Tahriş, ciltte meydana gelen görünüş olarak tanımlanabilen, ciltteki veya diğer dokularda oluşan iltihaplı bir durumdur. Tahriş, ciltteki ya da derideki dokularda su tutma, kabarmalar, yanma, kaşıntı, sızı, dökülme veya kaplama gibi alerjik durumlarla ortaya çıkar. Tahrişin nedeni, ciltteki alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan iltihabın ortaya çıkmasıdır. İltihabın oluşma sebebi de, çevreyle temas eden organizmanın alerjenlerden beslenmesi ya da zararlı mikroorganizmaların cilt üzerinde üremesi ya da cilt üzerinde aşırı terleme olarak kabul edilebilir.
Tahriş tedavisinde, ilk olarak, alerjenleri ortadan kaldırarak ciltteki iltihabın önlenmesi gerekir. Bunun için, alerjenlerin çevreden uzaklaştırılması gerekebilir. Ayrıca, bazı tıbbi ürünler de kullanılabilir. Bu ürünler, topikal kortikosteroidler, antihistaminler veya antifungal ilaçlar gibi ilaçları içerir. Topikal kortikosteroidler, ciltteki iltihaplanma ve kaşıntıyı hafifletmek için kullanılır. Anti-histaminler, alerjenlerin cilt üzerinde iltihaplanma yapmasını önlemek için kullanılır. Antifungal ilaçlar ise, cilt üzerinde oluşan mantar infeksiyonlarını önlemek için kullanılır.
Ayrıca, tahrişin tedavisinde, cilde uygulanan topikal kremler veya losyonlar da kullanılabilir. Bu kremler ve losyonlar, cildi nemlendirir veya cilt kuruluklarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Bunların yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin ve mineral desteği verilmesi de tahrişin önlenmesinde ve tedavisinde önemlidir.
Tahrişin oluşmasını önlemek için, aşırı terlemeyi önlemek için terlemeyi azaltıcı kremler kullanılabilir. Ayrıca, cildin yalıtımını sağlayan giysiler giyilmesi, cilt üzerinde alerjenlerin ortaya çıkmasını önlemek için çok önemlidir. Son olarak, cilt üzerinde bakterilerin oluşumunu engellemek için hijyen kurallarına uyulması da tahrişin önlenmesinde önemlidir.