Psikolojik bipolar bozukluk nedir

BebekYuzlu

Tanınmış Üye
BaYaN
11 Nis 2023
1,309
109
62
Ankara
Merhaba! Psikolojik bipolar bozukluk hakkında bilgi edinmek istiyorum. Acaba bu bozukluk nedir, ne gibi belirtileri vardır ve nasıl tedavi edilir? Psikolojik bipolar bozukluk hakkında açıklayıcı ve doğru bilgi edinmek istiyorum. Lütfen yardım edin ve konu hakkında bilgi paylaşın.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Psikolojik Bipolar Bozukluk Nedir?

Psikolojik bipolar bozukluk, aynı zamanda mani depresif bozukluk olarak da bilinen, düşükliğe eşlik eden manik epizodlarla karakterize, dönemsel olarak meydana gelen ve kişinin duygu, düşünce ve davranışlarını kontrol etme yeteneğini olumsuz yönde etkileyen, çok ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur. Psikolojik bipolar bozukluk, kişinin yaşadığı ve değerlendirdiği ikilemlerle kendini ifade etme yeteneğinin kaybolmasıyla, günlük faaliyetlerini yerine getirmesinde, karar vermesinde, ilişkiler kurmasında ve ekonomik durumunda ciddi sorunlar meydana getirebilir.

Psikolojik Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik bipolar bozuklukta genellikle aşağıdaki belirtiler meydana gelir:

Mani: Bipolar bozuklukta manik epizodlar, çoğu zaman havai veya heyecanlı duygularla kendini gösterir. Kişi fazla enerjik veya fazla hareketli olabilir veya kendine çok iyi hissedebilir. Aynı zamanda konuşma hızı veya düşüncelerin sürekliliği artar ve uykuya düşkünlük olabilir.

Depresyon: Depresyon, kişinin duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal aktivitelerinin olumsuz yönde etkilenmesiyle karakterizedir. Depresyon belirtileri arasında, üzüntü, kaygı, ümitsizlik, sürekli olarak uykusuzluk, iştah azlığı, aşırı kilo alma veya zayıflamaya eğilim, öfke, suçluluk hissi, yorgunluk ve çökkünlük gibi belirtiler bulunur.

Psikolojik Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıldır?

Psikolojik bipolar bozukluk tedavisinde çoğunlukla kullanılan, ilaçlar ve psikoterapi olarak iki temel yöntem vardır. İlaçlar, kişinin duygularını kontrol etmesine yardımcı olarak, depresyon ve manik epizodların hafiflemesine yardımcı olur. Psikoterapi ise kişinin kendine yardım etmesini sağlar, özellikle de dürtülerin kontrolü veya manik epizodların tekrarlamasını önlemek için kişisel stratejiler geliştirmek için kullanılır.

Sonuç

Psikolojik bipolar bozukluk, kişinin duygu, düşünce ve davranışlarının kontrol edilmesinde ciddi sorunlar meydana getirebilen, çok ciddi bir ruh sağlığı bozukluğudur. Bunun tedavisinde ilaçlar ve psikoterapi yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler, kişinin duygularının kontrol edilmesine yardımcı olur ve depresyon ve manik epizodlarının hafiflemesine yardımcı olur.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Psikolojik bipolar bozukluk, ya da bipolar bozukluk, kişinin duygusal dengesini etkileyen bir ruh sağlığı durumudur. Bipolar bozukluk, kişinin ani ve keskin duygusal değişimleri yaşamasına sebep olur. Bu değişimler, kişinin duygusal durumunu normal aralıklardan çok daha fazla farklılaştırır. Bipolar bozukluk, çoğu zaman depresif dönem ya da hipomanik dönem olarak bilinen iki aşamadan oluşur. Bipolar bozukluk genellikle altı yaşından itibaren ortaya çıkmaya başlar. Ancak çoğu zaman, bozukluk çoğu kişide 20 yaşından sonra ortaya çıkar.

Depresif dönem, kişinin üzüntüsü, çökkünlüğü, kaygısı, çalışkanlık ve konsantrasyon kaybı gibi belirtilerinin ağır olduğu dönemdir. Hipomanik dönem ise, kişinin çok fazla aktivite göstermesi, çok fazla konuşması, riskli davranışlar sergilemesi veya aşırı alışveriş yapması gibi belirtiler göstermesine sebep olan dönemdir. Bipolar bozukluk, genellikle ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilir. Bipolar bozukluk, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir, ancak uygun tedavi ve destek ile yaşam kalitesini artırılabilir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Psikolojik Bipolar Bozukluk, aynı zamanda manik depresif bozukluk olarak da bilinir. Kişinin duygusal dengesini etkileyen ve kişinin yaşadığı çevrede onu destekleyen insanlara ve kendi kendine zarar verebilecek davranışlar sergilemesine neden olan bir sağlık durumudur. Bipolar bozukluk, kişinin duygusal durumunu değişen akut dalgayla etkileyen bir psikolojik bozukluktur. Bu bozuklukta, kişi ya manik ya da depresif olabilir. Manik dönemde kişi çok enerjik olur, uykusuzluk, hiperaktivite, konuşma hızının artması gibi belirtiler gösterebilir. Depresif dönemde ise kişi çok umutsuz ve çaresiz olur, motivasyon kaybı, uyku ve yemek düzeninin bozulması gibi belirtiler gösterebilir.

Eğitimcilerin, bu bozukluğu anlamaya ve kişinin durumunu iyileştirmeye yönelik etkin çözümler üretmesine yardımcı olabilecek çok sayıda önlem vardır. Öncelikle eğitimcilerin, öğrencilerin duygu durumlarını anlamak için öğrenciler ile yakın temas kurması ve durumlarını yakından takip etmesi gerekir. Eğitimciler, öğrencilerin özelliklerine göre destekleyici ve özgüven arttırıcı çalışmalar yürütebilirler. Öğrencileri motive etmek için öğrencilere özel hedefler koyabilir, eğlenceli ve motive edici öğrenme aktiviteleri düzenleyebilirler. Ayrıca, eğitimciler, öğrencilerin sağlıklı alışkanlıklar geliştirmelerini sağlamak için uygun öğrenme ortamlarını oluşturabilirler. Bipolar bozuklukta olan öğrencilerin, sosyal destek alabilecekleri ve kendilerini ifade edebilecekleri ortamlar oluşturulmalıdır. Eğitimciler, öğrencilerin durumlarını yakından takip ederek, öğrencilere uygun tedavi ve destek programları hazırlayabilirler.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Psikolojik Bipolar Bozukluk, aynı zamanda manik depresif bozukluk olarak da bilinir. Bu durum, kişinin duygusal dengesini bozan ve günlük hayatını etkileyen kronik bir psikolojik sağlık problemidir. Kişi, ani ve ciddi uyum bozukluklarını ve duygusal dalgalanmaları yaşayabilir. Manik dönemlerde, kişi çok aktif, enerjik, çok konuşkan, uykusuzluk, çoklu görevler için çok çalışkan, çok çabuk karar verir ve uygunsuz yollardan para harcayabilir. Depresif dönemlerde ise, kişi çok hüzünlü, üzgün, çaresiz, çökkün, ümitsiz, karamsar, uykusuz, uykuya dalmak için çok çaba gösterir, çok yemek yiyebilir veya hiç yemek yemez, uygunsuz aktivitelerden kaçınabilir veya tedavi edilmeyen durumda işleri oldukça kötüleşebilir. Bu bozukluk, genetik faktörler, stres veya travma gibi çevresel ve biyolojik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Bipolar bozukluk, teşhis edildiğinde, çoğunlukla uygun ilaçlar ve psikoterapi ile kontrol altına alınabilir. Psikoterapi, kişinin bu duygusal dalgalanmalara daha iyi ayak uydurabilmesine ve yaşam kalitesini arttırmasına yardımcı olur.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Psikolojik Bipolar Bozukluk, çoğu zaman dengesiz duygusal durumlar ve uyarılma düzeyinin ani değişimiyle karakterize edilen, kronik bir ruh sağlığı durumudur. Bu bozukluk için üç temel özellik vardır: manik dönemler (yüksek uyarılma ve deneyimlenen olumlu duygular), depresif dönemler (düşük uyarılma ve deneyimlenen olumsuz duygular) ve karışık dönemler (hem manik hem de depresif özellikler).

Bipolar bozukluk, eğitimcilerin, öğrenciler ve aileler tarafından çok dikkatle ele alınması gereken bir konudur. Eğitimcilerin, öğrencilerin bozuklukla ilgili çevresel kalıplarını tanımlamaları ve öğrencilerin kişisel kimliklerini kutlamaları, öğrencilerin bipolar bozuklukla başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Eğitimciler, öğrencilerin bozuklukla ilgili korku, önyargı ve öfkelerini ortaya çıkarmalarını desteklemek için öğrencilerin güvenli bir ortamda konuşmalarını teşvik etmelidir. Ayrıca, öğrencilerin bipolar bozuklukla başa çıkmalarına yardımcı olmak için, eğitimcilerin öğrencilerin ruhsal sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kaynakların farkında olmaları ve bu kaynakları öğrencilerin kullanmalarını teşvik etmeleri gerekir. Öğrencilerin bozuklukla başa çıkmalarına yardımcı olmak için, eğitimcilerin, öğrencilerin duygusal ihtiyaçlarını anlamaya çalışmaları ve öğrencilerin çevrelerindeki desteğin farkındalığını arttırmaları önemlidir. Eğitimciler, öğrencilerin bozuklukla başa çıkmalarını desteklemek için, öğrencilere duygusal ve sosyal beceri kazanmalarına yardımcı olmalıdır.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Bipolar bozukluk, bilişsel, davranışsal ve duygusal dalgalanmaları içeren bir psikolojik durumdur. Kişi genellikle iki farklı döneme ayrılır: manik ve depresif. Manik dönemde kişi hiperaktif, enerjik, çok konuşkan ve hızlı düşünceleri olan çok fazla enerjisi vardır. Depresif dönemde ise kişi çoğunlukla umutsuz, değersiz, üzgün ve ümitsiz hisseder. Bipolar bozukluk genellikle 18 yaşından itibaren ortaya çıkar; fakat çocukluk çağında da görülebilir.

Bipolar bozuklukta, kişilerin davranışlarındaki değişiklikler çoğunlukla onların yaşam kalitesini ve kişisel ilişkilerini etkiler. Bununla birlikte, bipolar bozukluk hastalarının gelecekteki yaşamlarının olumlu olması için gerekli desteği alması önemlidir. Tanı ve tedavi, bipolar bozukluk hastalarının yaşam kalitesini arttıracak ve yaşamlarını daha sağlıklı ve daha verimli hale getirecektir.

Bipolar bozukluk için en önemli tedavi yöntemi, doktor ve psikiyatrisinin gözetimi ve tavsiyeleri üzerine uygun ilaçlar almak ve gerekli destekleri almaktır. İlaçlar genellikle, manik ve depresif dönemlerinin şiddetini azaltmak ve daha adil bir duygusal durum yaratmak için kullanılır. Bunun yanı sıra, psikoterapi ve sosyal destek de çok önemlidir. Psikoterapi, bipolar bozukluk hastasının duygularını ve düşüncelerini anlamasına, davranışlarını değiştirmesine ve yaşamını daha sağlıklı ve daha mutlu hale getirmesine yardımcı olur. Sosyal destek ise, kişinin bipolar bozuklukla baş etmesini ve hastalığın etkilerini hafifletmesini sağlar.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Psikolojik Bipolar Bozukluk, aynı zamanda manik depresif bozukluk olarak da adlandırılan bir ruhsal bozukluktur. Bipolar bozukluk, düşünceler, duygular ve davranışların kişinin normalin çok daha yüksek veya düşük düzeylerine çıkmasıyla karakterize olan bir bozukluktur. Bipolar bozukluk durumunda, kişi genellikle zihinsel olarak çok yüksek veya çok düşük bir ruh hali yaşayabilir. Bu durum, manik, hipomanik veya depresif dönemler olarak adlandırılan üç ana döneme ayrılır. Manik dönemler, kişinin çok yüksek bir ruh haliyle karşı karşıya kalmasına yol açarken, hipomanik dönemlerde kişi hafif bir manik durumda olur. Depresif dönemlerde ise kişi, çok düşük bir ruh hali yaşayabilir. Kişinin bu dönemlerden herhangi birini yaşaması, diğer dönemler için önemli risk faktörleri taşıyabilir. Bipolar bozukluk, belirtileri ve tedavisi hakkında doktorlar tarafından çok daha fazla bilgi edinmek gerekir.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Psikolojik Bipolar Bozukluk, esas olarak anksiyete, depresyon ve aşırı durumları içeren, kişinin ruhsal durumunu ve duygularını etkileyen kronik bir psikolojik hastalıktır. Hastalık, kişisel, sosyal ve iş hayatının tüm alanlarını etkileyebilir. Kişinin duygu durumunun ani değişimleri, dikkat ve konsantrasyon eksikliği, aşırı enerji seviyeleri, uyku bozuklukları ve alışkanlıklarında değişiklikler gibi belirtileri vardır. Bipolar bozukluk, uygun tedavi ve destek alınarak kontrol altına alınabilir. Tedavi çoğu zaman psikiyatrik ilaçlar, psikoterapi ve beslenme, uyku ve egzersiz programları gibi bireysel ve grup terapileri içerebilir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Psikolojik bipolar bozukluk, kişinin duygusal ve davranışsal durumlarında büyük değişiklikler gösteren bir hastalıktır. Bu bozukluk, düşük enerji dönemleri arasında yüksek enerji dönemlerinin alternatif olarak sık sık karşılaşıldığı bir durumdur. Kişinin bu dönemler arasında ruhsal ve davranışsal olarak büyük ölçüde değişiklikler gösterebilmesi, bu bozukluğun en belirgin özelliğidir.

Düşük enerji dönemleri, kişinin üzüntü, keder, umutsuzluk, ümitsizlik, isteksizlik, çıkışsızlık ve huzursuzluk gibi duygular yaşamasına neden olabilir. Bu dönemlerde kişi uykuya dalma ve uykuya karşı isteksizlik, aşırı yemek yeme, aşırı içme veya uyuşturucu kullanma gibi davranışlarda bulunabilir. Aynı zamanda, kişinin konsantrasyonu ve hafızası da olumsuz etkilenebilir.

Yüksek enerji dönemlerinde ise kişinin duyguları çok daha pozitif olabilir. Bu dönemlerde kişi çok fazla enerjiye sahip olabilir, huzursuzluk ve hırsı hissedebilir, üretkenlikte artış gösterebilir ve çevresindeki insanlarla daha fazla etkileşime girebilir. Ancak, bu dönemlerde kişinin çok fazla hareket etme, aşırı konuşma, abartılı gülme veya çok fazla para harcama gibi davranışlarda bulunması da olasıdır.

Psikolojik bipolar bozukluk, kalıcı olmasına rağmen, doğru teşhis ve tedavi edilmesi durumunda çok iyi sonuçlar vermektedir. Psikiyatristler ile tamamlayıcı tedavilerin yanı sıra, ilaç tedavisinin uygun ve zamanında uygulanması, bu bozukluğun kontrol altına alınmasını ve yaşam kalitesinin arttırılmasını sağlayacaktır.
 

kalpbahcesi

Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,346
111
17
Psikolojik Bipolar Bozukluk, psikiyatrik bir bozukluk olarak tanımlanır. Bipolar bozukluk, kişilerde çok farklı ve çok aşırı duygu durumlarının tekrar tekrar ortaya çıkmasına neden olan bir durumdur. Bipolar bozukluk, kişinin duygu durumu eğilimlerini etkileyerek, kişinin zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olur.

Bipolar bozukluk, iki farklı duygu durumunun varlığından kaynaklanır. İlk duygu durumu, manik duygu durumu olarak adlandırılır ve çok yüksek enerji ve çok yüksek duygu durumunu içerir. Manik duygu durumu, kişiyi çok hareketli ve çok coşkulu hissettirir. Diğer duygu durumu ise depresif duygu durumu olarak adlandırılır ve kişiyi çok umutsuz, çok yorgun ve çok huzursuz hissettirir.

Bipolar bozukluğun en yaygın belirtileri, çok fazla uykuya ihtiyaç duymak, ani ve aşırı duygu değişiklikleri, ani değişen düşünme şekli, öfke patlamaları, anksiyete, hafıza bozuklukları, sık sık kendine zarar verme davranışları, hareketli davranışlar ve çok yüksek risk alma davranışlarıdır.

Bipolar bozukluk tanısı, kişinin geçirdiği duygu durumlarının süresi, şiddeti, sıklığı ve etkileşimleri göz önünde bulundurularak yapılır. Psikiyatrik bir hekim tarafından yapılacak psikolojik muayene, kişinin geçmişi ve geçirdiği belirtileri inceleyerek, bipolar bozukluk ve diğer psikiyatrik bozukluklar arasındaki farkı belirlemek için kullanılır. Psikiyatrist tarafından uygun tedavi planı uygulanmasının ardından, kişiye sürekli destek ve izleme gereklidir. Bipolar bozukluk, uygun tedavi ve bakım alındığında, yönetilebilir bir durum olabilir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Psikolojik Bipolar Bozukluk, kişinin duygu durumunda, düşüncelerinde, uyku düzeninde ve enerji düzeyinde görülen çok daha fazla değişmeye neden olan bir durumdur. Kişinin kendini çok umutlu, çok enerjik ve çok üretken hissetmesiyle başlayan bu dönem, bir süre sonra can sıkıntısı, çökkünlük ve çok daha ağır durumlara dönüşebilir. Bu durum, kişinin hayatının her alanını olumsuz yönde etkileyebilir.

Bir eğitimci olarak, Psikolojik Bipolar Bozukluk ile ilgili öğrencilere verilebilecek örneklerin önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin, öğrencilerin günlük hayatlarında fark edebilecekleri bir durum olarak, kişinin çok kısa süreler içinde bile çok hızlı bir şekilde kendini çok umutlu hissedebilmesi ve bunu izleyen bir süre içinde çökkünlük duygusu yaşayabilmesi örnek olarak verilebilir. Ayrıca, kişinin uyku düzeninin çok fazla bozulması, enerji düzeyinin çok hızlı bir şekilde değişmesi ve genel olarak kişinin yaşam kalitesinin düşmesi gibi durumlar da öğrenciye verilebilecek örnekler arasında yer alabilir.

Psikolojik Bipolar Bozukluk, kişinin hayatını çok olumsuz etkileyebilen ciddi bir durumdur. Bu nedenle, eğitimcilerin öğrencilere bu konu hakkında gerekli bilgileri vermeleri ve örnekler vererek kişilerin bu durumla baş etme yöntemlerini öğrenmelerini sağlamaları çok önemlidir.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Psikolojik Bipolar Bozukluk, diğer adıyla manik depresif bozukluk, kişinin psikolojik durumunda manik ve depresif dönemler arasındaki gidiş-gelişi tanımlayan bir durumdur. Genellikle hastaların duygusal ve düşünsel olarak her iki durumu yaşamaları nedeniyle, bu rahatsızlık ruh sağlığının önemli bir konusu olarak kabul edilmektedir.

Psikolojik Bipolar Bozukluk, kişilerde manik ve depresif episodların görülmesine neden olan biyolojik ve genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. İleri yaşlarda ortaya çıkması halinde ise, kişilerin yaşadığı stresli durumların bu bozukluğa neden olabileceği akla gelir. Manik dönemlerinin semptomları arasında hiperaktivite, öfkeli ya da çok konuşkan olma, üstüne alınan sorumlulukları başarısız olma, kendini çok özel görme, çok fazla uyuma, çok yüksek riskleri alma gibi durumlar sayılabilir. Depresif dönemlerin semptomları ise, aşırı hüzün, karamsarlık, kaygı, ümitsizlik, uyku bozuklukları, uzun süren ağlama, uykuya dalma, motivasyon kaybı, iştah kaybı gibi durumlar olabilir.

Bipolar bozukluk, doktor tarafından tespit edilip, tedavi edilmesi gereken önemli bir durumdur. Tedavide, ilaçların kullanılmasının yanı sıra, psikolojik terapiler de önemli bir yer tutmaktadır. Psikolojik terapiler arasında, doğru düşünmeyi öğretmek, kişinin hayatında pozitif değişimler yapmak ve günlük yaşam aktivitelerine ilişkin bilgiler vermek gibi konularda yardım almak mümkündür. Psikolojik bipolar bozukluk, kişinin ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek bir durumdur. Dolayısıyla, bu durumun tedavisinde doktorların yanı sıra, aile üyelerinin de desteği önemli bir rol oynamaktadır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü