Patolojik bencillik nedir

JovenopheSophi

Yeni Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,290
112
0
Antalya
Merhaba,

Patolojik bencillik hakkında bilgi sahibi olarak sorgulamak ve öğrenmek istiyorum. Patolojik bencilliğin ne olduğunu, nasıl tanımlanıyor ve bunun nedenleri nelerdir? Bu konu hakkında kendimi daha iyi aydınlatmak için herhangi bir bilgi veya ipucu paylaşabilir misiniz lütfen? Bu konu hakkında konuşmak için buraya geldim ve bu siteyi takip ediyorum, bu nedenle herhangi bir yardımınız için çok minnettar olurum.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,491
1,159
112
Patolojik Bencillik Nedir?

Patolojik bencillik, kişinin kendisi için çok fazla önem vermesi, başkalarının ihtiyaçlarını veya arzularını göz ardı etmesi veya aşağılayıcı tutumlar takınması ile karakterize olan bir durumdur. Patolojik bencillik, insanın kendisi hakkındaki güvensizlik, değersizlik veya öz değer kaybından kaynaklanan duygusal bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Patolojik bencillik, genellikle kalıcı bir tavır olarak kabul edilir ve sosyal ilişkileri ve yaşamının diğer alanlarını etkileyebilir.

Patolojik Bencillik Nasıl Tanımlanır?

Patolojik bencillik, kişinin kendisi hakkındaki güvensizlik veya öz değer kaybından kaynaklanan davranışlarla tanımlanır. Bu davranışlar, kişinin kendi ihtiyaçlarının ve arzularının diğer insanların ihtiyaçları ve arzularından öncelikli olduğunu gösterir. Kişi, başkalarının arzularını veya ihtiyaçlarını göz ardı ederek, kendisine çok fazla önem veren veya aşağılayıcı tutumlar takınan bir yaklaşımla hareket edebilir. Patolojik bencillik, aynı zamanda kişinin kendisi hakkındaki öz değer kaybından kaynaklanan duygusal rahatsızlıklarının da bir sonucu olarak görülebilir.

Patolojik Bencilliğin Belirtileri Nelerdir?

Patolojik bencillik, çeşitli davranışlarla ve belirtilerle ortaya çıkabilir. Kişinin kendisi için çok fazla önem vermesi ve başkalarının ihtiyaçlarını veya arzularını göz ardı etmesi, patolojik bencilliğin en yaygın belirtilerinden biridir. Kişi, başkalarının arzularını veya ihtiyaçlarını göz ardı ederek, kendisine çok fazla önem veren veya aşağılayıcı tutumlar takınabilir. Ayrıca, patolojik bencillik, kişinin başkalarıyla kurduğu ilişkilerde kontrolü elde etmeye çalışması veya diğer insanların onu reddetmesinden korkması gibi davranışlarla da ortaya çıkabilir.

Patolojik Bencilliğin Tedavisi Nasıl Olur?

Patolojik bencilliğin tedavisi, kişinin duygusal rahatsızlıklarının veya öz değer kaybının neden olduğu davranışların üzerinde çalışarak başlar. Kişinin davranışlarında değişiklik yapmasını sağlamak için, psikoterapi veya davranış değişikliği terapisi kullanılabilir. Psikoterapi, kişinin güvensizlik, öz değer kaybı veya diğer duygusal rahatsızlıklarının nedenlerini keşfetmek ve bunların üstesinden gelmek için kullanılabilir. Davranış değişikliği terapisi, kişinin kendini diğer insanlara ve diğer insanların ihtiyaçlarına karşı daha empati duygusu ile yaklaşmasını sağlamak için kullanılabilir.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Patolojik bencillik, kendini önemli gören ve başkalarına karşı çok güçlü bir duygusal çıkarsama ile hareket eden kişilerde görülen bir saplantıdır. Patolojik bencillik, kişinin kendi çıkarlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarını her zaman üstün tutmasıyla ortaya çıkar. Bu durum, kişinin çok bencil olmasına neden olur ve kişinin diğer insanların haklarını, arzularını ve ihtiyaçlarını göz ardı etmesine sebep olur.

