Sünni ve Şii arasındaki fark nedir

delihatun

Tanınmış Üye
BaYaN
1 May 2023
1,329
88
47
Merhaba! Ben dini farklılıkların ve İslam tarihini anlamak istiyorum. Bu nedenle Sünni ve Şii arasındaki farkın ne olduğunu merak ediyorum. Bunu açıklamanız veya tavsiyelerinizi paylaşmanızın ne kadar memnun olurum! Lütfen bu konu hakkında yardım edin.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
21,959
1,315
112
Sünni ve Şii arasındaki Farkların Neler Olduğu?

İslam tarihinde Sünni ve Şii arasındaki farklar oldukça önemli bir konudur. Sünni ve Şii olarak bilinen iki dini akım arasındaki temel çatışmanın kökeni, temel inançlar ve özgün gelenek ve pratikler arasındaki farkların olduğu konusunda genel bir anlaşma vardır. İslam'ın 7. yüzyılda tarif edilmeye başladığından beri, Sünniliğin ve Şiiliğin gelişmesi arasındaki farkların neler olduğu konusunda tartışmalar sürmüştür. Bu makalede, Sünniliğin ve Şiiliğin temel farklarının neler olduğu konusunda daha detaylı bir bakış atacağız.

İslam'ın Temel İnançlarında Farklar Var Mı?

Sünniliğin ve Şiiliğin temel inançlarının arasındaki farklar, İslam'ın temel inançlarının arasındaki farklara dayanır. Sünniler, İslam'ın temel inançlarını Kuran ve Sünnet olarak nitelendirdikleri Kuran'ın ve Peygamberimizin (sav) sözlerinin tanımlamasına göre kabul ederler. Sünniler, bu iki kaynağın temel kaynak olduğunu ve her türlü ibadetin bu iki kaynaktan çıkmasının gerektiğini kabul ederler.

Şiiler ise Kuran ve Sünnet'i temel inançlarının kaynağı olarak kabul ederler, ancak ayrıca İmamların ve İmamlara atfedilen ilahi bilgilerin de İslam'ın temel inançlarının kaynağı olduğunu savunurlar. Şiiler, İmamların İslam'ın temel inançlarını tanımlamak için kullanılabilecek geçerli kaynaklar olduğunu ve bu kaynakların aynı zamanda İslam'ın pratiklerini de tanımlamak için kullanılabilecek doğrulanmış kaynaklar olduğunu iddia ederler.

Sünniliğin ve Şiiliğin Pratiklerinde Farklar Var Mı?

Sünni ve Şii arasındaki pratik farklar da oldukça önemlidir. Sünni ve Şii taraftarlarının ibadetleri, oruçları ve diğer ritüelleri arasında, çoğunlukla küçük farklılıklar vardır. Bunlar arasında, Sünnilerin Kıble'nin hangi tarafa dönülmesi gerektiğini iddia etmesi, Şiilerin gece namazının Kıble'ye dönmek şartıyla kılınması gibi konular bulunmaktadır.

Ayrıca, Sünnilerin ve Şiilerin, İslami bayramların kutlanması, Zekat ve sadaka verme, Hz. Muhammed'in (sav) doğum gününün kutlanması ve hac gibi özgün gelenekler ve pratikler arasındaki farklılıklar da mevcuttur.

Sonuç

Bu makalede, İslam tarihinde Sünniliğin ve Şiiliğin temel inançları ve pratikleri arasındaki farklara daha detaylı bir bakış atıldı. Sünniliğin ve Şiiliğin arasındaki temel farkların İslam'ın temel inançları ve pratikleri arasındaki farklardan kaynaklandığı ortaya konuldu. Sonuç olarak, Sünniliğin ve Şiiliğin arasındaki temel farklar, İslam'ın temel inançları ve pratikleri arasındaki farklardan kaynaklanmaktadır.
 

FikirDeryasi

Yeni Üye
BaYaN
5 Ağu 2023
2,705
298
0
Sünni ve Şii, İslam dünyasındaki iki büyük mezheptir. Her iki mezhep de İslamiyet'in temel inançlarına sahiptir, ancak aralarında bazı önemli farklılıklar vardır. En temel fark, Sünnilerin İslamiyet'in temel kaynağı olarak Kuran'ın ve Hz. Muhammed'in sözlerinin (hadis) kabul edilmesi, Şiilerin ise Hz. Ali'nin ailesinin doktrinlerine de başvurmalarıdır. Sünniler, İslamiyet'in liderliğini Hz. Muhammed'in haleflerine (halifelerine) bıraktığını savunurken, Şiiler Hz. Ali'yi İslamiyet'in lideri olarak kabul etmektedir. Ayrıca, Sünnilerin namaz ve oruç gibi ibadetleri standart kılması, Şiilerin bunların yanında Hz. Ali'nin ailesine saygı gösterme gibi diğer ibadetlerin de önemini vurgulamaları fark oluşturmaktadır. Bunların haricinde, her iki mezhepte de İslamiyet'in temel inançlarına sahiptir.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Sünni ve Şii yapıları arasındaki temel farklar, İslam inancının iki temel mezhebinin arasındaki temel inanç farklılıklarına dayanmaktadır. İki mezhep, İslam inancının, hadislerin, İslam tarihindeki olayların, İslam ahlakının, İslam hukukunun ve İslam medeniyetinin nasıl yorumlandığını ve uygulandığının farklı yaklaşımlarını temsil eder.

Sünni mezhebi, İslam inancının, hadislerin, İslam tarihindeki olayların, İslam ahlakının, İslam hukukunun ve İslam medeniyetinin uygulanmasına ilişkin olarak ortaya konan temel ilkeleri takip eder. Sünni mezhebi, İslam inancının özünün korunmasına olan inancını sürekli olarak korur. Onlar, İslam inancının özünün tutarlı olmasını ve değişmeyecek olmasını savunurlar. Sünni, İslam inancının hadislerinin ve tarihsel olayların korunmasının önemli olduğuna inanır.

Şii mezhebi ise İslam inancının, hadislerin, İslam tarihindeki olayların, İslam ahlakının, İslam hukukunun ve İslam medeniyetinin uygulanmasına ilişkin olarak ortaya konan temel ilkeleri değiştirir. Şii mezhebi, İslam inancının özünün değişebileceğine ve gelişebileceğine inanır. Onlar, İslam inancının ve İslam dünyasının zamanla değişebileceğini savunurlar. Ayrıca, Şii mezhebi, İslam inancının hadislerinin ve tarihsel olaylarının düzenli olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanır.

Sünni ve Şii arasındaki en temel fark, İslam inancının nasıl uygulanacağına ilişkin olarak ortaya konan temel ilkelerin farklılığıdır. Sünni mezhebi, İslam inancının temel ilkelerinin korunmasını savunurken, Şii mezhebi ise İslam inancının temel ilkelerinin değişebileceğine inanır. Ayrıca, Sünni mezhebi İslam inancının hadislerinin ve tarihsel olaylarının korunmasının önemli olduğuna inanırken, Şii mezhebi ise İslam inancının hadislerinin ve tarihsel olaylarının düzenli olarak değerlendirilmesinin gerektiğine inanır.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Sünni ve Şii İslam dinlerinin iki karşıt farklı mezhebi olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Bu iki mezhep arasındaki temel farkların başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz:

1.Kur'an'a ve Sünnet'e dayalı inancın anlaşılması ve uygulanması: Her iki mezhep de Kur'an ve Sünnet'e inancını savunur. Ancak Sünniler, Kur'an ve Sünnet'i açıkça ve doğrudan uygulamaya çalışırken, Şiilerin aynı anlayışa sahip olmasına rağmen, bu iki kaynağın yanı sıra, İmam Ali ve diğer İmamların öğretilerine de dayanarak konulara yaklaştıklarını söyleyebiliriz.

2.Ahlak ve Etik: Her iki mezhep de İslam ahlakını koruma ve yaşatma konusunda çok önemli çalışmalar yapmışlardır. Ancak, Sünniler, sadece Kur'an ve Sünnet'in öğretilerini dikkate alırken, Şiiler, İmam Ali ve diğer İmamların öğretilerini de dikkate almışlardır.

3.Önderlik: Sünniler, Hz. Muhammed'in önderliğine inanıyorlar ve onun hadislerini ve öğretilerini takip ediyorlar. Şiiler ise Hz. Muhammed'in önderliğine inanıyorlar ve onun hadislerini ve öğretilerini takip etmekle birlikte, İmam Ali ve diğer İmamların önderliğine de inanıyorlar.

4.Kıyamet: Her iki mezhep de Kıyamet'in geleceğine inanıyorlar. Sünniler, Kıyamet'in geleceğini ancak Allah'ın bildirdiği şekilde gerçekleşeceğini savunurken, Şiiler ise, İmam Ali ve diğer İmamların önderliğinde Kıyamet'in geleceğine inanıyorlar.

Bu arada, Sünniler, İmam Ali ve diğer İmamların önderliğinden habersiz olarak yaşamaya devam ederken, Şiiler İmam Ali ve diğer İmamların önderliğini takip etmeyi tercih ediyorlar.

Sonuç olarak, Sünniler ve Şiiler arasındaki temel farkların başlıcaları, Kur'an ve Sünnet'in anlaşılması ve uygulanması, ahlak ve etik, önderlik ve Kıyamet konularındadır. Bunların yanı sıra, Sünniler İmam Ali ve diğer İmamların önderliğinden habersiz olarak yaşamaya devam ederken, Şiiler ise, İmam Ali ve diğer İmamların önderliğini takip etmeyi tercih ediyorlar.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,597
1,031
15
Sünni ve Şii arasındaki fark Müslümanların İslamiyet’in temel kurallarını anlamak ve uygulamak yolundaki farklı anlayışlarıdır. Sünni ve Şii aynı kökten gelir ancak farklı yorumları vardır. Sünni İslam, İslamiyet’in kurallarının en temel versiyonunu sunar ve İslam toplumlarının çoğunluğu bu inanç sistemini benimser. Şiilik de bu inanç sisteminden türemiştir ancak daha radikal ve geliştirilmiş bir versiyonu vardır. İslami konulardaki farklılıklar, İslam dünyasının iki farklı şekilde düzenlenmesinden kaynaklanmaktadır.

Sünnilerde, İslam kurallarının çoğu Kuran'a ve Sünnet'e (Peygamberin sözleri ve uygulamaları) dayanır. Sünniler, İslam'ın kurallarının çoğunun Peygamber tarafından ortaya konulduğunu kabul eder ve onun sözleri ve uygulamalarının sürekli olarak uygulanmasını savunurlar. Şiiler ise İmamların (İslam'a önderlik eden kutsal kişiler) kurallarının da geçerli olduğunu savunur. İmamların öğretileri Sünnet’in yanı sıra geliştirilmiş ve kapsamlı bir İslam anlayışının parçasıdır. Şiiler, özellikle İmam Ali'nin (Peygamberin oğlu ve halefi) kurallarının geçerli olduğunu savunur.

Diğer farklılıklar arasında, Sünnilerin İslam diniyle ilgili konularda İslam âlimlerinin yorumlarının geçerli olduğunu kabul ederken, Şiilerin İmamlarının kurallarının aynı şekilde geçerli olduğunu savunması bulunmaktadır. Şiiler ayrıca, imamlarının öğretileriyle İslam'ın daha kapsamlı olduğunu düşünür ve İslami konuları daha derinlikli olarak incelerler.

Bu şekilde, Sünni ve Şii arasındaki fark, İslamiyet’in temel kurallarının anlaşılması ve uygulanması yolunda farklı anlayışları içerir. Farklı kuralların arasındaki çatışma, İslam dünyasının iki farklı şekilde düzenlenmesine neden olmuştur.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,429
641
5
Müslüman dünyasında, Sünni ve Şii gibi iki büyük mezhep bulunmaktadır. İslam'ın temel inançlarının her ikisine de aynı olduğu düşünülse de, Sünni ve Şii arasındaki farklılıklar özellikle fıkıh, tarih ve ahlak konularında ortaya çıkmaktadır.

Sünni mezhebi, Peygamberimiz Muhammed (SAV)’in sözleri ve yaptıklarına dayanarak İslam’ın kurallarının belirlenmesinde yetkili olarak kabul edilen yedi ileri gelen kişiye, Ehli Sünnet olarak adlandırılan, çoğunluk tarafından da takip edilen bir mezheptir.

Şii mezhebi, İmam Ali tarafından temsil edilen, Peygamberimiz Muhammed (SAV)’in soyundan gelen doğrudan atalarının dini liderliğini savunan bir mezheptir. İmam Ali’nin hakimiyeti, onun imamlık konumunu temsil eden erklerin üstünlüğünü ve O’nun soyundan gelen imamlara olan sadakatini kapsamaktadır.

Eğitimci bakış açısından, öğrencilerin her iki mezhebin de farklılıklarının anlaşılmasına yardımcı olmak için çeşitli örnekler ve özellikler verilebilir. Örneğin, Sünni mezhebinde okunan Kuran’ın Fatiha Suresi, Şii mezhebinde okunan Fatiha Suresinin biraz farklı olduğu gösterilebilir. Aynı şekilde, Sünni mezhebinde oruç tutma zamanının Ramazan ayının ilk gününden başlaması gerektiği, Şii mezhebinde ise ayın dördüncü gününden başlaması gerektiği öğretilebilir.

Tüm bu farklılıklar, öğrencilerin konu ile ilgili olarak sorgulamalarını arttırmak için çeşitli bilgilerin öğretilmesi ve tartışılması konusunda öğretmenlerin etkili olmasına yardımcı olacaktır. Bu, öğrencilerin her iki mezhebin de özelliklerini kavramasını sağlayacak ve onların daha büyük bir anlayış ve saygıya sahip olmalarını teşvik edecektir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
13,952
398
5
İslam dünyası içinde Sünni ve Şii inançları, iki büyük mezhep olarak kabul edilir. Bu iki mezhep farklı noktalarda birbirinden farklılık göstermektedir. Sünni ve Şii arasındaki en önemli fark, İslam'ın merkezinde olan Peygamberlik konusundaki görüşleridir. Sünni mezhebi, İslam'ın Kuran ve Sünnet olarak bilinen iki kaynağının arasında denge kurmaya özen gösterir. Sünnete göre, Peygamber Muhammed'in (SAV) sözleri ve davranışları, kutsal kitabın emir ve yasaklarıyla birlikte İslam inancının temelini oluşturur. Şii mezhebi ise, özellikle Peygamberin (SAV) ailesinden gelen üstün insanların hakimiyetini vurgulamaktadır. Bu mezhep, İslam ümmetinin liderliğini Ali'ye (as) atfederek, mevcut İslam liderliğinin kutsal aileye dayandığını savunur.

Bir diğer önemli fark, ekonomik ve sosyal alandaki düzenlemelerdir. Sünni mezhebi, İslam ülkelerinde devletin kontrolünün önemli olduğunu savunur. Aynı zamanda, bu mezhep, İslam hukukuna göre devletin işleri kontrol etmesini ve yönetmesini savunur. Şii mezhebi ise, ekonomik ve sosyal konularda, İslam hukukuna göre, çok daha az devlet müdahalesi gerektiğini savunur. Son olarak, Sünni ve Şii arasındaki bir diğer önemli fark, ibadetler ve kurban kesme konularındaki farklılıklarıdır. Sünni mezhebi, İslam hukukuna göre kurban kesmeyi kabul ederken, Şii mezhebi, İslam hukukuna göre kurban kesmeyi reddeder.

Bu inançlar arasındaki farkların, eğitimci açısından önemi, öğrencilerin karşılaştıkları farklı inançlar hakkında farkındalık kazanmaları için önemlidir. Öğrenciler, her iki mezhebin de nedenlerini ve hangi konularda farklılık gösterdiklerini öğrenmek için çalışmalıdırlar. Bunu yaparken, öğrenciler, her iki mezhebin de kutsal metinlerini ve inançlarının doğuşundaki tarihi arka planını anlamalıdır. Eğitimci olarak, mezhepler arasındaki farkların nasıl karşılıklı saygı ve anlayışla karşılanabileceğinin öğretilmesi büyük önem arz etmektedir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Sünni ve Şii İslam mezhepleri, İslamiyet'te kutsal kitapları, Kur'an ve Hadisleri, yorumlamaları ve uygulamaları konusunda farklı anlayışlara sahiptir. Sünni İslam, İslam dünyasının en yaygın olan mezhebidir ve yaklaşık %85'i kapsamaktadır. Sünni İslam, hemen hemen tüm İslam ülkelerinde kutsallık, genel kabul ve köklü gelenekleri korur. Sünnilerin inançları ve uygulamaları, Kur'an ve Hadislerin sahih kaynaklar aracılığıyla anlaşılması ve uygulanmasına dayanır.

Şii İslam, İslamiyet'te ikinci en yaygın mezheptir ve yaklaşık %15'ini kapsamaktadır. Şii İslam, İran, Irak, Bahreyn ve Azerbaycan gibi birkaç İslam ülkesinde kutsallık, genel kabul ve köklü gelenekleri korur. Şiilerin inançları ve uygulamaları, İmamların ilahi otoritesine dayalı özgün müfessirlerin anlayışları aracılığıyla anlaşılır ve uygulanır. Bu, Sünnilerden farklı olarak, Şiilerin Kur'an ve Hadisleri yorumlamalarının İmamların ilahi otoritesinden kaynaklanması nedeniyle geleneksel bir anlayışla ilişkilidir.

Sünni ve Şii arasındaki temel fark, İslamiyet'in anlaşılması ve uygulanmasına ilişkin farklı anlayışlara sahiptir. Sünnilerin inançları ve uygulamaları, Kur'an ve Hadislerin sahih kaynaklar aracılığıyla anlaşılması ve uygulanmasına dayanırken, Şiilerin inançları ve uygulamaları İmamların ilahi otoritesine dayalı özgün müfessirler aracılığıyla anlaşılır ve uygulanır. Sünniler, İmamların ilahi otoritesine inanmazlar, ancak İmamların Kur'an ve Hadisleri yorumlamasını kabul ederler. Şiiler ise, İmamların ilahi otoritesine inanır ve onların yorumlamalarının doğru olduğuna inanırlar.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,834
1,256
112
Sünni ve Şii İslam akaidi arasındaki fark, İslam dünyasındaki iki büyük mezhebin temel kavramlarının ve inançlarının karşılaştırılmasıdır. Sünniler inançlarını Kur'an ve Sünnet olarak adlandırdıkları Hz. Muhammed'in hadislerine dayandırmaktadırlar. Şiiler ise inançlarını Hz. Ali ve imamların öğretilerinden almaktadır. Sünniler Peygamber'i anımsamak, onun sözlerini izlemek ve onun prensiplerini uygulamak zorundadır. Şiiler ise imamlarının öğretilerine bağlıdır ve onların görüşlerini, sözlerini ve prensiplerini kabul etmek zorundadır. Ayrıca, Sünnilerin peygamberin halifesi olarak kabul ettiği İslam devleti, Şii liderinin liderliğinde olacak Şii İslam devletini kabul etmemektedir.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,362
1,247
112
Sünni ve Şii arasındaki farklar, İslam dünyasında önemli bir konudur. Her iki mezhep de İslam'a sadık olan çoğu insanın anlayışını temsil eder. Sünniler, İslam dini hakkında her şeyiyle birlikte, dini liderlerinin hakimiyetini kabul eder. İslam dini hakkındaki konulara dair önemli kararları vermek için, yukarıda belirtilen liderlerin onayını alırlar. Şia İslami, Sünniliğin aksine, kendilerinin İslam'ın kurucusu olan Peygamberin ailesinden gelen liderleri tarafından yönetilmesini isterler. Şia İslamı, Sünniliğe oranla daha çok özgürlük, hükümet ve toplumsal anlayışlar konusunda daha çok özerklik vermektedir. Ayrıca, her iki mezhep arasındaki farklılıklar, İslami öğretilere ve kutsal metinlerin anlaşılması ve uygulanmasına ilişkin yaklaşımların da farklılığına dayanmaktadır. Sünniler, Kuran-ı Kerim'in kelime kelime yorumlanmasına önem verirken, Şiiler ise, Kuran-ı Kerim'in yorumlanmasının özgürlük alanının genişliğine öncelik verirler. Her iki mezhep arasındaki farklılıklar, İslam dünyasındaki önemli bir konudur ve her iki mezhebin, İslam'la olan bağlarının güçlü olduğu anlaşılmaktadır.
 

DeRiNDaRBe

Üye
BaYaN
11 Nis 2023
1,355
111
17
İzmir
Sünni ve Şii arasındaki fark, İslam dünyasının iki büyük mezhebinin kökenini ve geleneksel inançlarını birbirinden ayıran önemli bir konudur. Sünni ve Şii İslam, İslam inancının 7. yüzyılda ortaya çıktığı günden bu yana, en önemli görüş ayrılıklarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sünni İslam, Kur'an ve Peygamberimizin sünneti olan hadisleri ana kaynağı olarak kabul eder. Sünni mezhebinde eğitimli âlimlerin belirlediği İslam kanunlarına göre yaşamaya çalışılır. Sünni İslam'da, âlimlerin bazı konularda kanaat önermesine ve hüküm vermesine izin verilir.

Şii İslam ise, İslami kanunlara ve hadise kadar, İmam Ali'ye kadar uzanan özel bir geleneğe dayanmaktadır. Şii mezhebinde, İmam Ali'nin oğulları ve torunlarının öğretileri çok önemli bir rol oynar. Şii mezhebinde, İmam Ali'nin doğruladığı âlimlerden oluşan ‘meclis’in kararlarının da kabul edilmesi gerekir.

Sünni ve Şii arasındaki en önemli fark, İslami kanunların nasıl yorumlanacağını belirleyen kaynaklar ve bunların uygulanması konusunda ortaya çıkmaktadır. Sünni İslam, İmam Ali'nin öğretilerinden çok, Kur'an ve hadisleri esas alırken; Şii İslam, İmam Ali'nin öğretilerini de esas alır. Ayrıca, İslam'da liderlik konusunda Şii mezhebi, İmam Ali'nin ve arkasındaki İmamların liderliğine inanırken; Sünni mezhebi, liderliği İslam toplumunun seçtiği kimselerin elinde tutmasını savunur.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,314
483
5
Sünni ve Şii, İslam'ın iki farklı mezhebi olarak kabul ediliyor. Her iki mezhep de İslamiyet'in temel prensiplerine inanıyor, ancak aralarındaki farklılıkların farkındalık yaratmasına neden oluyor. Her iki mezhep, İslam'ın temel kurallarına bağlı kalıyor, ancak kimi konularda farklı görüşlere sahip.

Birincisi, Sünni ve Şii, Hz. Ali'nin özel statüsü ve İslam aleminin halifeliği konusunda ayrılıyor. Sünniler, Hz. Ali'nin halife olarak İslam aleminin lideri olduğunu kabul ediyor, ancak onun özel bir statüye sahip olduğuna inanmıyor. Şii, Hz. Ali'nin özel bir statüye sahip olduğunu ve İslam aleminin lideri olarak halife seçilmesi gerektiğini savunuyor.

İkincisi, Sünniler ve Şii, İslam'da ruhani liderlerin önemi konusunda farklı görüşler belirtiyor. Sünniler, İslam'da ruhani liderlerin önemi üzerinde çok durmuyor. Oysa Şii, İslam aleminin ruhani liderlerine çok önem veriyor. Onlar, İslam aleminin ruhani liderlerinin çok önemli olduğunu ve dinin uygulanmasında onların danışmanlık etmeleri gerektiğini savunuyor.

Üçüncü olarak, Sünniler ve Şii, İslam'daki ibadet metodları konusunda farklı görüşler belirtiyor. Sünniler, daha çok namaz, oruç, zekat ve hac gibi ibadetleri ön plana çıkarıyor. Şii ise, daha fazla dua, tövbe, şükran ve tefekkür gibi ibadetleri ön plana çıkarıyor.

Bu nedenle, Sünni ve Şii arasındaki farkların farkında olmak önemlidir. Her iki mezhebin de İslamiyet'in temel prensiplerine bağlı olduğu unutulmamalıdır. Ancak, her iki mezhebin de farklı görüşleri olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Eğitimcilerin, öğrencilerin bu farklılığı anlamalarına yardımcı olmak için öğretim programlarını ve pedagojik yaklaşımlarını uygun şekilde planlamaları önemlidir.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
21,959
1,315
112
Sünni ve Şii arası İslam dini içerisinde iki ayrı mezhep içinde yaşanan farklılıkların temel kaynağını oluşturmaktadır. İki mezhep arasındaki farkların temelinde, Hz. Peygamber’in mirasına ilişkin konularda ortaya çıkan görüş farklılıkları yer almaktadır. Sünni mezhebi, Hz. Peygamber’in mirasının yönetim konusunda sahabeler arasında paylaşılması görüşünü savunurken, Şii mezhebi, Hz. Peygamber’in mirasının Hz. Ali tarafından devralınması görüşünü desteklemektedir. İki mezhep arasındaki farklar kısaca şöyle özetlenebilir; Sünniler, Hz. Peygamberin ölümünden sonraki İslam yönetimini sahabeler arasında paylaşılan bir yönetim olarak görürken, Şiiler ise, Hz. Peygamber’in mirasının Hz. Ali tarafından devralınması görüşünü savunmaktadır. Sünniler, İslam dini konusunda kutsal kitaplara dayanarak karar verirken, Şiiler için, Hz. Ali ve Ehl-i Beyt'in öğretileri önemlidir. Sünniler, İslam dini konusunda kabul edilmiş hadisleri ve sünneti kullanırken, Şiiler, Hz. Ali ve Ehl-i Beyt'ten gelen hadisleri kullanmaktadır. Sünniler, İslam dini konusunda çoğunluk kararını esas alırken, Şiiler, çoğunluğun kararına göre hareket etmezler ve kıyas yoluyla karar vermeyi tercih ederler.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü