Sertifikasyon sistemi, belirli özelliklere veya standartlara sahip olduğunu kanıtlamak amacıyla kurulmuş olan bir sistemdir. Sertifikasyon sistemi, kurumlar ve kişilerin kaliteyi ve niteliği belirlemek ve kanıtlamak için kullanılan bir yöntemdir. Sertifikasyon sistemi, ürünlerin veya hizmetlerin belirli standartları karşılayıp karşılamadığını, üretim sürecinin güvenilirliğini ve kalitesini tespit etmek ve kanıtlamak için kullanılır. Sertifikasyon sistemi, ürünlerin veya hizmetlerin tüketiciye en iyi kalitede sunulmasını sağlamak için kurulmuştur.
Sertifikasyon sistemi, birçok farklı alanda kullanılabilir. Örneğin, bir ürünün belirli standartlara uygunluğunu test etmek için laboratuar testleri, üretim sürecinin güvenilirliğini kontrol etmek için üretim kontrol süreçleri, çevre standartlarının karşılanmasını sağlamak için sürdürülebilir çevre yönetimi süreçleri ve hizmetlerin niteliğini ve güvenilirliğini kontrol etmek için sürdürülebilir kalite yönetimi süreçleri gibi süreçleri içerebilir.
Sertifikasyon sisteminde, sertifikasyon kuruluşu tarafından yetkilendirilen üçüncü parti denetçiler tarafından üretim süreçleri, ürünler ve hizmetler gözden geçirilir. Bu denetlemeler, ürün ve hizmetlerin belirli standartlara uygunluk ve güvenilirlik kontrolünün yanı sıra, üretim sürecinin güvenilirliğini de sağlamak için yapılır. Eğer ürün veya hizmet standartlara uygunluk kriterlerini karşılıyorsa, sertifikasyon kuruluşu tarafından bir sertifika verilir.
Sertifikasyon sistemi, ürün ve hizmetlerin kalitesini, güvenilirliğini ve niteliğini gözlemleyen ve bunu doğrulayan bir sistemdir. Sertifikasyon sistemi, üreticilere, tüketicilere ve toplumun tümüne, ürün ve hizmetlerin güvenilirliğinin ve kalitesinin sağlanması için güvenli ve güvenilir bir ortam sağlamak için kurulmuştur.