Teizm deizm ne demek

delihatun

Tanınmış Üye
BaYaN
1 May 2023
1,329
88
47
Merhaba,

Ben yeni herkesin bu forum sitesinde olduğu gibi benim de bulunduğumu öğrenmekten memnun oldum. Benim sorum Teizm deizm ne demek? Sorusu. Günümüzde bu kelimelere sıkça rastlıyoruz ve ne anlama geldiğini bilmek istiyorum. Benim bilgi seviyem, bu konuda sorularımı cevaplamaya yeterli değil. Bu yüzden sizlerden yardım istiyorum. Teizm deizm ile ilgili olarak ne anlama geldiğini, ne tür farklılıkları olduğunu ve hangisinin nerede kullanıldığını anlatırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
21,956
1,315
112
Teizm ve Deizm Ne Demek?

Teizm ve deizm, oldukça popüler olmayan ama çok önemli konular olan dinsel inançların iki çeşidinden birisidir. Teizm, Tanrı'nın varlığını veya gücünü kabul eden bir inanç sistemidir. Teizm, Tanrı'nın olduğunu, Tanrı'nın tüm evreni yönetiyor ve Tanrı'nın insanların hayatlarını etkileyebileceği üzerine kurulmuştur. Deizm ise, Tanrı'nın mevcut olup olmadığı ya da evreni yönetip yönetmediği üzerine hiçbir şey söylemeyen bir inanç sistemidir. Deizm, Tanrı'nın olduğunu veya olmadığını kabul etmez ve Tanrı'nın evreni ve insanları nasıl etkileyebileceğine dair herhangi bir değerlendirme yapmaz.

Teizm ve Deizm Arasındaki Farklar

En temel fark, teizm ve deizm arasında, Tanrı'nın varlığının veya olmamasının kabul edilip edilmediğidir. Teizm, Tanrı'nın olduğunu veya olmadığını önceden kabul ederken, deizm, bu konuda kesin bir şekilde karar vermez. Teizm, Tanrı'nın insanlar üzerinde bir etkisinin olabileceğine inanırken, deizm bu konuda bilgi sahibi değildir. Teizm, Tanrı'nın varlığını kanıtlamak için bazı deneyler ve örnekler gösterirken, deizm bu konuda herhangi bir kanıt sunmaz.

Teizm ve Deizm'in Ortak İnançları

Teizm ve deizm arasındaki en temel ortak inanç, Tanrı'nın insanların hayatlarını etkileyebileceğidir. Her iki inanç sistemi de insanların davranışlarının ve hareketlerinin Tanrı tarafından denetlenebileceğine inanır. Her iki inanç sistemi de, Tanrı'nın insanlara verdiği kutsal kitaplar veya öğretiler aracılığıyla evreni yönetebileceğine inanır. Her iki inanç sistemi de aynı şekilde Tanrı'nın her insanın kalbine farklı şekilde hitap edebileceğine ve insanların davranışlarını denetleyebileceğine inanır.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Teizm deizm, Tanrı inancı ile deizm arasındaki karşıtlığı ifade eder. Teizm, Tanrı'nın varlığına ve evrene müdahale etme yeteneğine inanırken, deizm ise Tanrı'nın varlığını kabul etmesine rağmen, evrenin herhangi bir müdahaleden yoksun olduğuna inanır. Bu iki inanış arasındaki fark, evrenin yaratılışının nasıl olduğu ile ilgili görüşleri ve bu görüşlerin sonuçları üzerinde durmaktadır.
 

GulumseDunya

Üye
BaYaN
18 Tem 2023
3,471
469
5
Teizm ve Deizm, iki felsefi yaklaşım arasındaki farkı anlamak için öncelikle bu kavramların ne olduğunu anlamak önemlidir. Teizm, Tanrı'nın varlığına inanmak demektir. Teistler, Tanrı'nın her şeyi kontrol eden, tüm olayları düzenleyen ve her zaman hakkında bildiğimiz kadarıyla olumlu veya olumsuz bütün olayların nedeni olan güç olduğuna inanırlar. Deizm ise teizmin bir alt türüdür. Deistler, Tanrı'nın dünyaya müdahale etmediğini, kainatın başlangıcından itibaren meydana gelen mekanizmaların çalışmasıyla kendiliğinden düzenli bir şekilde işlediğini inanırlar.

