Psikolojide bastırma ne demektir

GaddarKerim

Yeni Üye
BaY
8 Nis 2023
1,308
131
2
Merhaba herkese. Psikolojide bastırma ne demektir? Konusunda biraz yardım edebilir misiniz? İlgilendiğim bu konu hakkında bilgi sahibi olsam da, özellikle bu konuda daha fazla bilgi edinmek istiyorum.

Psikolojide bastırma, bir kişinin duygularını ve davranışlarını yönetmesi için, kendine ya da başkalarına karşı sorumsuzluk veya buna benzer davranışlar sergilemesi olarak tanımlanıyor. Bazı durumlarda, bu tür davranışların ortaya çıkmasının nedeni, kişinin duygularını ve düşüncelerini bastırması olabilir. Psikolojide bastırma, kişinin kendini duygusal olarak savunmasına yardımcı olabilir ancak, uzun vadede kişinin sağlıklı ve olumlu bir yaşam sürmesine engel olabilecek problemler yaratabilir.

Psikolojide bastırma, kişinin kendini duygusal olarak savunması için özellikle çevresindeki insanlarla ilişkiler üzerinden ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bazı durumlarda, kişi küçük bir baskıya maruz kaldığında, bastırma mekanizması harekete geçebilir. Bununla birlikte, kişinin hayatın çeşitli alanlarında herhangi bir baskı yaşamaması durumunda, bu mekanizma harekete geçebilir.

Bu konuda yardım edebilecek herkese çok teşekkür ederim. Bilgi alışverişinde buluşmak dileğiyle.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,835
1,256
112
Psikolojide Bastırma Ne Demektir?

Psikolojide bastırma, çoğu insanın karşılaştığı bir olgudur. Psikolojide bastırma, insanın bilinçli olarak ya da bilinçsiz olarak, insanın zihnindeki düşünceleri, çekinceleri, duyguları ya da hatıralarını reddetmesi ya da önemsememesi olarak tanımlanır. Psikolojide bastırma, bir kişinin kendi düşüncelerini, duygularını ya da davranışlarını bastırma sürecine karşılık gelir.

Psikolojide Bastırmanın Nedenleri?

Psikolojide bastırmanın nedenleri, çoğu zaman kültürel, ailevi ya da sosyal baskıdan kaynaklanır. Bir kişi, çocukluk çağında yaşadığı toplumsal baskıların etkisiyle, kendisine zarar verebilecek ya da kendisini rahatsız edebilecek düşüncelerini bastırmak için bir mekanizma geliştirebilir. Diğer nedenler arasında, anksiyete ya da stresi azaltmak, kabul görme arzusu, toplumsal normlara uymak, kendisini savunmak veya ailesiyle ilişkileri iyileştirmek gibi faktörler bulunur.

Psikolojide Bastırmanın Sonuçları?

Psikolojide bastırma, kişinin sağlığına ve işlevselliğine olumsuz etkileri olan bir durumdur. Çünkü kişi, bastırdığı düşünceleri, duyguları ve hatıraları reddediyor ve bu durum, anksiyete, depresyon, ruhsal sıkıntı veya uyum sorunları gibi psikolojik problemlere yol açabilir. Psikolojide bastırma, kişinin sosyal ilişkilerine ve işlevselliğine de olumsuz etkileri olan bir durumdur. Bu durum, kişinin başka insanlarla etkileşim kurmasını veya başarılı bir şekilde işlerini yürütmesini zorlaştırabilir.

Psikolojide Bastırmanın Tedavisi?

Psikolojide bastırmanın tedavisi, psikoterapi ile mümkündür. Psikoterapi, kişinin bastırdığı düşünceleri, duyguları ve hatıralarının farkına varmasına yardımcı olur. Terapöt, kişiyi, kendisine zarar verebilecek duygularını, düşüncelerinin ve hatıralarının farkına varmasına yardımcı olmak için destekler. Terapöt, kişiyi, bu duygularının, düşüncelerinin ve hatıralarının onu kontrol etmediğini anlamasına ve onlarla baş etmeyi öğrenmesine yardımcı olur. Psikolojide bastırma, kişinin sağlıklı bir şekilde düşüncelerini, duygularını ve hatıralarını kabullenmesi ve bunlarla baş etmesi yardımıyla tedavi edilebilir.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Psikolojik bastırma, psikolojik olarak yenilgi veya baskı altında hissetmek anlamına gelir. Bu durum, insanın fiziksel, biyolojik veya duygusal olarak kendi kendine karşı baskı uygulaması olarak da tanımlanabilir. Psikolojik bastırma, kişinin kendi düşüncelerini, duygularını, davranışlarını ve özellikle kendini özgürce ifade edememesine yol açar. Buna ek olarak, psikolojik bastırmanın belirli duygularının, düşüncelerinin ve davranışlarının özgürce ifade edilmesini engellemesi de söz konusudur.

Psikolojik bastırma, insanlar arası ilişkilerin her iki tarafında da yoğun olarak meydana gelir. Birisi, diğerinin duyguları, düşünceleri veya davranışlarını bastırmak için baskı uygulayabilir, özellikle de bu durum ötekine güvenilmez veya düşmanca davranışlar içeriyorsa. Psikolojik bastırmanın nedenleri, aralarındaki ilişkinin yoğunluğu ve zayıflığı, öznel güvensizlik duyguları ya da aralarındaki güvensizlik ve baskı hissine bağlı olabilir.

Psikolojik bastırmanın yarattığı çeşitli sonuçlar vardır. Bunlar arasında, kişinin yaşam kalitesinin düşmesi, duygusal zayıflık ve öfke, sosyal ilişkileri olumsuz etkilemesi, öfkenin arttırılması, kendine güvenin kaybı, kontrol kaybı ve sosyal izolasyon sayılabilir. Psikolojik bastırmanın önlenmesi için, özellikle aralarındaki ilişkilerdeki güvensizlik veya baskı hissine farkındalık geliştirmek ve karşı tarafın duygularının, düşüncelerinin ve davranışlarının anlaşılmasını sağlamak önemlidir. Ayrıca, kendinizi ifade etme becerilerinin geliştirilmesi ve kendinizi değerli hissetmek için gerekli öz yeterlilik ve özgüven geliştirmek de önemlidir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Psikolojik bastırma, kişinin kontrolünü kaybetmesi, özgürlüğünün sınırlandırılması veya özgürlüklerinin alıkonulması olarak tanımlanabilir. Psikolojik bastırma, kişinin düşüncelerinin, inançlarının veya davranışlarının kontrolünün kaybedilmesi veya kısıtlanması olarak tanımlanır. Örneğin; kişinin düşüncelerini ifade etmesi yasaklandıysa, kişi psikolojik olarak bastırılmıştır.

Psikolojik bastırma, kişinin düşüncelerini, inançlarını veya davranışlarını kontrol edemediği için, bu kişi çok korkar, ümitsizlik yaşar ve kendini çaresiz hissedebilir. Psikolojik bastırmanın etkileri, kişinin sağlığını ve psikolojik refahını olumsuz yönde etkileyebilir. Psikolojik bastırma, kişiye özgürlükleri kısıtlayarak veya kontrol ederek yaptırım uygulama yöntemi olarak kullanılır. Bu yöntemler, kişinin sosyal etkileşimlerini, özgüvenini ve diğer sosyal becerilerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Kişilerin psikolojik olarak bastırılması, çok farklı toplumsal durumlarda ortaya çıkabilir. Örneğin; aile içi şiddet, iş ortamında baskı, cinsel istismar, sosyal baskı ve genel toplum baskısı gibi durumlarda psikolojik olarak bastırma meydana gelebilir. Psikolojik olarak bastırılan kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Bu etkiler, depresyon, anksiyete, umutsuzluk, stres, kaygı, uykusuzluk, dikkat eksikliği hiperaktivite bozuklukları gibi psikolojik sağlık problemlerine yol açabilir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,599
1,031
15
Psikolojik bastırma, kişinin çevresindeki olayların bilincinde olmaksızın, çevresindeki durumların farkında olmaksızın, olayları veya duyguları bastırdığını ya da üzerinden geçtiğini ifade eder. Bu durum, genellikle kişinin kendisini rahatsız eden olayları veya duygularını yok saymasını ve unutmasını içerir. Bu durum, insanların kendilerini çevrelerindeki olayların veya duyguların üstesinden gelmeye çalışırken kullandıkları bir mekanizmadır. Psikolojik bastırma, kişinin kendisini çevresinde olanlarla başa çıkmak için kullandığı bir koruma mekanizmasıdır. Ancak, bu mekanizma, çoğu zaman sağlıklı olmayan sonuçlar doğurabilir. Psikolojik bastırma, kişinin kendisini çevresinden gelen baskı altında tutmasına ve çözüm aramamaya yol açabilir. Psikolojik bastırma, kişinin kendisine veya çevresindeki olaylara uyum sağlamasını kolaylaştırmak için kullandığı bir mekanizma olarak da görülebilir. Psikolojik bastırma, kişinin kendisi ile olan ilişkisini ve çevresindeki olayları anlamasını zorlaştıracak veya engelleyecek şekilde de çalışabilir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,430
641
5
Psikolojik bastırma, kişinin öznel olarak duygusal, düşünsel veya hareketsel olarak kendisini çaresiz veya baskılanmış hissetmesidir. Psikolojik bastırma, çoğunlukla çocukluk döneminde öğrenilen ve onu etkileyen davranışların ve tutumların aşılanmasından kaynaklanır.

Psikolojik bastırmanın çoğu çocukluk döneminde edinilen davranışlar ve tutumlarla ilişkili olması nedeniyle, eğitimcilerin çocuk ve gençleri psikolojik baskıya karşı korumaya yardımcı olmak için çaba göstermeleri gerekmektedir. Örneğin, çocukların güvenli ve koruyucu bir ortamda yetişmelerini desteklemek, onların sosyal becerilerini geliştirmelerine izin vermek ve onlara özgüven ve kişisel gelişim konusunda yardım etmek için çocukları özgüven sağlayan bir ortamda desteklemek önemlidir.

Ayrıca, eğitimciler çocukların ve gençlerin karşılaştıkları psikolojik baskıyla baş etmelerine yardımcı olabilecek çeşitli yaklaşımlarda bulunmalıdır. Örneğin, çocukların ve gençlerin sosyal ve zihinsel becerilerini geliştirmelerine, kendilerini ifade etmelerine ve sözlerini kullanmalarına izin vermek, öğrencilerin çatışmaları çözmek için güvenli bir ortamda fikir alışverişi yapmalarına izin vermek ve öğrencilerin sosyal çevrelerindeki psikolojik baskılara duyarlı olmalarını teşvik etmek önemlidir. Eğitimcilerin çocuklar ve gençleri psikolojik baskıya karşı korumaya yardımcı olabilmesi için, çatışmaların çözümü ve sürdürülebilir bir öğrenme ortamı oluşturulması konusunda öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarının anlaşılması ve desteklenmesi çok önemlidir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
13,953
398
5
Psikolojik bastırma, bir kişinin kendisinden ya da başkalarından kaynaklanan baskı ve baskı altında hissetmesi olarak tanımlanabilir. Kişi, fiziksel, duygusal veya sosyal açıdan baskı altında hissedebilir. Örneğin, çocuklar, ebeveynlerinin kontrol veya öğütleri altında hissedebilir. Öğrenciler, okul başarısını sağlamak ya da dersleri başarıyla bitirmek için okul müdüründen baskı hissedebilir. Psikolojik bastırma, kişinin kendini engellemek ve kişinin özgürlüklerini kısıtlamak için kullanılan bir tekniktir. Psikolojik baskı, kişinin olumsuz düşünceleri, kısıtlamaları veya önyargılarının etkisi altında kalmasına neden olabilir.

Psikolojik baskı, kişinin özgüveni, özgüveni, duygusal sağlığı, özgürlükleri ve daha fazlasını etkileyebilir. Bu nedenle, psikolojik baskıyı hafifletmek için bireylerin kendilerine olan inançlarını güçlendirmeleri ve özgüvenlerini kazanmaları önemlidir. Kişinin kendisini daha pozitif bir şekilde düşünmesi ve daha olumlu düşünceleri kabul etmesi, psikolojik baskıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, kişinin kendisi hakkında olumsuz düşünceleri ve kendini kısıtlayıcı tutumları değiştirmeleri de psikolojik baskıyı azaltmada önemlidir. Eğitimciler, kişilerin özgüvenlerini güçlendirebilecek çeşitli yöntemleri kullanarak, psikolojik baskıyı hafifletebilirler. Bunlar arasında; öğrencilerin sınıf içinde daha aktif olmalarını ve kendilerini ifade etmelerini teşvik etmek, öğrencilere yardımcı olmak ve onları desteklemek, öğrencilere özgüven kazandırmak ve pozitif öğrenme ortamı oluşturmak sayılabilir.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,835
1,256
112
Psikolojik bastırma, insanların bazı düşüncelerini, duygularını veya davranışlarını bastırmak için kullandıkları bir mekanizmadır. Psikolojik bastırmanın hedefi daha önce yaşanmış olayları, duyguları veya düşünceleri geçici olarak yok saymak veya duygularının gücünü kontrol etmektir. Psikolojik bastırma, insanların çoğu zaman kontrol etmek zorunda oldukları duygularını bastırmalarının bir sonucudur. Psikolojik bastırma, insanların kurdukları savunma mekanizmaları olarak da adlandırılır.

Psikolojik bastırma, insanların kendilerini yaşadıkları olayların etkisiyle karşı karşıya kaldıklarında ya da travma yaşadıklarında kullandıkları en sık kullanılan savunma mekanizmalarından biridir. Psikolojik bastırma, insanların duygusal anlamda kendilerini korumak için kullandıkları bir mekanizmadır. Psikolojik bastırma, insanların kendi yaşamlarının kontrolünü sağlamalarına yardımcı olur ve bu sayede yaşadıkları olayların etkilerini azaltır. Psikolojik bastırma, kişinin yaşadıklarından kendini uzaklaştırmasını sağlar ve kişinin duygularını daha iyi kontrol etmesine yardımcı olur. Ancak, psikolojik bastırma aracılığıyla kontrol edilen duygular, zamanla kişinin yaşamını etkileyebilir. Psikolojik bastırma, insanların geçmişte yaşadıkları travmaların etkilerinin yok edilmesini sağlayarak, gelecekteki duygusal reaksiyonlarının kontrolünü sağlamasına yardımcı olur.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Psikolojik bastırma, kişinin kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını güçlü bir şekilde kontrol etmesi olarak tanımlanır. Psikolojik bastırma, kişinin kendi düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını, özellikle de çevresindekilerin beğenisine uygun olarak değiştirmesi anlamına gelir. Bu tür bastırma, insanların çevrelerindeki baskı veya baskı olmayan insanların beklentilerine uygun hareket etmelerine yol açabilir. Psikolojik bastırma, kişiyi fiziksel ve psikolojik olarak hasar görebilecek bir duruma sokabilecek kadar ileri gidebilecek bir durumdur.
 

Esrarengiz

Tanınmış Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,315
97
47
Psikolojide bastırma, kişinin duygusal veya düşünsel olarak karşılaştığı herhangi bir durumu göz ardı etme tekniğidir. Bastırma, kişinin kendisine ait olan güçlü duyguları veya düşünceleri örtbas ederek düşüncesizce ya da çok hafif bir biçimde reddetmesi anlamına gelir.

Bastırma tekniği, kişinin duygularını kontrol etmek için kullanılan bir mekanizmadır. Bu teknik, kişinin duygusal tepkilerinden sorumlu olan beyin alanlarının aktivitesini baskılayarak, kişinin kendi duygularına karşı dirençli olmasını sağlar. Bastırma, her zaman zararlı olmamakla birlikte, uzun süreli kullanımı, kişinin çevresiyle olan ilişkileri ve sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Kişinin kendini son derece sıkıntılı veya depresyonda hissetmesi, duygularını bastırmasının bir sonucu olabileceği gibi, bu, kişinin duygularının yoğunluğunu bastırmak için çaba harcamasından da kaynaklanabilir. Psikolojide bastırmanın özellikle çocukluk çağındaki kişiler üzerindeki etkisi, çoğu zaman büyük ölçüde göz ardı edilmiştir. Çocukluk çağındaki çocukların, duygularının yoğunluğunu bastırmak için çaba harcadıkları ve böylece olumsuz sonuçlar doğurabilecek davranışlara giriştikleri bilinmektedir.

Psikolojide bastırmanın sonuçları, kişinin fiziksel, duygusal ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyeceği gibi, kişinin çevresiyle ilişkilerinde de bozulmalara yol açabilir. Kişinin diğer insanlarla arasındaki iletişimi etkileyebilir veya kişinin duygularını ifade etmekte zorlanmasına yol açabilir. Bu durum, kişinin kendini anlatmakta ve diğer insanlarla arasında derin ve sürekli ilişkiler geliştirmekte güçlük çekebilmesine neden olabilir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,430
641
5
Psikolojik bastırma, insanların kendi duygularını, düşüncelerini ve iç seslerini dışarı çıkarmadan bastırması anlamına gelir. Psikolojik bastırma, insanların kendi iç dünyalarını görmezden gelmeye çalışmalarının bir sonucudur, çünkü kimi zaman, insanların kendi düşüncelerini ve duygularını kabul etmek onlar için çok zor olabilir.

Psikolojik bastırma, insanların yaşadıkları zorlukları kabullenme ve üstesinden gelme sürecinde önemli bir zorluktur. Psikolojik bastırma, insanların kendi düşüncelerini ve duygularını kontrol etmeyi öğrenmelerini engelleyebilir. Psikolojik bastırmanın en önemli etkileri, insanların özgüvenini azaltması, performanslarını düşürmesi ve işlerine, eğitimlerine ve sosyal hayatlarına zarar vermesidir.

Psikolojik bastırma, insanların kendi iç dünyalarını kontrol etmeyi öğrenmelerine yardımcı olacak terapi ve çözüm odaklı yaklaşımlarla önlenmelidir. Örneğin, insanların duygularını, düşüncelerini ve iç seslerini anlamaya ve kontrol etmeye çalışmalarına yardımcı olmak için sakin ve pozitif bir ortam sağlayan terapiler, insanların kendi düşüncelerini ve duygularını dışarı çıkarmalarını kolaylaştırabilir. Ayrıca, insanların duygularını doğrulayan kişilerle ve güvenilir arkadaşlarla iletişim kurabilmeleri de psikolojik bastırmayı önleyebilir.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,363
1,247
112
Psikolojik bastırma, bir kişinin duygularını ve düşüncelerini özgürce ifade etmesine engel olan ve özgüveni zayıflatan bir durumdur. Genellikle aile ortamında ve toplumsal baskılar nedeniyle ortaya çıkar. Psikolojik bastırmanın, kişinin kendini özgürce ifade etmesini engellediği ve kişinin kendisiyle barışık olmasını zorlaştırdığı görülür.

Psikolojide bastırma, kişinin kendi duygularına ve düşüncelerine itaat etmesini engellemeyi, özgürce ifade etmesini engeller. Kişinin düşünce ve duygularını özgürce ifade etmesini engeller ve kişiye, baskı göstererek, davranışlarını kontrol etmeye çalışır. Psikolojik bastırma, kişinin kendi gücüne ve yeteneklerine güven duymasını ve özgüvenini yitirmesini eşlik eder.

Psikolojik bastırma, kişinin kendisini özgürce ifade etmesini ve özgüvenini kazanmasını engeller. Genellikle toplumsal baskılar ya da aile içi baskılar nedeniyle ortaya çıkar. Psikolojik bastırma, kişiyi olumsuz etkileyen ve olumsuz davranışları ve kararları etkileyen bir durumdur. Psikolojik bastırma, kişinin kendisine ve başkalarına karşı kötü davranışlar sergilemesine neden olur.

Psikolojik bastırma, kişinin kişisel gelişimini ve özgüvenini etkileyerek, kişinin düşüncelerini ve duygularını özgürce ifade etmesini engeller. Kişide oluşan psikolojik baskı, kişinin kendisine olan inancına ve özgüvenine zarar verebilir. Psikolojik baskı, kişinin kendisiyle ve başkalarıyla ilişkilerinde sorunlar yaşamasına neden olabilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü