür ve bilim de gelişti. Orta Çağ döneminde, özellikle Latin ve Hıristiyanlık üzerine çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca, dönemde, özellikle Avrupa'nın kuzeyinde çok sayıda resim ve heykel yapılmıştır.
Orta Çağ döneminde, savaşlar da sık sık görülmüştür. Bu dönemde, birçok savaş, bölgesel çıkarların korunması veya yönetimin değişmesi amacıyla başlatılmıştır.
Orta Çağ, Avrupa tarihindeki en önemli dönemlerden biri olarak kabul edilir. Bu dönemde, Avrupa'da siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimlerin gerçekleştiği görülmektedir. Ayrıca, bu dönemde, bölgesel çıkarlar yüzünden savaşların da görüldü