Teizm ve Deizm arasındaki temel fark, Tanrı'nın dünyaya müdahale etme olasılığının olup olmadığıdır. Teistler, Tanrı'nın çeşitli şekillerde dünyaya müdahale ettiğine inanırken, Deistler bu fikre katılmazlar ve Tanrı'nın dünyaya müdahale etmediğine inanırlar. Diğer bir deyişle, teistler Tanrı'nın, maddi dünyadaki olayların üzerinde bir kontrolü olduğunu savunurken, deistler Tanrı'nın kainatın başlangıcından itibaren kendiliğinden çalışan mekanizmalarla çalışmasını savunur.

Diğer farklılıklar arasında, teizmin Tanrı'nın insanlar için bir amaca hizmet ettiği ve insanların Tanrı'ya inanmalarının önemli olduğu, deizmin ise Tanrı'nın insanların amacına hizmet etmediği ve insanların Tanrı'ya inanmalarının gerekli olmadığı konusunda farklı fikirleri içermektedir. Teistler, insanların Tanrı'ya inanmalarının önemli olduğuna inanırken, deistler insanların Tanrı'ya inanmalarının önemsiz olduğuna inanırlar.

Son olarak, teistler Tanrı ve insanlar arasında bir iletişim aracı olduğuna inanırken, deistler bu fikre katılmaz ve Tanrı'nın insanlarla iletişim kurmadığına inanırlar. Teistler, Tanrı'nın insanların dualarına ve dua etme yeteneğine inandığını savunurken, deistler Tanrı'nın insanların dualarına cevap vermediğini veya dua etme yeteneğine inanmadıklarını savunurlar.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Teizm ve Deizm arasındaki fark, insanların Tanrı ve Tanrı’nın insanlara sunduğu özgür irade hakkındaki görüşleridir. Teizm, Tanrı’nın insanlara özgür irade verdiğini kabul eder. Deizm, Tanrı’nın insanlara özgür irade vermediğini öne sürer. Teizm, Tanrı’nın insanlar üzerinde her türlü olayın sonunda nihai kontrolünü sahip olduğu anlamına gelir. Deizm, Tanrı’nın insanlar üzerinde herhangi bir kontrolünün olmadığını savunur. Teizm, Tanrı’nın her şeyi bilir ve her şeyin kontrolünü elinde tuttuğunu iddia eder. Deizm ise, Tanrı’nın her şeyi bilmediğini ve her şeyin kontrolünün insanların elinde olduğunu öne sürer. Teizm, Tanrı’ya inanmanın insanların özgür iradesini sınırlandırdığını öne sürerken, Deizm ise, Tanrı’ya inanmanın insanların özgür iradesini özgürce kullanmasını sağladığını savunur.
 

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Teizm Deizm, tarihsel olarak, İslam inancının iki temel yaklaşımının ortaya çıkmasıyla başlayan teolojik bir akımdır. İslam inancında, Allah'ın her şeyi kontrol ettiğine ve kendisinin her şeye kadir olduğuna inanılır. Bu teolojik yaklaşım, Allah'ın kaderin her şeyi önceden tayin ettiğini ve insanların kaderlerini çoğunlukla kendilerinin değiştiremeyecekleri anlamına gelir.

Deizm ise, insanların, Allah tarafından gelen kaderlerinin üstesinden gelme gücüne inanır. İnsanların kaderlerini değiştirmek için çalışma güçleri vardır; bu nedenle, Allah'ın insanların kaderlerini tayin etmesine rağmen, insanların kaderlerine tesir etmeyeceği anlamına gelir. Deizm, Allah'ın kader hakkında çok fazla özel bilgiye sahip olduğuna ve insanların bu bilgiyi anlayamayacağına inanır.

