PVD ne demek tıp

SokakFeneri

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,299
115
2
Merhaba,

Periferik Vasküler Hastalık (PVD) hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Periferik Vasküler Hastalık ne demek, nasıl teşhis edilir ve tedavi edilir? Periferik Vasküler Hastalık hakkında bu konuda bilgi sahibi olanlar varsa, lütfen bana yardımcı olabilir misiniz?

Periferik Vasküler Hastalık, kan damarlarındaki engellerden kaynaklanan ve tüm halka açık olarak bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık, genellikle kan akımının bozulması nedeniyle ortaya çıkar. Periferik Vasküler Hastalık, genellikle, ateroskleroz ile artan plakların arterleri tıkayarak meydana gelir. Bu hastalık, ayakların ve bacakların dolaşımını bozduğunda genellikle görülür.

Periferik Vasküler Hastalık, klinik değerlendirmeler ve arteriyografi ile teşhis edilir. Bu değerlendirmeler, hastalığın doğasını ve derecesini ortaya koymak için kullanılır. Tedavi olarak, operasyonlar veya ilaç tedavisi veya her ikisi de kullanılabilir.

Bu konuda herhangi bir bilginiz varsa, lütfen bana yardımcı olmak için e-posta yoluyla bana ulaşın.

Teşekkürler.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,978
1,159
112
PVD Ne Demek Tıp Hakkında

PVD, Periferik Vasküler Hastalık olarak bilinen bir hastalıktır. Periferik vasküler hastalık, vücudun dolaşımını etkileyen kalp ve damar hastalığına verilen genel addır. Bu hastalık, damarların duvarlarının zarar görmesi veya daralması ile sonuçlanır. Bu durum kanın vücuda gittiği yerlere daha az gidebilmesine neden olur ve vücudun bazı bölümlerinde oksijen ve besin eksikliğine neden olur. PVD ne demek tıp hakkında, hastalığın genel tanımı ve çeşitli belirtileri hakkında daha fazla bilgiyi anlatalım.

PVD Ne Demek Tıp Hakkında Belirtileri

PVD, çoğu zaman kalp ve damar hastalıklarının belirtileri ile karıştırılır. Ancak, bu hastalık ile kalp ve damar hastalıkları arasında önemli farklılıklar vardır. PVD, kalp ve damar hastalıklarına göre daha hafif bir hastalıktır ve çoğu zaman daha zor fark edilir. Belirtileri arasında şu yer alır:

• Ağrı, özellikle ayakların üst kısmında

• Ayaklarda şişme

• Ayaklarda kaşıntı

• Ayak ve bacaklarda karıncalanma

• Ayakların cildinde renk değişikliği

• Ayaklarda sıcaklık artışı

• Yürümekte zorluk

• Nefes darlığı

• Kalbin çabuk çalışması

• Uykusuzluk

PVD Ne Demek Tıp Hakkında Tedavisi

PVD'nin tedavisi, hastalığın seviyesi ve şiddeti ile ilgilidir. Hastalığın hafif bir seviyede olduğu durumlarda, düzenli egzersizler, ağır yüklerin kaldırılmasının önlenmesi, sigara içilmesinin bırakılması ve günlük olarak alınan ilaçlar ile tedavi edilebilir. Daha ağır durumlarda ise, tedavide cerrahi girişimler de düşünülebilir. PVD ne demek tıp hakkında, hastalığın tedavisinin hangi yöntemlerle yapılabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için, doktorunuza danışmanız önerilir.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Periferik Vasküler Hastalık (PVD), hastanın vücudunun dolaşım sistemindeki damarlarının genel sağlığını etkileyen bir hastalık olarak tanımlanır. PVD, kalp krizi veya inme gibi ölümcül komplikasyonlara neden olabilecek ciddi bir durumdur. En sık görülen damar hastalığı olan PVD, karotis arterleri, kalp, bacaklar ve ayaklar dahil olmak üzere vücudun tüm bölgelerinde görülebilir. PVD’nin ana belirtileri, bacaklarda ağrı ve yorgunluk, bacaklarda ödem ve sıcaklık, karotis arterlerinde düşük nabız ve ciltte kızarıklık gibi şikayetlerdir. Ayrıca, hastaların bacaklarda kramp, özellikle de yürüyüş sırasında, uyku sırasında veya hareketsizlik sırasında hissettiği ağrılar da olabilir.

PVD’nin tedavisi, hastanın şikayetlerine ve genel sağlık durumuna göre değişebilir. Tedavi, hastaların yaşam tarzlarını değiştirmelerini ve risk faktörlerini azaltmalarını içerebilir. Örneğin, hastalar sigara içiyorsa bırakmaları, diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları varsa bunları kontrol altında tutmaları, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzına geçmeleri gerekebilir. Bunun yanı sıra, ek olarak, hastaların açısından önemli olan risk faktörlerini azaltmak için ilaç tedavisi de kullanılabilir. Bu, özellikle kolesterol düzeylerini düşürmeye yönelik ilaçlar veya antiagregan ajanlar sayesinde uygulanabilir. PVD tedavisinde cerrahi müdahaleler de olabilir. Bu, hastaların bacaklardaki damarlarının daralan veya tıkanan bölümlerinin genişletilmesi ya da arındırılması için kullanılır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,069
1,031
15
PVD, Periferik Vasküler Hastalık (Periferik Vasküler Hastalıklar) olarak bilinir. Bu hastalık, vücudun kanını taşıyan damarları etkileyen bir sağlık durumudur. Bu damarlar, belirli organların ve dokuların kan akışını sağlar. PVD, özellikle bacaklarda ve ayakların altında bulunan damarlara etki eder.

PVD, kalıcı doku hasarına veya kan akışının kesilmesine neden olabilecek kronik bir hastalıktır. Bu duruma çoğunlukla yaşlı insanlar daha çok müsait olmakla beraber, tüm yaş gruplarında görülebilir. PVD, kronik sürekli ağrı, karında şişme, üşüme, parmaklardaki uyuşma veya çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkartabilir.

PVD, genellikle tromboz, arteriyal anevrizma, ateroskleroz veya diğer damar hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu hastalık, genellikle ayaklarda ve bacaklarda bulunan damarlarda tıkanıklıklar veya daralmalar nedeniyle ortaya çıkar. PVD'nin tedavisi, belirtilere ve nedenine bağlı olarak değişebilir. Genellikle ilaçlar, elastik bandajlar, damar tıkanıklığının açılması veya ameliyatlar gibi tıbbi ve cerrahi prosedürler kullanılır.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
PVD, Periferik Vasküler Hastalık olarak bilinir. Periferik vasküler hastalık, kalp, damar veya vücutta kötü kan dolaşımı ile ilgili bir hastalık olarak tanımlanır. Kalp hastalığı ölümcül olabilirken, bu hastalıkların çoğu zaman önlenmesi ve tedavi edilmesi gereken daha hafif durumlardır.

Periferik vasküler hastalık, çoğunlukla dolaşım sistemindeki kan akışının bozulmasından kaynaklanır. Kalp krizi, kan pıhtılaşması veya enfarktüs gibi vasküler hastalıkların belirtileri vücutta görülen çeşitli semptomlardır. PVD, kan akışının bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Damar tıkanıklığı, damarlardaki plak oluşumu, arterioskleroz, tromboz, ateroskleroz veya diabetik mikroangiopati gibi farklı durumlar PVD'yi ortaya çıkarabilir.

PVD'de vücutta görülen belirtiler çok çeşitlidir ve hastalık özellikle bacaklarda en sık rastlanan durumdur. Damar tıkanıklığına bağlı olarak bacaklarda ani veya yavaş gelişen ağrı, uyuşma, ödem, kızarıklık, ateli, cilt değişimleri veya kanama gibi belirtiler görülebilir. Kalp atışında değişme, nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma veya uyku problemleri gibi belirtiler de vücutta görülebilir.

PVD, çeşitli risk faktörleri tarafından tetiklenen bir hastalık olarak tanımlanır. Aile geçmişi, yaş, sigara kullanımı, obezite, kötü beslenme alışkanlıklar veya stres gibi risk faktörleri PVD gelişmesine neden olabilir. Diyabet, böbrek hastalığı veya kardiyovasküler hastalıklar gibi diğer hastalıklar da PVD'ye neden olabilir.

PVD, tanı ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlk olarak, doktor tarafından fiziksel muayene yapılır ve hastanın anamnez ve tıbbi geçmişinin değerlendirilmesi gerekir. Sonrasında, hastaya kan basıncını ölçmek için kan basıncı ölçer, dolaşım sistemini gözlemlemek için X ray, ekokardiyografi veya anjiyografi gibi teknikler kullanılabilir.

Tanı alındıktan sonra, doktor hastaya tedavi seçenekleri önerecektir. Öncelikle, risk faktörlerini azaltmak için sağlıklı yaşam tarzı seçenekleri önerilebilir. Sağlıklı beslenme, zayıflamak için egzersiz, sigara içmemek veya stresi azaltmak gibi seçenekler hasta için önemlidir
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,427
398
5
PVD, Periferik Vasküler Hastalık olarak bilinen bir sağlık durumudur. Periferik vasküler hastalıklar, vücudun yüzeyel kan damarlarında, genellikle dolaşımın olumsuz etkilenmesiyle meydana gelen hastalıklardır. Bunlar, arterlerin ve venlerin kireçlenmesi, daralması veya tıkanması gibi birçok durumu içerir.

Periferik Vasküler Hastalık, nadir görülmeyen kronik bir sağlık durumudur. Bu durum, özellikle yaşlı bireylerde ve diyabet hastalarında daha sık görülebilmektedir. PVD, vücudun farklı bölgelerinde farklı semptomlar ortaya çıkarabilir. Ancak, bu duruma neden olan en yaygın semptom kalp krizi veya inme gibi ciddi vasküler hastalıkları önlemek için önemlidir.

Eğitimci bakış açısıyla, PVD hastalarına ve yakınlarına öncelikle, vücutlarının farklı semptomlarını tanımlamaları ve bunları doktorlarına söylemeleri gerektiği konusunda önerilerde bulunulmalıdır. Ayrıca, PVD hastalarının hayat tarzlarını değiştirmeleri ve düzenli olarak egzersiz yapmaları gerektiği, düzenli olarak tansiyon kontrolü yapmaları ve sigara içmemeleri gerektiği konusunda önerilerde bulunulmalıdır. Ayrıca, bu hastaların düzenli olarak diyetlerini kontrol etmeleri ve sağlıklı beslenmeleri gerektiği konusunda önerilerde bulunulmalıdır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,907
641
5
PVD, Periferik Vasküler Hastalık (Peripheral Vascular Disease) anlamına gelmektedir. PVD, dolaşım sistemindeki, damarlarda veya kan akımında meydana gelen değişikliklerin tümüne verilen genel bir isimdir. PVD, kalp krizi, inme ve dizanteri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek durumları içerir.

PVD, çoğu zaman vücudun belirli bölgelerinde kan akımının azalmasına neden olan ve ateroskleroz adı verilen bir durumla ilişkilendirilir. Ateroskleroz, damarların iç duvarlarında ve dışında birikmiş yağ ve kolesterol kalıntılarından dolayı meydana gelen bir durumdur. Bu durum, damarlardaki kan akımının kesilmesine veya azalmasına neden olur.

PVD’nin diğer önemli nedenleri, tıbbi sorunlar, sigara içmek, kötü beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo veya obezite, yaş ve cinsiyet gibi faktörlerdir.

PVD’nin belirtileri, bacaklarda ve ayaklarda şişme, karıncalanma, kuvvet kaybı, ağrı ve uyuşma hissi olarak kendini gösterir. Bu belirtiler, dolaşım sisteminde meydana gelen değişikliklerin ciddiyetine göre değişiklik gösterecektir. Diğer belirtiler arasında kronik yorgunluk, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları da sayılabilir.

PVD tedavisinde, kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar arasında ilaç tedavisi, cerrahi müdahale, fizik tedavi ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri sayılabilir. Çoğu durumda, tıbbi tedaviye ek olarak, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, egzersiz yapılması ve sigara kullanımının bırakılması gibi önlemlerin alınması gerekebilir. Bu önlemler, vücuttaki kan akımının düzene girmesini ve PVD açısından riskli durumların önlenmesini sağlayabilir.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
PVD, Periferik Vasküler Damar hastalığı anlamına gelmektedir. Bu hastalık, vücutta bulunan kan damarlarının (periferik damarlar) zarar görmesiyle ortaya çıkar. Periferik damarlar vücudun her yerinde bulunur ve vücudun en önemli organlarını besler. Periferik vasküler damar hastalığı (PVD) kanın vücudun her yerindeki damarlardan geçmesini engelleyen bir tıkalılıkla ilgilidir. Tıkalılık, damar duvarlarının gevşemesi, plakların oluşması veya tıkanan kılcal damarlar nedeniyle meydana gelir. Bu durum genellikle, bacaklarda oluşan ağrı, ödem ve karıncalanma gibi belirtilere neden olur. PVD, çeşitli hastalıkların örnekleri olarak, arteriyel tromboz, arteriyel anevrizma, aort anevrizması ve periferik arter hastalığı gibi tıbbi durumları içerir. PVD, risk faktörleri ve tedavi edilemeyen hastalıkların önlenmesi amacıyla taramalar ve erken teşhis ile önlenebilir. Taramalar, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, sigara bırakma ve kolesterol düzeylerini düşürmek için önerilen tıbbi tedavileri içerebilir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Periferik Vasküler Hastalık (PVD), el, ayak ve bacaklarda oluşan kan dolaşımı bozukluklarını ifade eder. Periferik vasküler hastalık çoğunlukla yaşlılarda görülür ve kalp hastalıklarıyla bağlantılıdır. Genellikle, bu hastalığın nedeni, arterlerin daralmasına veya tıkanmasına bağlı olarak, kanın dolaşımının bozulmasıdır. PVD, kalp hastalıklarının yanı sıra, diyabet, yüksek tansiyon, sigara ve diğer tütün ürünleri, aşırı kilo veya şişmanlık, tromboz veya dolaşım bozuklukları gibi faktörler tarafından da tetiklenebilir. Periferik vasküler hastalık, ağrı, yorgunluk, karıncalanma veya uyuşma gibi belirtilere neden olabilir. Bu hastalığın tedavisi, ilaç tedavisi, cerrahi veya rehabilitasyon tedavileri ile gerçekleştirilebilir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,978
1,159
112
PVD, Periferik Vasküler Hastalık (Periferik Vasküler Hastalık) olarak da bilinir. Bu, vasküler sistemdeki organları ve dokuları etkileyen bir hastalıktır. PVD, arterler veya venlerdeki tıkanıklıklar, anevrizmalar, kalınlaşmalar veya diğer tıbbi durumlarla ilişkili olarak ortaya çıkar. PVD, kalp hastalığı, diyabet veya yetersiz kan akımı gibi diğer tıbbi durumlara neden olabilir.

PVD'nin belirtileri, hastanın özellikle ayaklarda veya bacaklarda hissettiği ağrı, kızarıklık, şişme veya karıncalanma gibi işaretleri olabilir. Diğer belirtiler arasında halsizlik, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, sıcaklık veya uyuşma gibi duyguların olması da vardır. Ağrılar, özellikle de yürüyüş sırasında artabilir.

PVD'nin tedavisine göre uygulanan yaklaşımlar arasında, ilaç tedavisi, cilt ürünleri kullanımı, fizik tedavi veya cerrahi gibi seçenekler yer almaktadır. Doktorunuz, sizin için en uygun tedavi seçeneğini belirlemek için hastalığınızın ciddiyetini ve durumunu dikkate alacaktır. PVD'nin tehlikeli bir hastalık olduğu unutulmamalıdır, bu yüzden bu hastalıkla ilgili tüm tedavi ve kontrolleri doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda yürütmeye özen gösterilmelidir.
 

BaharYagmuru

Tanınmış Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,287
118
47
Adana
Periferik Vasküler Hastalık (PVD), vücudun dış bölgelerindeki kan damarlarında görülen hastalıkların kapsamını ifade eder. Periferik vasküler hastalık, arter ve venlerin hastalığı olarak ikiye ayrılır. Arterler, iç organların ve ekstremitelerin kanını taşımak için kullanılan, kasılabilen kan damarlarıdır. Venler ise, kalbin kanını taşımak için kullanılan, kasılanmayan kan damarlarıdır.

Periferik vasküler hastalık, genellikle aterosklerozun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ateroskleroz, arterlerin iç duvarlarında oluşan yağ, kolesterol ve kalsiyum depolarının birikmesi sonucu meydana gelen bir durumdur. Bu durumda, arterler sert ve daralır, kan akımı kesilir ve kanın normal olarak dolaşımı bozulur. Bu durum, kalp krizi, inme ve diğer ciddi rahatsızlıkların gelişmesine neden olabilir.

Periferik vasküler hastalık, ağrı, şişme, karıncalanma ve karıncalanma hissi ile karakterize olabilir. Ayrıca, eklemlerde ve parmaklarda şişme, eklemlerdeki hareket kısıtlılığı ve kas gücünün azalması da belirti olarak kabul edilir. Periferik vasküler hastalık tedavisi, hastalığın seyrini ve ciddiyetini belirlemek için bir tıbbi muayene veya görüntüleme yöntemi kullanılarak başlar. Tedavide genellikle ilaç tedavisi, düzenli egzersiz, diyet ve stent gibi cerrahi tedaviler uygulanır.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,427
398
5
PVD (Periferik Vasküler Hastalık), ayakların ve bacakların dolaşım sisteminde meydana gelen kronik bir hastalıktır. Ayaklar ve bacakların kan akımının düzenli olarak sağlanmasını sağlayan arterler ve damarlarda meydana gelen tıkanıklıkların neden olduğu bir rahatsızlıktır. PVD, kalp hastalığı riski ile yakından ilişkilidir.

PVD, kötü beslenme alışkanlıkları, sigara, yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet ve obezite gibi çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlılarda çok daha yaygın olarak görülür. PVD özellikle etkilendiği vücut bölgesinin dolaşımının azalmasına ve kan damarlarında hasara neden olur.

Eğitimcilerin PVD konusunda öğrencilerine aktarmaları gereken bilgiler; bununla mücadele etmek için yapılması gereken önlemler, sağlıksız beslenme alışkanlıklarından uzak durulması, sigaradan uzak durulması, hareketli bir yaşam tarzının sürdürülmesi, dengeli bir diyetin takip edilmesi, düzenli olarak tansiyonun kontrol edilmesi, kolesterol ve diyabetin kontrol altına alınması gibi konuları öğrencilere açıklamalıdır. Bunun için öğrencilerle görüşmeler, seminerler ve eğitim materyalleri hazırlanıp dağıtılmalıdır. Eğitimciler, öğrencilere PVD'nin önemini ve bununla mücadele etmek için gerekli önlemleri anlatırken çok açık ve anlaşılır bir dille konuşmalı, öğrencilerin sorularına cevaplar vermeli ve onların sorularını cevaplamalıdır.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,427
398
5
PVD, periferik vasküler hastalık olarak tanımlanmaktadır. Periferik vasküler hastalık, vücudun dış bölgelerindeki damarlarda oluşan hastalıkları ifade etmektedir. Bu hastalıklar, dolaşım sisteminde meydana gelen bir tıkanıklığa bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Tıkanıklık, damarların üst tabakasında oluşan plaklar nedeniyle meydana gelir. Bu plaklar, kolesterol, yağ ve diğer katı maddelerden oluşmaktadır. Plaklar, damar içinde ilerleyerek kan akışının düzensiz bir şekilde ilerlemesine neden olur. Böylece, tıkanıklık artar ve kan akışı zayıflar.

PVD, ayaklarda ödem, ağrı, uyuşma, karıncalanma ve kas güçsüzlüğü gibi belirtileri ortaya çıkarır. Ayrıca, ayaklarda uzun süre kalmaktan dolayı kan akışının tıkanması, ciltte siyah renkte lekeler oluşması, parmakların soğuk veya kararması, sıklıkla kanama ve yara oluşumu gibi belirtiler de görülebilir.

Bu hastalığın tedavisi, plakların eritilmesi ve kan akışının düzene sokulması ile ilgili değişiklikler göz önünde bulundurularak yapılır. Bu amaçla, cerrahi, ilaç kullanımı, lazer tedavisi, balon anjiyoplasti ve stent uygulaması da dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Bu tedaviler, hastanın durumuna ve seviyesine göre belirlenir.

PVD’yi önlemek için, sigara kullanmamak, sağlıklı ve dengeli diyetler takip etmek, düzenli egzersiz yapmak, stres ve depresyona karşı mücadele etmek ve kan basıncını kontrol etmek gibi önlemler alınması gerekmektedir. Ayrıca, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek de önemlidir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü