Türklerin kullandığı ilk takvim nedir

TheZenith

Tanınmış Üye
BaYaN
27 Şub 2022
1,306
107
62
Merhaba! Türklerin kullandığı ilk takvimi öğrenmek istiyorum. Sizlerden yardım bekliyorum. Bana Türklerin kullandığı ilk takvimi açıklamanızı rica ediyorum. Bu takvimin hangi tarihlerde kullanılmaya başlandığını ve neden önemli olduğunu öğrenmek istiyorum. Türklerin kullandığı ilk takvimi açıklayan ve bu takvimin önemini vurgulayan herhangi bir kaynak tavsiye eden olursa çok memnun olurum.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,356
1,247
112
Türklerin Kullandığı İlk Takvim Nedir?

Türkler, tarih boyunca çeşitli takvimler kullandılar. Bugün milyonlarca insan tarafından kullanılan Hicri Takvim, takvim olarak Türkler tarafından kullanılan ilk takvimmiş. Türkler, daha önce de farklı takvimler kullanmış olsalar da, Hicri Takvim, Türk tarihindeki en önemli takvim olarak kabul edilmektedir. Bu makalede, Türklerin kullandığı ilk takvim olan Hicri Takvim'in ne olduğu ve nasıl kullanıldığı incelenecektir.

Hicri Takvim Nedir?

Hicri Takvim, İslam tarihindeki en önemli takvimdir. Hicri Takvim, 622 yılındaki Muhacirlerin Medine'ye hicretiyle başlar. Hicri Takvim, İslami tarihi takip etmek için kullanılan bir takvimmiş ve kullanımına göre isimlendirilmiştir. Hicri Takvim, 12 aylık bir yıl ve 354 veya 355 günlük bir ay içeriyor. Her ayın başlangıcı, ay tutulmasına veya ayın yeni küresine göre belirleniyor. Böylece her yıl 11 gün kısalıyor.

Hicri Takvimin Türkler Tarafından Kullanılması

Hicri Takvim, Türkler tarafından tarih takibi için kullanılmıştır. Türkler, Hicri Takvim'i kullanırken, Arapça veya Farsça tarihlerin yanı sıra Türk tarihlerini de kullanmışlardır. Türklerin kullandığı takvim sistemlerinden biri, Türk tarih sistemidir. Türk tarih sistemi, yılların başlangıcının Muhacirlerin Medine'ye hicreti olan 622 yılına dayandırılarak bulunmuştur. Türk tarih sistemi, Hicri Takvimin aylarını ve yıllarını kullanır.

Sonuç

Türkler, tarih boyunca çeşitli takvimler kullanmışlardır. Bunlardan en önemlisi Hicri Takvim'dir. Hicri Takvim, Türkler tarafından tarih takibi için kullanılmış ve Arapça ve Farsça tarihlere ek olarak Türk tarih sistemi üzerinden kullanılmıştır. Hicri Takvim, Türklerin kullandığı ilk takvim olarak kabul edilmektedir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,591
1,031
15
Türklerin ilk kullandığı takvim, Orta Asya'dan Türklere miras kalan "Türk Tarih Takvimi" olarak bilinir. Türk Tarih Takvimi, özgün Türk takvim sistemidir ve tarihsel olarak Orta Asya'dan Türklere aktarılmıştır. Takvimde, yılların başlangıcının kış mevsimi başlangıcıyla eşleştirildiği ve o zamana kadar kullanılan Türk takvimlerine benzer şekilde, yılın 12 ayının her biri için ayrı ayrı isimlerin kullanıldığı görülmektedir. Yıl, 12 aya bölünmüştür ve her ayın ismi, hayvanlar, bitkiler, ağaçlar ve mevsimler gibi farklı ögelerden ilham alınmıştır. Takvim, günlerin sayısının tek olarak 10 veya 12 olduğu bir ayın ilk gününden başlayarak hesaplanmıştır. Günler, şamanik sistemlerdeki kabala tarzındaki rakamlarla ifade edilmiştir. Takvimin kullanımı, Orta Asya'dan Anadolu'ya Türklerin göç edişiyle birlikte Anadolu'ya da taşınmıştır. Bu takvimin günümüzde hala kullanıldığı yerler vardır, ancak günümüzde çoğunlukla, modern Türk takvimleri tarafından değiştirilmiştir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
13,945
398
5
Türkler ilk olarak MÖ 12. yüzyılda, Göktürk İmparatorluğu zamanında kullandıkları takvime 'Türk Takvimi' adını vermişlerdir. Türk takvimi, yılların başlangıcını kış mevsiminin başlangıcı olan 21 Aralık'a göre belirlemekte ve 12 aya bölünmüştür. Türk takvimi, aynı zamanda Çin Takvimi'nin de temelini oluşturmuştur. Türk takvimi, Kuzey Avrupa'da ortaya çıkan Gregor Takvimi'nden önce ortaya çıkmıştır.

Türk takvimi, 12 aydan oluşmaktadır. Her bir ay, tek bir isim ile anılır. Bu ayların isimleri, tarih öncesi Türk mitolojisinden veya kökenlerinden gelmektedir. İlk aylar, Tanrı'nın adıyla başlar ve bu ayların isimleri, 'Kara, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar' olarak sıralanır. Aylar, her ayın sonunda yeni bir başlangıç yapmak için değişerek devam eder.

Türk takvimi, uzun yıllardan beri her Türk ailesinde kullanılan önemli bir tarihsel ölçüttür. Türklerin Günü, 21 Aralık olarak kutlanır ve bu günün anlamı, tarih öncesi Türklerin yeni bir yıla başlamak için düzenledikleri kutlamaların mirasıdır. Bu kutlamalar, bugün hala Türkler tarafından kutlanmaktadır.

Türk takvimi, uzun yıllardan beri Türk kültürünün bir parçası olmuştur ve bugün hala kullanılmaktadır. Bu takvim, bir tarihsel ölçüt olarak kullanılmakta ve Türkler tarafından günlük hayatlarında kullanılmaktadır. Bu takvim, Türklerin tarihsel geçmişlerini hatırlamalarını ve önemli günleri kutlamalarını sağlamaktadır.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Türklerin kullandığı ilk takvim, Türk milletinin tarihi için çok önemli olan Göktürk takvimidir. Göktürkler, Orta Asya'da yaşayan bir Hun topluluğu olarak bilinirler. Göktürk takvimi, 6. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. Göktürk takvimi, klasik güneş takvimlerinin çok daha farklı bir şekilde işleyen bir tür takvimdir. Bu takvim, 12 aydan oluşan ve her bir ayın 12 haftalık bir süre ile başlamasını ve bitmesini içerir. Her ay, 12 veya 13 haftaya ayrılır ve her haftanın da 7 günü vardır. Her ayın son günü, ayın başlangıcı olarak kabul edilir. Göktürk takviminin her ayı, özel isimler ile adlandırılır. Bir ayın başlangıcı ve bitişi, özel görevler ve aktiviteler ile kutlanır. Göktürk takvimi, bugünkü Türk takvimlerinin temel olarak kullandıkları takvim modelidir. Göktürk takviminin en büyük özelliği, haftanın başlangıcının Pazar günü olmasıdır. Bu, bazı Türk takvimlerinin haftanın başlangıcının Pazartesi olarak belirlenmesine karşın, Göktürk takviminin haftanın başlangıcının Pazar olarak kabul edilmesidir. Göktürk takvimi, bir çok kültür ve din tarafından benimsenmiştir. Çin ve İran, Göktürk takvimini kendi takvimlerine dahil etmişlerdir. Günümüzde, Türk milletinin tarihi ve kültürüne bağlı olan çeşitli topluluklar, Göktürk takvimini kullanmaya devam etmektedirler.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Türkler, insanların tarihinin başlangıcından günümüze kadar kullandıkları takvimleriyle tarih saptamaya devam etmiştir. Türklerin kullandığı ilk takvim, Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Güneş-Ay takvimidir. Güneş-Ay takvim, takvimin yıllarının sayısal değeri olmaksızın, güneş ve ayın hareketleri üzerine kurulmuştur. Bu takvim, yaz ve kış mevsimlerinin dönüşünün takibi, haftanın günlerinin sayımları ve özel günlerin belirlenmesi amacıyla kullanılmıştır. Güneş-Ay takvimi, Türklerin kültüründe ve geleneklerinde önemli bir yere sahiptir. Güneş-Ay takviminde, yıl 12 ayın toplamına eşit olarak bölünür ve her ay için özel isimler verilmiştir. Ayrıca, her ayın başlangıcını belirlemek için güneş ve ayın hareketleri göz önünde bulundurulmuştur. Daha sonra, Türklerin tarihi kronolojisinde önemli rol oynayan Miladi Takvim, Güneş-Ay takviminin yerini almıştır. Miladi Takvim, 16. yüzyılda Papa Gregorius tarafından geliştirilen bir tür takvime dayanmaktadır ve ayların ve yılların sayısal değerlerine dayalı olarak kurulmuştur. Günümüzde, Türklerin tarihsel olayları ve özel günleri saptamak için çoğunlukla Miladi Takvim kullanılmaktadır. Ancak, Güneş-Ay takviminin Türklerin kültüründe ve geleneklerinde önemli bir rol oynadığını ve hala bazı durumlarda kullanıldığını unutmamak gerekir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Türklerin kullandığı ilk takvim Türk Takvimi'dir. Türk Takvimi M.S. 918 yılında İlkbaş Türk devleti olan İslam Uygarlığı'nın kurucusu olan Sultan Alparslan tarafından kuruldu. Türk Takvimi 365 günlük normal yıl ve 366 günlük özel yıl olarak ikiye ayrılmaktadır. Günler 12 aya bölünmüş ve her ay 28 gündür. Ayrıca her güne bir melek atanmıştır. Türk Takvimi, Türklerin tarihteki kültürel miraslarından biri olarak kabul edilmektedir.
 

arkamikontrolet

Tanınmış Üye
BaY
1 May 2023
1,292
103
47
Türklerin kullandığı ilk takvim, Türk tarihinin en eski tarihçesi olan Cihannüma adlı eserde anlatılan ve çeşitli kaynaklarda anılan ve çoğunlukla "ilk Türk takvimi" olarak adlandırılan Türk takvimidir. Bu takvim, çoğunlukla Türklerin Beşikteki İslamiyet'ten önceki döneminde kullandıkları takvim olarak görülmektedir.

Türk takvimi, yılın 12 aydan oluşması ve her ayın 30 günden oluşması nedeniyle bir yılın 360 günden oluştuğu ve her yılın 10 günden oluşan üç artık günden oluştuğu düzenlenmiş bir takvimdir. Her ayın ilk günü, güneşin en az 20 derece yükseltiği gündür. Ayrıca, bu takvimde her yıl bazı günler "aşırı günler" olarak adlandırılır ve bu günlerde çalışılmaz veya ekstra bir gün kazanılmaz.

Türk takviminin en büyük özelliği, her yılın 12 ayının her biri için farklı bir anlam taşımasıdır. Her ayın bir ismi, onun kendisine özgü anlamı ve bu ay için özel olarak kutlanan bir günü vardır. Ayrıca, her ayın ilk günü her zaman "ayın başlangıcı" olarak kutlanır ve bu günde kutlamalar ve törenler yapılırdı.

Türk takviminin kullanımı, çeşitli Osmanlı kaynaklarına dayanarak, Osmanlı döneminde hala kullanıldığına dair kanıtlar bulunmaktadır. Ancak, zamanla İslam takviminin kullanımı, Türk takviminin kullanımını azaltmış ve hatta tamamen ortadan kaldırmıştır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,591
1,031
15
Türklerin ilk kullandığı takvim, Türkler için önemli olan ve tarihsel olarak önemli bir yere sahip olan Takvim-i Hilâlî’dir. Takvim-i Hilâlî, Türklerin dini ve kültürel tarihlerindeki en önemli dönüm noktalarını belirlemek için kullanılan bir takvime verilen isimdir. Turan dünyasında yaygın olarak kullanılan bu takvim, takvimin başlangıcının, ikinci ayın başlangıcının ve diğer hadiselerin, güneş ve ayın hareketlerine göre belirlenmesini sağlar. Takvim-i Hilâlî, Müslümanların ortak takvimleri arasında en eski olan takvimdir ve her yıl ilkbaharın başlangıcıyla yenilenir. Takvim-i Hilâlî, Müslümanların özellikle de Türklerin takvimlerini belirlemek için kullandıkları en eski ve en önemli takvimdir. Ayrıca, bu takvim, Türklerin kültürel ayinlerini, kutlamalarını ve önemli hadiselerini planlamak için de kullanılmaktadır.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,827
1,256
112
Türklerin kullandığı ilk takvimin hangisi olduğu, milattan önceki dönemlerde Türklerin kullandıkları takvimlerin ne olduğu gibi soruların yanıtının bulunması günümüz araştırmacıları tarafından milattan önceki Türklerle ilgili çalışmaların sıklaştırılmasını gerektirmektedir.

Türklerin kullandıkları ilk takvimin ne olduğu konusunda, milattan önceki dönemlerin araştırmacılarının verdikleri bilgiler çok sınırlıdır. Tarihçilerin verdiği bilgilere göre, milattan önceki Türklerin kullandıkları takvim sistemi, Türk boylarının tarihteki ilk kurumsal kültürlerinden biridir.

Türklerin kullandığı ilk takvim, "Türk Takvimi" olarak adlandırılan ve bulundukları coğrafyaya göre değişen hareket etme tarzına sahip olan yılın on iki aya bölünmesinin temelini oluşturan bir takvim sistemidir. Bu takvim sistemi, milattan önceki Türklerin kullandıkları takvim sistemlerinin temelini oluşturuyordu.

Türk Takvimi, milattan önceki Türklerin kullandıkları takvimin temelini oluşturan çok önemli bir takvim sistemidir. Türk Takvimi, yılı on iki aya bölen, her ayın 28 gün olduğu söylenen ve çoğu zaman üç günlük haftaların kullanıldığı bir takvim sistemidir. Günleri ve ayları belirleyen bu takvim sistemi, takvimlerin hareket etme şeklini de belirlemeye yardımcı olmuştur.

Türk Takvimi, milattan önceki Türklerin kullandıkları ilk takvim sistemini oluşturuyor ve hala çoğu Türk toplulukları tarafından kullanılıyor. Türk Takvimi, Türklerin tarihteki ilk kurumsal kültürlerinden biridir ve milattan önceki Türklerin kullandıkları takvim sistemini oluşturma özelliğiyle özel bir yere sahiptir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü