Turizmin gelişimini etkileyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bunlar arasında eğitim, teknoloji, çevre, hizmetler, mekânsal özellikler, ücretler, oteller, güvenlik, sosyal hizmetler, ulaşım, kültür, iletişim, altyapı ve halkla ilişkiler sayılabilir.
Eğitim turizm sektörünün gelişimini etkileyen önemli bir faktördür. Turizm çalışanlarının, turizm sektöründe güncel konuları, kültürler ve teknolojileri öğrenmeleri gerekmektedir. Eğitim, turizm sektöründe çalışanların yetkinliklerini arttırarak, turizm sektörünün gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Turizm sektöründe çalışanların, mevcut teknolojileri kullanmaları ve yeni teknolojileri öğrenmeleri, turizmin gelişimini etkileyen bir diğer faktördür. Turizm sektöründe çalışanların, iletişim becerilerini ve sosyal hizmetleri iyi bir şekilde sunabilmeleri de turizmin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.
Çevre, turizmin gelişimini etkileyen önemli bir faktördür. Turizm sektöründe çalışanların, çevreye duyarlı olmaları ve çevre konusunda konuşma, çalışma ve uygulama becerileri kazanmaları, turizmin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Turizm sektöründe çalışanların, çevresel kirliliğin önlenmesi, çevre koruma çalışmaları, enerji verimliliği ve yeşil turizm gibi konularda bilinçlendirilmeleri, turizmin gelişimini sağlayacaktır.
Turizmin gelişimini etkileyen diğer önemli faktörler arasında, mekânsal özellikler, ücretler, oteller, güvenlik, ulaşım, kültür, altyapı ve halkla ilişkiler sayılabilir. Turizm sektöründe çalışanların, mekânsal özellikleri iyi bir şekilde değerlendirmeleri, ücretleri uygun seviyede tutmaları, otellerin iyi bir şekilde işletilmesi, güvenliğin sağlanması, ulaşımın iyi bir şekilde organize edilmesi, kültürün geliştirilmesi, altyapının iyi bir şekilde oluşturulması ve halkla ilişkilerin geliştirilmesi turizmin gelişimini etkileyen önemli faktörler arasındadır.