Sürdürülebilirlik Nedir?
Sürdürülebilirlik, çevresel, ekonomik ve sosyal faktörlerin karşılanmasını sağlayacak şekilde gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kullanılan kaynakların tasarrufu olarak tanımlanmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma, çevresel ve sosyal amaçların birlikte çözümlenmesini gerektiren bir yaklaşımdır. Sürdürülebilirlik, çevreye zarar vermeden ekonomik etkinlikleri geliştirmek ve artırmak için gerekli çevresel kaynakların korunmasını, sürdürülebilir üretim ve tüketim sistemlerinin geliştirilmesini ve gelecek nesillere daha iyi bir yaşam kalitesi bırakmayı amaçlar.
Sürdürülebilir Kalkınma Nedir?
Sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamak için bugünkü ihtiyaçların da karşılanmasını sağlayacak şekilde düşünülen ve uygulanan bir yaklaşımdır. Sürdürülebilir kalkınma, çevresel ve sosyal amaçların birlikte çözümlenmesini gerektirir. Sürdürülebilir kalkınmanın amacı, çevreye zarar vermeden ekonomik etkinlikleri geliştirmek ve artırmak için gerekli çevresel kaynakların korunması, sürdürülebilir üretim ve tüketim sistemlerinin geliştirilmesi ve gelecek nesillere daha iyi bir yaşam kalitesi bırakmayı amaçlamaktır.
Sürdürülebilirlik İçin Ne Yapılmalı?
Sürdürülebilirlik için birçok çevresel, ekonomik ve sosyal adımlar atılmalıdır. Öncelikle, çevresel kaynakların korumasının sağlanması için, gezegenin ve çevrenin korunması ve sürdürülebilir kullanımının önemi kavranmalıdır. Bunun yanı sıra, karbon salınımlarının azaltılması için enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve karbon ekonomisi gibi yaklaşımlar uygulanmalıdır. Sosyal kalkınma için de ekonomik ve sosyal faktörler göz önünde bulundurularak, sağlık, eğitim, sosyal haklar ve daha fazlasının korunmasını sağlamak amacıyla yasal mevzuatlar geliştirilmelidir.