Sinirsek, sinir sistemi tarafından kontrol edilen, hareket eden bir organizmadır. Sinirsekler, karıncalardan, örümceklerden, balıklara, kuşlara, sürüngenlere ve memelilere, özellikle de insanlara kadar pek çok canlıda bulunur. Sinirsekler, vücutlarının dışında yaşamak için özel bir yapıya sahiptir. Vücutları, çoğu durumda, çevresindeki dünyaya daha iyi uyum sağlamak için değişiklikler gösterir.
Sinirsekler, kafa ve vücutlarındaki çok sayıda sensörleri sayesinde çevresindeki dünyayı algılayabilirler. Sensörleri, çevreden gelen sıcaklık, hareket, koku, tat, işitme, görme, dokunma ve basınç algılamaya yardımcı olur. Sinirseklerin her biri, algılarını işleyen ve algılarına göre hareket etme konusunda kontrol eden bir merkeze sahiptir. Böylece, sinirsekler, çevrelerinden gelen duyularını kontrol ederek harekete geçebilirler.
Sinirsekler, vücutlarını hareket ettirebilmek için çok sayıda kas kütlesine sahiptir. Kas kütlesini, sinir sistemi aracılığıyla kontrol ederler. Kaçınma, sıçrama, yürüme ve çoğu hareket gibi özellikleri, sinirseklerin bu kas kütlesi ile yapabilmesine izin verir.
Sinirsekler aynı zamanda çevrelerindeki duygusal durumları algılayabilirler. Sinirsekler, çevreden gelen tehditleri algılayarak korku veya tehdit altında olma durumunda kaçınma davranışı gösterebilirler. Aynı zamanda, sinirsekler, sosyal kabullenme arayışında olabilir ve çevrede yer alan diğer canlılarla iletişim kurarak kendi kendilerini ifade edebilirler.
Sinirseklerin çok sayıda özelliği vardır ve bu özellikleri, çevrelerindeki dünyaya daha iyi uyum sağlamak ve yaşamlarını sürdürmek için kullanırlar. Sinirsekler, insanların ve diğer canlıların çevrelerindeki dünyaya daha iyi algılamalarını ve uyum sağlamalarını sağlar.