TDK Yiğen mi yeğen mi

kizingucu

Yeni Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,323
100
0
Merhabalar,

TDK'nın yiğen mi yeğen mi? sorusunu merak ediyorum. İngilizcede eş anlamlı kelimeler olduğu için, Türkçe'de de aynı anlama sahip olup olmadıklarını merak ediyorum. TDK'nın bu konuya dair bir açıklaması olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Bunun için forum kullanıcılarından yardım istiyorum. Lütfen TDK'nın bu konuya dair ne anlama geldiğini ve sözlükteki tanımını açıklayan cevaplar verirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler.

MelekRüya

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
26
1
0
TDK Yiğen mi yeğen mi?

Kelimelerin anlamlarının karıştığı ve özellikle yazılı ve sözlü konuşmalarda sıklıkla kullanılan kelimeler arasındaki farkların bilinmesi gerekir. TDK, Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük'te yiğen ve yeğen kelimelerinin tanımını gördüğümüzde, aralarındaki farkların ne olduğu anlaşılmaktadır.

Yiğen kelimesi, sizin kardeşinizin çocuğu olarak tanımlanır. Bu nedenle sizin kardeşinizin çocuğu olarak kullanılır.

Yeğen kelimesi ise, sizin kız kardeşinizin çocuğu olarak tanımlanır. Bu nedenle sizin kız kardeşinizin çocuğu olarak kullanılır.

Yiğen ve yeğen kelimelerinin anlam farkları, bunların kullanımı açısından da önemlidir. Özellikle konuşmalarda, yazışmalarda ve herhangi bir yazılı belgede yiğen ve yeğen kelimelerinin doğru kullanılması önemlidir.

Yiğen ve Yeğenin Kullanımı

Yiğen ve yeğen kelimelerinin kullanımının doğru şekilde yapılması, çoğu zaman bazı özen gerektirmektedir. Sözlü ve yazılı iletişimde, kişinin konuşmacının durumuna, aralarındaki ilişkiye ve cümlede kullanılacak kelimenin tam olarak hangi anlamı taşıdığına dikkat edilmesi gerekir.

Örneğin, sizin kardeşinizin çocuğu olan kişiye yiğen olarak hitap etmek doğru bir yaklaşımdır, ancak kız kardeşinizin çocuğu olan kişiyi yiğen olarak hitap etmek yanlış olur. Aynı şekilde, kız kardeşinizin çocuğu olan kişiyi yeğen olarak hitap etmek doğru olurken, sizin kardeşinizin çocuğu olan kişiye yeğen olarak hitap etmek yanlış olur.

Yiğen ve Yeğenin İngilizce Karşılıkları

Türkçe'de yiğen ve yeğen kelimeleri sıklıkla kullanılırken, İngilizce'de karşılıkları olan nephew ve niece kelimeleri kullanılır. İngilizce'deki "nephew" kelimesi, kardeşinizin çocuğu olan kişiye, "niece" kelimesi ise, kız kardeşinizin çocuğu olan kişiye hitap edilir.

TDK Yiğen mi yeğen mi? Sonuç

TDK sözlüğünde yiğen ve yeğen kelimelerinin tanımını bildiğimizde, aralarındaki farkın ne olduğu anlaşılmaktadır. Yiğen, sizin kardeşinizin çocuğu olarak tanımlanırken, yeğen ise kız kardeşinizin çocuğu olarak tanımlanmaktadır. Sözlü ve yazılı iletişimde, yiğen ve yeğen kelimelerinin doğru şekilde kullanımının önemli olduğu unutulmamalıdır. İngilizce'de ise, kardeşinizin çocuğu olan kişiye "nephew", kız kardeşinizin çocuğu olan kişiye ise "niece" olarak hitap edilir.