Patolojik bencillik, kişinin çevresindeki insanlarla ilişkilerini de etkileyebilir. Kişi, çevresindeki insanların arzularını ve ihtiyaçlarını göz ardı etmesi veya hiçe sayması nedeniyle, çevresindeki insanlarla yakın ilişkiler kurmaktan kaçınabilir. Bencil kişi, kendisine yönelik herhangi bir eleştiriyi kabul etmeyebilir ve çevresindeki insanlardan kendisine övgüler almak için kendisini üstün göstermeye çalışabilir.

Patolojik bencillik, kişinin kendi iç dünyasının sıkıntılarıyla da ilişkili olabilir. Kişinin kendisini önemli görmek ve başkalarını gözardı etmek gibi davranışları, kişinin kendini yetersiz hissetmesi veya kendisine güvensizlik duyması durumunda ortaya çıkabilir.

Patolojik bencillik, kronik ve sürekli olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumu düzeltmek için, kişinin kendisi için yararlı ve uygun bir çözüm bulması gerekir. Kişinin kendisini yeterli hissetmesi ve kendisine güveninin arttırılması, diğer insanların arzularını ve ihtiyaçlarını dikkate almasını sağlayacaktır. Psikolojik destek almak ve duygularını kontrol edebilme becerilerini geliştirmek de patolojik bencillik durumunu düzeltmek için etkili olabilir.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Patolojik bencillik, düzenli olarak kendine özgü bir davranış biçimine sahip olan kişilerde görülen çarpık bir kişilik özelliğidir. Patolojik bencillik, kişinin kendisini diğerlerinden önde tutma isteğinden, kendini öne çıkarmaktan ve özelliklerini diğer insanlara karşı abartmaktan kaynaklanır. Patolojik bencillik, kişinin başkalarına karşı kendini üstün kılma isteğinin çok yüksek olması nedeniyle, diğer kişilere karşı önyargılı, acımasız ve katı tutumlar içerisinde olmasına sebep olur. Patolojik bencillik, sosyal ilişkilerin hasar görmesine de yol açabilir. Bunun yanı sıra, kişinin kendine güveni de olumsuz olarak etkilenebilir. Patolojik bencillik, psikolojik danışmanlık ve terapi ile tedavi edilebilir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Patolojik bencillik, bir kişinin kendisini diğerlerinden daha üstün görmesi ve bu görevi hak ediyor olduğunu düşünmesi olarak tanımlanır. Patolojik bencillik, bir tür kişilik bozukluğudur ve bu durumda kişi bir kendine özgü davranış bozukluğu yaşayabilir. Patolojik bencillik, kişinin kendisini öne çıkarmaya çalışması, başkalarını küçük görmek istemesi, başkalarının fikirlerini önemsememesi ve her durumda kendisinin haklı olduğunu düşünmesi gibi davranışları içerir.

Patolojik bencilliğin, nedenleri arasında çocukluk çağındaki deneyimler, aileden gelen baskılar, anne baba rollerindeki bozukluklar ve kişinin çevresindeki insanların davranışları sayılabilir. Patolojik bencillik, insanlar arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Bu durumda kişi, kendisini diğerlerinden üstün gören, aşağılayan ve başkalarının fikirlerine saygı göstermeyen bir tutum sergileyebilir. Aynı zamanda, bu kişi başkalarının başarılarını küçümseyerek ve kendisini üstün görmeye çalışarak bu ilişkileri zedeler. Böyle bir kişilik bozukluğu, diğerleri ile arasındaki güveni ve saygıyı zedeleyebilir.

Patolojik bencilliğin tedavisi, kişinin psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Bu tedavi, kişinin geçmiş deneyimlerini anlaması, kişisel özelliklerini keşfetmesi ve kişisel olarak pozitif değişiklikler yapmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda, kişisel terapist desteği de almak, kişinin kendini daha iyi anlamasını ve özgüveni arttırmasını sağlayacaktır. Bu süreçte, kişinin başkaları ile nasıl iletişim kurduğu, algıladığı ve davranışlarının nasıl şekillendiğini anlaması da çok önemlidir. Tedavi süreci, kişinin diğer insanlarla daha iyi iletişim kurmasını, başkalarının fikirlerine saygı duymasını ve daha özgüvenli bir kişilik oluşturmasını sağlamak için gereklidir.
 
  • Love
Reactions: Asude

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,424
641
5
Patolojik bencillik, kişinin kendisini öncelikli olarak düşünmesi ve bencillik üzerine kurulu olan davranışlar sergilemesi olarak tarif edilir. Duygusal olarak sömürülen veya özgürce yaşamaktan yoksun bırakılan kişiler patolojik bencillik gösterebilirler. Patolojik bencillik, kişinin yaşadığı koşullara göre farklı şekillerde gösterilebilir.

Örneğin, herhangi bir kişi için önemli olan şeyleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanma eğilimi. İş arkadaşlarının ihtiyaçlarını dikkate almazken, kendi ihtiyaçlarını öncelikli olarak karşılamak hedefi gibi. Bu kişi aynı zamanda başkalarının çalışmalarının önemsiz olduğunu düşünebilir ve kendi çalışmalarının önemli olduğuna inanabilir.

Bir başka örnek, bir kişinin başkalarının haklarını göz ardı etmesi ve kendi haklarını öncelikli olarak düşünmesi gibi. Bu tür bir kişi, kendisinin öncelikli olarak düşünülmesi gerektiğini düşünüyor olabileceğinden, çevresindeki kişilerin haklarının önemsiz olduğunu düşünebilir. Kişinin kendisini diğer kişilerin önünde öne çıkarması gibi davranışlar da patolojik bencillik göstergesi olarak kabul edilebilir.

Patolojik bencillik, kişinin sosyal ilişkilerinde önemli olumsuzluklara neden olabilecek bir davranış tarzıdır. Eğitimciler, konuya dikkat ederek öncelikle, özgüven, başkalarına saygı, çevreye karşı sorumluluk ve paylaşım duygusu gibi değerleri öğrenmeyi sağlamalıdır. Ayrıca öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmeleri ve diğer insanlarla olan ilişkilerinde etik olmayı öğrenmeleri için çalışmalar yapılmalıdır.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
13,946
398
5
Patolojik bencillik, kişinin kendi çıkarlarını veya isteklerini öne çıkararak diğer insanların çıkarlarını göz ardı etmesi olarak tanımlanır. Bu durum, genellikle diğer insanların haklarını veya değerlerini dikkate almayan, çoğu zaman öfkeli veya histerik davranışlarla özellik gösterir. Patolojik bencillik, insanların çoğu zaman kendilerini aşağılayıcı davranışlarda bulunarak, diğer insanların duygularını dikkate almaktan kaçınmalarıdır.

Patolojik bencillik, çoğu zaman başkalarının duygularını, özgürlüklerini veya değerlerini göz ardı eden, özgürlüklerini veya değerlerini kısıtlayan, nefret ve kıskançlık dolu tutumlar içerir. Bunlar arasında herhangi bir ödül, ün ya da hiyerarşik statü arayışı, başkalarını kontrol etmek istemeleri, başkalarını kırmak istemeleri, çevreyi kontrol etme isteği, çevredeki insanların yaşamlarını kontrol etme isteği, başkalarından çok kendini öne çıkarmak istemeleri ve başkalarının davranışlarını ve fikirlerini benimseyememe ya da reddetme isteği gibi davranışlar sayılabilir.

Örneğin, bir eğitimci, patolojik bencilliği önlemek için çoğu zaman öğrenciler arasında eşitlik ve adaleti desteklemelidir. Öğrenciler arasında herhangi bir özelliğe göre ayrım yapılmamalı, her öğrencinin özgürlükleri ve değerleri öncelikli olarak korunmalıdır. Öğrencilerin sosyal becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler düzenlemek, öğrencilerin birbirlerinden farklı olduklarını anlamalarına yardımcı olacaktır. Eğitimci, öğrencilerin haklarını korumak için her çatışma veya problem durumunda adil bir yaklaşım benimsemelidir. Eğitimci ayrıca, öğrencilerin özgüvenlerini artırmak için onlara ödüller vermeli, öğrencileri herhangi bir konuda özgürce ifade etmelerine izin vermelidir.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
21,954
1,315
112
Patolojik bencillik, insanların özgürlüklerini kısıtlamak veya zarar vermek için başkalarının düşünce ve hareketlerine kontrol etme arzusu olarak tanımlanır. Bu arzu, kendisine güvensizlik veya baskı hissettiren konularda çok iyi fark edilebilir. Patolojik bencillik, uygun olmayan ölçüde özgürlükleri kısıtlamak, başkalarının kararlarını vermek ve etrafındaki insanların her hareketini kontrol etmek amacıyla öne sürülür. Bu kişiler, genellikle kendi özgürlüklerini kısıtlamayı amaçlayan çok katı kurallar oluştururlar ve etrafındaki insanları uymaya zorlarlar. Patolojik bencillik, insanların kendini ifade etmesini ve özgürlüklerinin korunmasını engelleyerek, çevrelerindeki insanların psikolojik ve sosyal üstünlüklerini elde etme arzusuyla ortaya çıkar. Böylece, bu kişiler, kendilerini güçlü ve önemli hissetmek için çevrelerindeki diğer kişilerin özgürlüklerini kısıtlamaya çalışırlar.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Patolojik bencillik, kişinin kendisini diğerlerinden çok üstün görmesi ve üstünlük duygusuyla öne çıkmasına yönelik saplantılı bir comportment olarak tanımlanır. Patolojik bencil, diğerlerinin duygularını veya ihtiyaçlarını göz ardı eder ve kendisinin çıkarlarını her şeye üstün tutar. Patolojik bencillik, çevresel etkenlerden kaynaklanan veya bireyin psikolojik sorunlarından kaynaklanan farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Patolojik bencillik, genel olarak kötü duygulara ve davranışlara yol açabilir ve bu kişilerin toplum içinde kabul görmekte zorluk çekebileceği anlamına da gelebilir.
 

mimikralicesi

Üye
BaYaN
1 May 2023
1,341
102
17
Patolojik bencillik, ruhsal bozukluk olarak tanımlanabilen bir durumdur. Patolojik bencillik, insanların kendilerine, kendilerine özgü hisler ve davranışlarını kullanarak çoğu zaman diğerlerini önemsemeksizin kendi çıkarlarını öne çıkarmalarını içerir. Patolojik bencillik, sosyal ve duygusal bağların, kuralların ve etik kuralların önemsenmediği ve çoğu zaman özgürlüklerin de sınırlandırıldığı bir durumdur.

Patolojik bencillik, insanların başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını önemsemeksizin kendilerini önce tutmalarını ifade eder. Bu durumda, patolojik bencillik, insanların diğer insanlardan daha çok önem verdikleri, diğer insanları önemsizleştirdikleri ve diğer insanları düşünmeden kendi çıkarlarını ön plana çıkardıkları bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Patolojik bencillik, insanların başkalarının duyguları, düşünceleri ve çıkarlarının önemsenmediği ve çoğu zaman özgürlüklerin de sınırlandırıldığı bir durumdur.

Patolojik bencillik, kişinin çoğu zaman dikkate alınmayan veya dikkate alınmayan ihtiyaçlarının önemsenmediği bir durumdur. Kişi, diğer insanların ihtiyaçlarını göz ardı ederek kendi çıkarlarını öne çıkarmaya çalışır. Patolojik bencillik, genellikle kişinin kendi çıkarlarını öne çıkarmasının sonucu olarak diğer insanların çıkarlarını öne çıkarmaktan kaçınması veya önemsizleştirme yoluna giderek ortaya çıkar.

Patolojik bencillik, bir kişinin diğer insanları es geçerek kendi çıkarlarını öne çıkarmasından kaynaklanan bir ruhsal bozukluktur. Patolojik bencillik, çoğu zaman diğer insanların ihtiyaçlarının önemsenmediği ve çoğu zaman özgürlüklerin de sınırlandırıldığı bir durumdur. Patolojik bencillik, insanların kendilerini önce tutmalarını, diğer insanların çıkarlarını öne çıkarmaktan kaçınmalarını, diğer insanların duygularını ve ihtiyaçlarını önemsizleştirmelerini ifade eder. Patolojik bencillik, çoğu zaman özgürlüklerin sınırlandırılmasına ve insanların diğer insanların duygularını, ihtiyaçlarını ve
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
21,954
1,315
112
Patolojik bencillik, kişinin kendisine öncelik veren ve diğer insanları önemsemeyen, çoğu zaman zararlı davranışlarının ürünü olarak tanımlanır. Bu davranışlar, günlük hayatımızda, ilişkilerimizde ve zihnimizde karşılaşılan bir problem olarak karşımıza çıkar. Genel olarak, patolojik bencilliğin ortaya çıkmasında bireyin kendine ve diğerlerine karşı çok fazla benmerkezci olması, başkalarının ihtiyaçlarını göz ardı etmesi, kendini ön plana çıkarması ve konuşmalarını başkalarının konuşmalarından daha önemli göstermesi gibi özellikler rol oynar.

Bu tür bir davranış biçimi, çoğu zaman başkalarına karşı kötülük yapmaya, başkalarını aşağılamaya veya kişiyi tehdit ederek kontrol etmeye yönelik olabilir. Ancak, patolojik bencillik her zaman bu biçimde ortaya çıkmayabilir. Örneğin, bazı kişiler özgüven eksikliği yaşayabilir ve bunun sonucunda diğerlerine karşı çok fazla benmerkezci davranışlar sergileyebilir. Ya da, bazı kişiler kendilerine çok fazla değer vermek ve kendilerini diğerlerinin önünde öne çıkarmak için diğerlerinden yardım isteyebilir.

Patolojik bencillik, başkalarına saygısızlık ve kişisel ilişkileri bozma gibi sonuçlar doğuracağı için, bireyin davranışlarının farkına varılması ve bunun üzerinde çalışılması önemlidir. Özellikle, bireyin bu davranışlarının nedenleri hakkında bilgilenmesi, bu tür davranış biçimlerinin önüne geçmek için çok önemlidir. Ayrıca, kişilerin kendilerini ve diğerlerini daha iyi anlamalarını sağlayacak konuşma, dinleme ve iletişim becerileri geliştirmesi de çok önemlidir. Eğitimciler, patolojik bencilliği önlemek, azaltmak veya çözmek için önemli bir role sahiptirler. Örneğin, eğitimcilere öğrencileri karşılıklı saygı ve sevgi içinde iletişim becerileri üzerinde çalışmak, onların duygularını ifade etmeyi öğrenmelerine yardımcı olmak ve kendilerini ifade etmeyi öğrenmeleri için destek olmak gibi roller düşer.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,424
641
5
Patolojik bencillik, kişinin kendisine, yaşamına ve başkalarına aşırı derecede kendine öncelik veren yaklaşımı ile tanımlanır. Kısaca, patolojik bencillik, kişinin kendi çıkarlarını gözetmesi ve başkalarının çıkarlarını önemsememesi olarak tarif edilebilir.

Patolojik bencillik, çoğu zaman, kötü kararların alınmasına, sosyal kaygıların artmasına, öfke nöbetlerine ve insanlar arası ilişkilerin zayıflamasına neden olur. Kişi, çevresindeki insanların çıkarlarını düşünmez veya onlara önem vermez. Bunun sonucunda, kişi kendisiyle aynı çevredeki insanların arasına mesafe koymaya çalışır. Patolojik bencillik, birçok zamanlarda, kişinin başkalarına zarar vermesine de neden olabilir.

Tıbbi olarak, patolojik bencillik, kişinin kendisini diğer insanlardan üstün görmesi ve diğer insanları önemsiz görmek gibi davranışlarının çoğu zaman kişinin kendisini tehlikeye atmasına neden olmasından kaynaklanan bir davranış bozukluğudur. Patolojik bencillik, çoğu zaman, kontrol ve baskın kişilik bozukluğu ile birlikte görülür.

Patolojik bencillik, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında, çocukluk çağındaki yetersiz sosyal destek, çevresel stres, çevresel baskı, travmatik deneyimler, kötü bir egosantrik tutum ve özgüven eksikliği gibi durumlar bulunur.

Patolojik bencillik, kişinin çevresindeki insanlara karşı aşırı derecede bencil davranışlarının kişinin yaşamında olumsuz etkilere sebep olmasının önlenmesi için, profesyonel müdahale ve tedavinin önemli olduğu bir durumdur. Tedavi yaklaşımları, kişinin özgüvenini geliştirmeyi ve sosyal becerilerini artırmayı amaçlayan psikoterapi ve ilaçları da içerebilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü