TDK baş kişi nasıl yazılır

mimikralicesi

Üye
BaYaN
1 May 2023
1,341
102
17
Merhaba, TDK baş kişisi hakkında bilgi almak istiyorum. Aslında, bu konu hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim. Bu nedenle TDK baş kişisinin nasıl yazılması gerektiği konusunda yardım istiyorum. Özellikle kurallar nelerdir? TDK baş kişisinin nasıl yazılması gerektiği hakkında birkaç ipucu veya tavsiye vermenizi rica ediyorum. Çok teşekkür ederim.

DenizKahramanı

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
30
2
0
TDK Baş Kişisinin Kim Olduğu

Türk Dil Kurumu (TDK) 1922 yılında kurulmuştur. Kurucu başkanlık görevini Ahmet Cevat üstlenmiştir. TDK başkanı, görev süresi içerisinde veya sonrasında, “Baş Kişi” olarak anılmaktadır. TDK baş kişisi, TDK’nin kuruluşundan bu yana, çeşitli kişiler tarafından görevlendirilmiştir. Kurucu başkanlık görevini Ahmet Cevat üstlenmiştir ve ona kadar olan süreçteki baş kişiler, Özcan Yücel, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Eşref Edip, Nihal Atsız, Yaşar Nabi Nayır, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, İsmail Güvenç, İlhan Başgöz ve Atilla İlhan'dır.

TDK Başkanının Görevleri

TDK başkanı, Türk Dil Kurumunun temel görevlerini yerine getirmekle sorumludur. Bu görevleri, Türk Dil Kurumu'nun amacının gerçekleştirilmesini sağlamak için çalışmalar yürütmek, Türk dilinin gelişimini takip etmek, Türk dilinin özelliklerini çalışmak, Türk Dil Kurumu'nun kurumsal hayatını denetlemek, Türkçe ile ilgili bilimsel çalışmalar yapmak ve Türk dilinin gelişmesine katkıda bulunmak şeklindedir.

TDK Başkanının Seçilmesi

Türk Dil Kurumu Başkanı, Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulunun kararıyla seçilir. Seçim, genel kurul toplantısında gerçekleştirilir ve kararın kesinleşmesi için Meclis Başkanlığınca onaylanması gerekir.

TDK Başkanının Süresi

Türk Dil Kurumu Başkanı, beş yıllık bir süre için seçilir ve süresi yenilenerek uzatılabilir.

Sonuç

Türk Dil Kurumu, 1922 yılından bu yana çeşitli kişiler tarafından başkanlık görevine seçilmiştir. TDK başkanı, TDK'nin kuruluşunu desteklemek için gerekli olan çalışmaları yürütmekten, Türk dilinin gelişimini takip etmekten ve Türk dilinin gelişmesine katkıda bulunmaktan sorumludur. TDK başkanı beş yıllık bir süre için seçilir ve süresi yenilenerek uzatılabilir.