Psikoloji çarpıtma, insanların algısının, düşüncelerinin ve davranışlarının daha önce kazanılmış deneyimleri ve kültürel önyargıları etkileyerek değişmesine neden olmak için kullanılan bir kavramdır. Psikolojik çarpıtma, insanların gerçekleri algılayışının ve yorumlamasının çok farklı olan, çoğu zaman anlaşılmaz veya doğru olmayan bir şekilde değişmesine neden olur. Psikolojik çarpıtmayı oluşturan faktörler arasında, kişinin daha önce kazanmış deneyimleri, kültürel önyargıları, duygusal durumu, zihinsel yetenekleri ve deneyimleri, düşünce ve davranışlarının ölçümü ve kişisel özellikleri bulunur.
Psikolojik çarpıtmanın oluşmasına neden olan temel faktörler, kültürel önyargılar, kişisel özellikler, duygusal durum, düşünce yapısı, zihinsel yetenekler, deneyimler ve davranışların ölçümüdür. Kişisel özellikler, kişinin kendine karşı olan inançları, kabul edilmesi gereken normlar ve değerler ile ilgilidir. Kültürel önyargılar da, toplum tarafından ortak olarak paylaşılan, kişisel özelliklerden daha genel olmak üzere, yapılan ve kabul edilen düşüncelerin bir sonucudur. Duygusal durum, kişinin zihinsel durumu ile ilgilidir. Düşünce yapısı, kişinin düşüncelerini ve beklentilerini ifade etme şekliyle ilgilidir. Zihinsel yetenekler, kişinin kavramları ve kavramların arasındaki ilişkileri anlayışını tamamlayan özelliklerdir. Deneyimler, kişinin önceki deneyimleri ile ilgili düşüncelerini ve davranışlarını yönlendirir. Davranışların ölçümü, kişinin davranışlarının ölçümünü sağlayan bir araçtır.
Psikolojik çarpıtma, kişinin gerçekleri algılamasını ve yorumlamasını etkileyen faktörlerin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkar. Psikolojik çarpıtma, kişinin dünyaya bakış açısını değiştirerek, düşüncelerini ve davranışlarını da etkileyerek kişinin kendisini yanlış algılamasına neden olabilir. Psikolojik çarpıtmanın meydana gelmesini önlemek için, kişisel özelliklerinin farkında olmak, kültürel önyargılarının farkında olmak ve düşünce yapısının değişmesini sağ