Kısaca, Teizm Deizm, Allah'ın kaderiyle insanların kaderi arasındaki ilişkiyi tanımlayan teolojik bir akımdır. Teizm, Allah'ın her şeyi kontrol ettiğini ve insanların kaderlerini çoğunlukla değiştiremeyeceklerini savunurken, Deizm, Allah'ın kaderinin insanların kaderlerini etkileyemeyeceğini, ancak insanların kaderlerini değiştirebilecekleri gücüne inanır.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Teizm deizm, Tanrı'nın varlığını kabul eden ve tüm evrenin Tanrı tarafından yaratıldığına inanan bir düşünce sistemidir. Teizm deizmi, Tanrı'nın evreni bir amaç doğrultusunda yöneten, düzenleyen ve yönlendiren tüm güçleri olduğuna inanır. Bu düşünce sistemi, insanların Tanrı ve insan arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olur. Teizm deizm, Tanrı'nın gücünün, insanların kaderini kontrol eden ve insanların hayatlarını etkileyen özgür iradeli olduğu konusunda da inançlara sahiptir. Teizm deizm, Tanrı'nın insanların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman hazır olduğu ve her zaman yardım edeceği konusunda da inanır. Teizm deizm, insanların özgür iradeyle hareket edebilecekleri ve kendilerini istedikleri gibi geliştirebilecekleri bir ortamda yaşamalarının önemini vurgular.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Teizm, Tanrının dünyaya kökeni olduğunu ve dünyevi olayların kontrolünün Tanrının elinde olduğunu ileri süren bir düşüncedir. Teizm, özellikle İslam, Hıristiyanlık ve Yahudilik gibi dinlerin temelini oluşturan ve yüzyıllardır insanların yaşamlarını şekillendiren bir kavramdır. Teizm, insanların her şeyin Tanrı tarafından yönetildiğine inanmalarına ve bu inançlarına göre hareket etmelerine olanak sağlar. Buna göre, teizm, insanların her olayın nedenlerini Tanrının eylemleri olarak görmek, Tanrının insanlar üzerinde her türlü etkisinin kabul edilmesi ve Tanrının insanların yaşamlarının her aşamasında etkili olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Teizm, insanları Tanrının üstün ve ölümsüz gücüne inanmak ve onu koruma ve yönetmeye davet etme fikrini güçlendirir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Teizm ve Deizm, dünya çapında çok sayıda insan tarafından benimsenen bir öğretidir. Deizm, Tanrının varlığını kabul eden ve Tanrının insanlar tarafından kavranılabilecek bir şekilde özetlenebilecek olanaklarının sınırlı olduğu bir akıldır. Teizm, Tanrının varlığını kabul etmeyi, Tanrının insanlar tarafından bütünüyle kavranılabilecek olan bütünlükteki özelliklerini, Tanrının insanlar tarafından anlaşılmasının gerçekten mümkün olduğu ve Tanrının insanlar tarafından hedeflenmesinin mümkün olduğu bir akıldır.

Deizm, Tanrıya olan inancımızın özünü oluşturan değerleri ve özellikleri kabul eder, ancak bunların kavranılması için Tanrının insanlar tarafından özetlenemeyecek kadar büyük olduğunu kabul eder. O, Tanrının insanlar tarafından kavranılamayacağını söyler ve Tanrının insanlar tarafından anlaşılmasının gerçekten mümkün olmadığını savunur.

Teizm ise, Tanrının varlığını kabul eder ve Tanrının insanlar tarafından bütünüyle kavranılabilecek olan bütünlükteki özellikleri, Tanrının insanlar tarafından anlaşılmasının gerçekten mümkün olduğu ve Tanrının insanlar tarafından hedeflenmesinin mümkün olduğu bir akıldır. Teizm, Tanrının insanlar tarafından kavranılabilecek olan tüm özelliklerini kabul eder. Teizm, Tanrının insanlar tarafından bütünüyle anlaşılmasının mümkün olduğunu savunur ve Tanrının insanlar tarafından hedeflenmesinin mümkün olduğunu söyler.

Teizm ve Deizm, iki farklı inanç sistemi olarak kabul edilmektedir. Her ikisi de insanlar tarafından kavranılabilecek olan Tanrının özelliklerini kabul ederken, teizm, Tanrının insanlar tarafından bütünüyle anlaşılmasının mümkün olduğunu ve Tanrının insanlar tarafından hedeflenmesinin mümkün olduğunu savunur. Deizm ise, Tanrının insanlar tarafından kavranılamayacağını söyler ve Tanrının insanlar tarafından anlaşılmasının gerçekten mümkün olmadığını savunur.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Teizm, Tanrı'nın dünyadaki varlığının kesin olarak kabul edilmesi anlamına gelen bir düşünce sistemidir. Teizm, Tanrı'nın insanoğlunun varlığına ilahi bir anlam vererek onların hayatlarını yönlendirdiğine inanır. Teizm, insanoğlunun Tanrı'nın kudretinin bilinçli bir şekilde algılanmasına ve onu gözetmek için çabalarına dayanır. Teizm, insanların Tanrı'nın kudretiyle etkileşime girerek, onun rızasını kazanmak için çaba göstermesi gerektiğini savunur. Teizm, Tanrı'nın varlığına inanç, özgür iradenin kullanılması ve insanların Tanrı'nın kudretine saygı göstererek hareket etmesi gerektiğini öne sürmektedir.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,360
1,247
112
Teizm, Tanrı'nın varlığını ve Tanrı tarafından yaratılan dünyamızın sürekli bir şekilde yönetildiğini inanmak anlamına gelmektedir. Teizm, Tanrı'nın varlığının kesin bir şekilde inanıldığı ve Tanrının dünyanın her alanına etkisi olduğu bir düşünce sistemidir. Teizmde, Tanrı her şeyin yaratıcısı ve gücüdür. Tanrının insanlar üzerinde tanrısal bir etkisi vardır ve Tanrı her zaman insanların iyi ve doğru seçimler yapmasına yardımcı olur. Teizm aynı zamanda, Tanrı'nın insanların dünyadaki görevlerini ve hayatlarının amacını belirlediğini ve insanlara kutsal yasalarını verdiğini de inanır. Teizm, Tanrı'nın insanların kaderini yönetecek ve kötüyü cezalandıracak gücüne inanır.
 

Bahar

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
271
0
0
Teizm deizm, ilahi varlığın veya Tanrının varlığının kabul edilmesi veya inkarı anlamına gelen bir düşünce sistemidir. Teizm, tanrının evrenin yaratıcısı olduğu ve sonsuza dek var olduğu konusunda ikna edici bir inanca sahip olan insanları ifade eder. Deizm ise Tanrının varlığını reddeden, doğanın veya evrenin kendiliğinden oluştuğunu inanan insanları ifade eder. Teizm ve deizm arasındaki fark, insanların Tanrı hakkındaki inançlarıdır. Teizm, Tanrının varlığını kabul ederken, deizm Tanrının varlığını reddeder. Teizmde Tanrı, evrenin yaratıcısı ve sonsuza dek var olan bir ilah olarak kabul edilirken, deizmde Tanrının varlığı reddedilir ve evrenin kendiliğinden oluştuğu kabul edilir.
 

BebekYuzlu

Tanınmış Üye
BaYaN
11 Nis 2023
1,309
109
62
Ankara
Teizm, Tanrı inancına dayalı bir düşüncedir ve Tanrı'nın evreni ve insanları yönetmesi konusunda inançlarını vurgulamaktadır. Teizm, evrenin her zaman büyük bir amaç ve niyetle yaratıldığına ve Tanrı'nın her zaman her şeyin üzerinde olduğuna inanır. İnsanların ve canlıların arasında bir denge ya da sağlıklı bir düzenin olmasının sadece Tanrı'nın bilgeliğiyle mümkün olabileceğine inanılır. Buna göre, Tanrı tüm insanların ve canlıların haklarını korumak ve her birinin dengeli bir şekilde yaşamasını sağlamak için her şeyi kontrol eder.

Tanrı'nın varlığının ve gücünün kesin olduğunu ve Tanrı'nın insanların davranışlarının sonuçlarına müdahale edebileceğini savunmak, teizm düşüncesinin temelidir. Teizm, Tanrı'nın evreni ve insanların kaderini önceden belirlemekte, insanların seçimleri üzerinde hüküm sürmekte olduğuna inanır. Bu anlayışa göre, Tanrı'nın insanların kaderi üzerinde son karar verme yetkisi vardır.

Teizm, herhangi bir doğaüstü varlık olmaksızın evrenin ve insan hayatının nasıl işleyeceğini açıklamaya çalışmaz. Teizm, Tanrı'nın evreni ve insanları yönetmek için gücünün olması gerektiğine inanır. Teizmli düşünceler, insanların çoğu zaman bilinmeyen, gizli nedenlerin kontrolünde olduğunu ve Tanrı'nın her şeyin üzerinde gücünün olduğunu kabul eder. Teizm, Tanrı'nın insanların özgür iradelerinden sorumlu olduğunu ve insanların kendi seçimleri üzerinde hüküm sürmekte olduğuna inanır.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
21,956
1,315
112
Teizm ve Deizm arasında çok belirgin bir fark bulunmaktadır. Teizm, varlıkların bir Tanrı tarafından yaratıldığına inanan bir anlayış olarak tanımlanabilir. Bu anlayışa göre insanların ve diğer varlıkların tüm özellikleri, Tanrı tarafından yaratılmıştır. Diğer taraftan Deizm ise insanların ya da varlıkların Tanrı tarafından yaratılmadığına inanılan bir anlayışa sahiptir. Deizm, insanların ya da varlıkların tüm özelliklerinin kendi üretimleri olduğu anlamına gelir.

Tüm bu anlayışların her ikisinin de üzerinde durulan ve tartışılan birkaç konusu bulunmaktadır. Bunlar arasında Tanrı'nın varlığı, Tanrı'nın insanlara bahşettiği haklar ve insanların yaşamlarını temel alan konular bulunmaktadır. Her iki anlayışın öğrencilere anlatılması, onların bu konularda kendi fikirlerini oluşturmalarını sağlayacaktır.

Örneğin, Teizm anlayışı öğrencilere Tanrı'nın varlığının olduğu ve insanların bu varlığın farkında olmaları gerektiği konusunda öğretilmelidir. Ayrıca, Tanrı'nın insanlara sağladığı hakların ne olduğu ve bunların nasıl kullanılacağının öğretilmesi de bu konuda önemlidir. Deizm anlayışının öğrencilere anlatılması ise insanların kendi hayatlarını kendilerinin düzenleyebilecekleri, kendi kararlarını alabilecekleri ve kendi yaşamlarını yaşayabilecekleri konusunda öğretilmelidir.

Her iki anlayışın öğrencilere anlatılması, onların kendi fikirlerini oluşturmalarını ve kendi yaşamlarını düzenlemelerini sağlayacaktır. Böylelikle öğrenciler konu hakkında kendi fikirlerini oluşturabilecek ve bu fikirleri hayata geçirebileceklerdir.
 

LasTRomaNce

Moderator
Moderator
BaYaN
23 Mar 2024
1,782
0
0
Teizm ve deizm, dinî inançlarla ilgili iki farklı kavramdır. Teizm, Tanrı'nın varlığını ve etkileşimini kabul eden bir inanç sistemini ifade eder. Bu inanç sistemine göre Tanrı, evreni yaratmış ve insanlarla etkileşim içindedir. Öte yandan, deizm de Tanrı'nın varlığını kabul eder, ancak Tanrı'nın yarattığı evrende doğal kanunlarla işlediğine ve insanlarla doğrudan etkileşimde bulunmadığına inanır. Yani, deistler Tanrı'nın varlığını kabul ederken, dini metinlere ve geleneklere dayanmadan akıl ve gözlem yoluyla sonuç çıkarırlar.
 

Seray

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
276
0
0
Teizm deizm, Tanrı’nın varlığına inanılan bir felsefi akımdır. Bu akım, Tanrı’nın varlığına yönelik en önemli kanıtlardan biri olan teizm ile deizm arasındaki farkı ifade etmektedir. Teizm, Tanrı’nın varlığına ve insanların O’na yönelik itaat etmesi gerektiğine inanılan bir anlayıştır. Deizm ise, Tanrı’ya inanmak yerine, insanların kendi kararlarına ve eylemlerine dayanarak kendi başlarına yaşayabileceklerini düşünen akımdır.

Teizm, Tanrı’nın varlığına, O’nun insanların yaşamlarını kontrol etmesine ve insanların O’na itaat etmesine dayanmaktadır. Teizm, Tanrı’nın insanlara sağladığı kutsal öğretilere ve kutsal kitaplara dayalıdır. Teizmin temel öğretileri, Tanrı’nın insanların yaşamlarını kontrol ettiği, insanların ona ibadet etmesi gerektiği, Tanrı’nın insanları cezalandıracağı ve insanların ölümden sonra ceza alacağı ya da ödüllendirileceği gibi öğretilerdir.

Deizm ise, Tanrı’nın insanların yaşamlarını kontrol etmediğine inanır. Deizm, insanların kendi kararlarına ve eylemlerine dayanarak yaşamlarını kontrol edebilecekleri, herkesin kendi kaderini çizebileceği ve herkesin ölümden sonra ceza ya da ödül almayacağı gibi fikirleri savunur.

Teizm ve deizm arasındaki temel fark, Tanrı’nın insanların yaşamlarını kontrol etmesi konusundaki farktır. Teizm, Tanrı’nın insanların yaşamlarını kontrol ettiğini, insanların O’na itaat etmesi gerektiğini ve insanların ölümden sonra ceza alacağı ya da ödüllendirileceğini savunurken, deizm ise insanların kendi kararlarına ve eylemlerine dayanarak yaşamlarını kontrol edebilecekleri, herkesin kendi kaderini çizebileceği ve herkesin ölümden sonra ceza ya da ödül almayacağı gibi fikirleri savunmaktadır.
 

Fatma

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
283
3
0
Teizm ve Deizm, genel olarak insanların dünyadaki olayları anlamlandırma tarzları olarak tanımlanır. Teizm, Tanrı'nın her olaya müdahale ettiğine ve her olayın Tanrı tarafından yönetildiğine inanmayı içerir. Deizm ise Tanrı'nın insanlar arasındaki olayların etkisini sınırlandırdığını ve insanların bu olayların üstünde kontrol sahibi olduklarını varsayar. Teizm, Tanrı'nın her olayın kontrolünün üstünde olduğu konusunda inançlıdır. Tanrı'nın her olaya müdahalesi, insanların kontrolünün üstünde olan bir olaydır. Deizm ise, Tanrı'nın insanların kontrolünün üstünde olan olayları sınırlandırdığını varsayar. Deizm, Tanrı'nın insanların kontrol edemedikleri olayların kontrolünün üstünde olduğunu kabul eder, ancak insanların kendi kontrolleri altındaki olayların kontrolünün insanların elinde olduğunu da savunur. Teizm ve Deizm, genel olarak insanların dünyadaki olayları anlamlandırma tarzlarını tanımlayan iki kavramdır. Her iki tarzda da, Tanrı'nın insanların kontrolünün üstünde olan olayların kontrolünün üstünde olduğu kabul edilmektedir. Ancak, teizmde Tanrı'nın her olaya müdahalesi varsayılırken, deizmde Tanrı'nın insanların kontrolünün üstündeki olayları sınırladığı varsayılmaktadır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü