Ortaçağ'da Avrupa da toprak yönetimine verilen ad nedir

BaharYagmuru

Tanınmış Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,287
118
47
Adana
Merhaba,
Ortaçağ'da Avrupa'da toprak yönetimine verilen adı merak ediyorum. Toprak yönetiminin nasıl çalıştığını ve bu dönemde toprak kavgalarının nasıl çözüldüğünü öğrenmek istiyorum. Lütfen bana yardım edin ve bu konu hakkında bilgi verin. Ne kadar çok bilgi sahibi olursam o kadar çok şey öğreneceğim. Teşekkür ederim.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Ortaçağ'da Avrupa da Toprak Yönetimine Verilen Ad

Ortaçağ, Avrupa, Toprak Yönetimi, Yüksek Düzen

Ortaçağ Avrupa'sında toprak yönetimi, Avrupa'dan 16. yüzyıla kadar kurumlaşmış bir sistem olarak görülebilir. Bu dönemde, toprakların çoğu, kral, feodal hakimler, ekümenik kurumlar veya Avrupa'nın ülkelerinin hakimiyeti altında oldu. Toprak yönetimine verilen ad, Yüksek Düzen olarak bilinir.

Yüksek Düzen Nedir?

Yüksek Düzen, bir toplumda, üstün bir sınıfın egemenliği altında, kral veya feodal hakimler tarafından toprakların yönetiminde kullanılan sistem olarak tanımlanır. Yüksek Düzen kurallarına göre, topraklar, kral tarafından feodal hakimlerine, ekümenik kurumlara veya kendi ülkesinin hakimiyeti altında olması gereken ülkeler tarafından yönetilirdi. Bu sistem, üstün sınıfın zenginliğini ve gücünü korumak için tasarlanmıştı.

Yüksek Düzen İçin Beklenen Toprak Yönetiminde Rolü

Yüksek Düzen, toprak yönetiminde çok önemli bir rol oynar. Toprağın üstün sınıfın hakimiyeti altında olduğu anlamına gelirdi. Topraklar, bu üstün sınıf tarafından yönetildiği için, feodal hakimlerin ve ülkelerin kendilerine bağlı olan köylülerinin çalışma koşullarını, vergilerini ve diğer konularını kontrol edebiliyorlardı.

Yüksek Düzenin Avrupa'ya Etkisi

Yüksek Düzen, Avrupa'da önemli bir etkiye sahipti. Bu sistem, toprakların üstün sınıfın hakimiyeti altında olduğu anlamına geliyordu. Bu durum, üstün sınıfın zenginlik ve gücünü korumaya yardımcı olurken, aynı zamanda çoğu köylülerin yaşam standartlarının düşmesine neden olmuştur. Bu sistem ayrıca ekonomik ve sosyal açıdan gelişimi de engellemiştir.

Ortaçağ'daki Toprak Yönetiminin Sonlanışı

Ortaçağ'daki toprak yönetiminin sonlanışı, 17. yüzyılda başladı. Ortaçağ'daki sistem, modern çağa geçişin ardından, toprakların tek bir merkezi otorite tarafından yönetilmesi ile değişti. Yüksek Düzen, modern çağın gelişmesi ile yerini devlet yönetimine bıraktı.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Ortaçağ'da Avrupa'da toprak yönetimine verilen ad, Feodalizm'dir. Feodalizm, birçok Avrupa ülkesinde köklü bir siyasi sistem olarak ortaya çıkmıştır. Bu sistem, bir tür sözleşme sistemi olarak kullanılırdı. Toprak sahibi (Lord) ve köylüler (Vassal) arasındaki sözleşme ile, Lord'lar, köylülere toprak ve vergi verirdi ve köylüler de Lord'a mülklerinde çalışma, savunma veya isteğe bağlı hizmetler sunardı.

Feodalizm, bir tür devlet kurma sistemi olarak kullanılmıştır. Feodalizm sisteminde, bir Lord, Lordluğu için sınırlı bir gücü kontrol ederdi. Lordluklar genellikle köylülerin yaşadığı küçük bir bölgeden oluşurdu. Onlar, Lordluklarının korunması, yönetim ve toprak üzerindeki haklarının korunması için köylülerden hizmetler isterlerdi. Lordluklarının üyeleri arasında bir tür hiyerarşi vardı; cüceler, Baronlar, Kontlar ve Kral ya da Prens.

Feodalizm, tarih boyunca Avrupa'daki toprak yönetiminin temelini oluşturmuştur ve insanların haklarının güvence altına alınmasını sağlamıştır. Ancak, her iki tarafa da haksızlık yapılmıştır. Köylüler, topraklarını korumak için çok fazla vergi ödemeye ve Lord'lara hizmet etmeye zorlanırken, Lord'lar da köylülerin çalışmasını sağlamak için onları sıkı bir şekilde kontrol ederdi.
 
  • Like
Reactions: KumYıldızı

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Ortaçağ Avrupa'sında toprak yönetimine verilen ad "feodalizm"dir. Feodalizm, Ortaçağ Avrupa'sında egemenlik hakkının, toprağın sahibi olan kişi tarafından kullanılmasıyla oluşan bir sistemdir. Bu sistemde, toprağın sahibi olan kişi, çoğu kez bir kral veya hanedan tarafından tasarlanmış ve tanınan hakları, bağlı kişilere veya kabilelere dağıtır. Bu hakların, çoğunlukla toprak üzerindeki egemenlik, iktisadi ve toplumsal haklarını kapsadığı düşünülmektedir. Çoğu kez, üzerindeki hakları kullanan kişiler, taraflar arasındaki hiyerarşiyi gözeten kurallar koymaya ve uygulamaya görevlendirilmişlerdi. Bu kurallar, kişiler arasındaki ilişkilere ve sınıf sistemine dayanmaktaydı.

Feodalizm, kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen kuralların önemli bir parçası olan loncaların ortaya çıkmasına da yol açmıştı. Loncalar, krallıklar veya hanedanlar tarafından tanınan hakları kullanan kişilerin mülkiyeti temsil etmek ve bunların haklarını korumak için kurulmuştur. Feodalizm, aynı zamanda iç mücadeleleri ve savaşları önlemek için toprakların büyük bölümünün tek bir kişiye ya da haneye ait olmasını sağlamıştır.

Feodalizm, Ortaçağ Avrupa'sının siyasi ve sosyal hayatını büyük ölçüde etkilemiştir. Feodalizm, çoğu zaman krallıkların ve hanedanların gücünü koruyabilmek için kullanılmıştır. Feodalizm, aynı zamanda bölgeler arası ilişkileri, ekonomik hareketleri ve sosyal hayatı da etkilemiştir. Feodalizm, Ortaçağ Avrupa'sında önemli bir dönüm noktası olmuştur.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Ortaçağ Avrupa'sında, büyük toprak sahipleri tarafından idare edilen toprak yönetimine “feodalizm” deniyor. Feodalizm sözcüğü, Latincede “feodum” sözcüğünden türemiş ve bu sözcük çoğul halinde “feoda” olarak kullanılıyor. Feodalizm, Ortaçağ Avrupa'sında vücut bulmuş, birçok farklı sosyal, ekonomik ve hukuki sistemi içeren ve toprak yönetiminde kullanılan bir sistemdi.

Feodalizm sistemi, toprak sahipleri ile onların köleleri arasında sözleşmelerle temellendirilmişti. Toprak sahipleri, köleleri üzerinde söz sahibi oldukları için, köleler onlara feoda olarak hizmet etmek zorundaydı. Sözleşmeye göre, toprak sahibi, kölelerine özel toprağı ve diğer kullanışlı ürünleri veriyor veya serveti arttırıyordu. Köleler ise, toprak sahibine hizmet ederek vergi ödüyor veya savaşta çarpışıyordu.

Feodalizm sistemi, Ortaçağ Avrupa'sında güçlü bir toprak yönetim sistemiydi ve toprak sahibi için çok elverişli bir sistemdi. Toprak sahipleri, köleleri tarafından üretilen ürünleri ve vergileri kullanarak güçlerini ve servetlerini artırıyorlardı. Köleler ise, toprak sahibine vergi ödemek zorunda kalıyor veya savaşta çarpışmak zorunda kalıyorlardı.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Ortaçağ Avrupa'sında toprak yönetimine verilen ad, feodalizm olarak bilinir. Feodalizm, üst sınıftan daha az yönetim yetkisi ile donatılmış orta sınıftan insanların özgürlüklerine sahip olmalarını sağlamak amacıyla oluşturulmuş çok fazla parçalı bir sistemdir. Feodalizm, toprakların bir üst sınıfın elinde olması üzerine kurulmuştur. Üst sınıf, topraklarını orta sınıftan insanlara kiralayarak veya köleler olarak çalıştırarak kontrol eder. Toprak sahipleri, kölelerin çalışmasından elde ettikleri karın yanı sıra, özellikle ticaret ve vergi gelirlerinden de yararlanıyorlardı. Orta sınıf insanlar, üst sınıftan toprakları kiralayarak ya da köleler olarak çalışarak kendi ekonomilerini destekliyorlardı. Feodalizm aynı zamanda, üst sınıf tarafından orta sınıf insanlara verilen özgürlükleri de barındırıyordu. Bu özgürlükler arasında, orta sınıf insanların üst sınıftan toprak kiralayarak kendi vergilerini kendileri ödemelerine izin verilmesi sayılabilir. Feodalizm, Ortaçağ Avrupa'sında uzun süre kalmış ve kölelik, sömürü ve adaletsizlik gibi sosyal sorunların oluşmasına neden olmuştur.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Ortaçağ Avrupa'sında toprak yönetimine verilen ad, feodalizm olarak bilinir. Feodalizm, 9. ve 14. yüzyıllar arasında Avrupa'daki toplumsal, siyasal ve ekonomik sistemin bir parçası olan bir sistemdir. Feodalizm, büyük oranda hiyerarşik bir toplumsal sistemdir. Bu sistemde, toprak sahipleri (feodal lordlar) ortak çıkarlarını korumak ve geliştirmek için vassallarından (hizmetkar ve köleleri) çiftçilik, savaş hizmetleri ve para ödemeleri gibi çeşitli yükümlülükler talep ederlerdi. Feodal lordlar, ayrıca çiftliklerinde üretilen malların ve hizmetlerin bir kısmını toplamaya hak kazanmışlardı.

Feodal lordlar, hizmetkar ve kölelerini sömürmekle kalmaz, aynı zamanda özgür vatandaşların haklarını korumakla da sorumlu tutulurlardı. Feodal lordlarının hizmetkarları ve köleleri, düzenli aralıklarla vergi ödemek, lordu savunmak ve lordun çiftliklerinde çalışmak gibi yükümlülükleri vardı. Feodalizm, köylülerin kendi toprakları üzerinde çalışmak ve üretim yapmak için kullandıkları mülkiyet haklarının korunmasını sağlardı.

Feodalizm, aynı zamanda hiyerarşik bir sistemdi. Feodal lordlarının üstünde, ülkedeki diğer lordlar ve kral vardı. Bu lordlar, ülkenin diğer kesimlerinde güç kazanmak için kendi feodal lordlarının hizmetkarlarını kullandıklarından, feodal lordlarının üstünde bir güç oluşturmuşlardı. Bu lordlar, kendilerine karşı bağlı olan feodal lordlarının mallarını ve hizmetlerini elde etmek için zor kullanırdı.

Feodalizm, 14. yüzyılda yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı. Toplumsal değişimler, feodal sistemlerin ortadan kalkmasına neden oldu. Özellikle feodal lordların köylüler üzerindeki gücünün azalması, sonunda feodalizmin ortadan kalkmasına neden oldu. Sonuç olarak, feodalizm Ortaçağ Avrupa'sında önemli bir toplumsal, siyasal ve ekonomik sistem olmuştur.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Ortaçağ Avrupa'sında toprak yönetimine verilen ad feodalizmdir. Feodalizm, Ortaçağ hukuk düzeninde, sosyal ve ekonomik ilişkileri şekillendiren bir sistemdir. Feodalizm, birbirleriyle çeşitli biçimlerde bağlantılı olarak toprak ve mülkiyet üzerinden organize edilmiş bir sistemdi. Feodal sistemde, üst sınıf tarafından toprakların yönetimi ve kontrolü altında olan aşağı sınıf, feodal lordlar tarafından kontrol edilirdi. Feodaller, üst sınıfa karşı sadakat ve bağlılık göstermek için topraklara ve tüm varlıklarına el koyarlardı. Üst sınıf ise, alt sınıflara toprak vermek, onları çalıştırmak ve korumak ve köyün kontrolünü sağlamak için feodallerden yardım isterdi. Feodaller, üst sınıf tarafından verilen topraklarınında çiftçileri çalıştırması ve köyleri yönetmesi de dahil olmak üzere çeşitli sorumlulukları vardı. Feodaller, üst sınıf tarafından verilen görevleri yerine getirdikleri takdirde, topraklarını korumaya ve geliştirmeye devam edebilirlerdi. Feodalizm, Ortaçağ Avrupası'nda köylüler arasındaki ilişkileri, vergi toplamayı ve üst sınıfın kontrolünü sağlamayı kapsayan eski bir sosyal ve ekonomik sistemdi.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Ortaçağ Avrupa'sında toprak yönetimine verilen ad Feodalizm'dir. Feodalizm, bir vatandaşlık statüsüne sahip olan kişilerin, yetkili bir ağa veya lorda tarafından toprak verilmesi ve bu toprakların kullanımı konusunda belirli kurallara uyulması anlamına gelir. Toprak sahibi tarafından verilen ödüller, avantajlar ve hizmetler arasında vatandaşlar arasında koruma, güvenlik ve denizaşırı ticaret çıkarları sayılabilir. Feodalizm, Avrupa'da çok eski bir sistemdir ve onun uygulanmasıyla, eski kültürler genellikle toprak sahiplerinin yetkilerinin etkisi altına girmiştir.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Ortaçağ Avrupa'sında toprak yönetimine verilen ad, feodalizmdir. Feodalizm, Ortaçağ Avrupa'sındaki üst sınıfın (feodaller) tarafından egemenlik hakkının kullanımının bir yolu olarak kullanıldı. Feodaller, kralların veya feodal üst sınıfın hakimiyeti altında toprağı kullanma ve üretme hakkını elde etmek için toprak sahiplerine ödünç alıyorlardı. Feodalizm, özellikle Avrupa'nın güney ve batı bölgelerinde en yaygın olarak kullanılan bir siyasi sistemdi. Feodalizmin, krallıkların egemenliklerini desteklemek için düzenlenen tüm siyasi ve ekonomik ilişkileri kapsadığını söylemek de mümkündür. Feodalizm, insanların sınıflandırılmasına ve sınıflar arasındaki ilişkilerin kontrol altına alınmasına yönelik bir sistemdi. Feodalizm, insanların özgürlüğünü kısıtlamak için kullanılan baskıcı bir siyasi sistemi temsil etmekteydi. Bu baskıcı sistemlerin, toprak sahibi feodallerin köylüleri üzerindeki kontrollerini güçlendirmesi ile sonuçlanmıştır.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Ortaçağ Avrupa'sında verilen toprak yönetimine, ‘feodalizm’ denilmektedir. Feodalizm; bir üst sınıfın, halkının çoğunluğunu kontrol etmesi ve onlara verdiği görevleri yerine getirmeleri karşılığında, topraklarını kullanmaları anlamına gelen, bir siyasal sistemdir. Bu sistemde, üst sınıf, toprak sahipleri olarak adlandırılır. Toprak sahipleri, köylü veya çiftçilere toprak vermekte ve onların toprak üzerindeki çalışmalarını denetlemektedir. Toprak sahipleri, çiftçilerin ürettikleri ürünlerin bir kısmını kendi için almakta ve bu şekilde çiftçilerden gelir elde etmektedir. Ayrıca, toprak sahibi köylülerden özel görevler götürmekte ve ekonomik vergiler almaktadır.

Feodalizm, üst sınıfın köylülerin çalışmalarını denetlemesini ve köylülerin toprakları kullanmalarını sağlamasını içeren bir sistemdir. Bu sistem, üst sınıfın kendisine fayda sağlamasının yanı sıra, köylülerin de ekonomik olarak güvenliğini sağlamaktadır. Feodalizm, köylülerin daha düşük sosyo-ekonomik statüsünün düzeltilmesi ve güvenliğinin sağlanması için çok önemlidir.

Feodalizm, Ortaçağ Avrupa'sındaki en yaygın siyasi sistem olarak kabul edilmektedir. Bu sistem, üst sınıfın büyük ölçüde köylülerin topraklarını kontrol etmesine ve özellikle de köylülerin ürettikleri ürünlerin bir kısmını kendileri için almalarına izin vermesine olanak sağlamıştır. Feodalizm, halkının çoğunluğunun refahının arttırılması ve Ortaçağ Avrupa'sının siyasal ve ekonomik güvenliğinin sağlanması için çok önemlidir.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Ortaçağ Avrupa'sında toprak yönetimine verilen ad, "Feodalizm"tir. Feodalizm, Ortaçağ Avrupa'sında uygulanan, toprak sahibi kişi veya örgütler arasındaki sözleşmeye dayalı, sosyo-ekonomik bir sistemdir. Feodalizm, feodalite sistemi olarak da bilinir. Feodalite sistemi, kralın veya aristokratların, ülkenin kontrolünü sağlamak için, kişilere topraklar bahşetmelerine dayanır. Toprak sahibi kişi ya da örgüt, toprağın kontrolünü elinde tutan kişiye, toprağın yönetimi için karşılık olarak özel hizmetler sunar. Bu hizmetler arasında; ordu hizmeti, tahrik, vergi toplama veya vergilerin ödenmesi, para basma, kamu hizmetleri gibi hizmetler yer almaktadır. Feodalizm, Ortaçağ Avrupa'sında köylülerin köle olarak çalıştırılmasına ve aristokratların köylüleri aşağılayan bir sisteme dayanıyordu. Feodalizm, özellikle 17. yüzyılda ortaya çıkan Fransız Devrimiyle sona erdi.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü