Yönelme durum eki ne demek

poam

Üye
BaYaN
26 May 2023
1,293
121
17
Merhaba,
Yönelme durum eki ne demek? hakkında bilgi almak istiyorum. Türkçe'de cümlelerin anlamını belirtmek için kullanılan eklerden biridir. Bu ekler ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Yönelme durum eklerinin ne anlama geldiğini ve nasıl kullanılacağını öğrenmek istiyorum.

Yönelme durum eklerini kullanmak zor olabilir çünkü çoğu zaman konuşan kişinin durumu ne olursa olsun, bu eklerin kullanımının doğru olmadığını anlamak zor olabilir. Örneğin, yönelme durum ekinin bazı kalıplarını öğrendikten sonra, hangi durumlarda hangi ekin kullanılacağının ne olduğunu anlamak için daha fazla bilgiye ihtiyacım var.

Yönelme durum eki kullanımı hakkında tavsiyelerinizi ve önerilerinizi paylaşır mısınız lütfen? Bu konuda açıklayıcı ve öz yardım almak için çok teşekkür ederim.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Yönelme Durum Ekleri Nedir?

Türkçe dilinde yönelme durum eki, bir kelimenin yönelme durumunu belirtmek için kullanılan bir ekidir. Yönelme durum eki, bir cümledeki konuşmacının karşısındaki kişiye ya da kişilere konuşmayı veya hareket etmeyi ifade eder. Bu ekler, kiminle konuşulduğunu, anlatılan kişi ya da nesneye ne kadar yakın olduğunu veya ne kadar uzak olduğunu belirtmek için kullanılır.

Türkçede, yönelme durum ekleri iki farklı şekilde kullanılır: Kişi Yönelme Durum Ekleri ve Eşitlik Yönelme Durum Ekleri. Kişi Yönelme Durum Ekleri, kiminle konuşulduğunu belirtmek için kullanılır. Eşitlik Yönelme Durum Ekleri ise, konuşulan kişiyle eşit olan kişileri belirtmek için kullanılır.

Kişi Yönelme Durum Ekleri

Kişi Yönelme Durum Ekleri, konuşulan kişinin ne kadar yakın olduğunu belirtmek için kullanılır. Bu ekler, konuşulan kişinin yakınlık, uzaklık veya ilişki durumunu belirtir. Kişi Yönelme Durum Ekleri, konuşulan kişinin; ailesi, arkadaşları, tanıdıkları veya komşuları arasındaki durumunu belirtmek için kullanılır. Türkçede, Kişi Yönelme Durum Ekleri şunlardır: -im, -in, -ın, -ün, -um, -un, -mış, -miş, -muş, -müş, -m.

Eşitlik Yönelme Durum Ekleri

Eşitlik Yönelme Durum Ekleri, konuşulan kişiyle eşit olan kişileri belirtmek için kullanılır. Bu ekler, konuşulan kişinin eşit olan kişilerin yakınlık, uzaklık veya ilişki durumunu belirtir. Eşitlik Yönelme Durum Ekleri, konuşulan kişiyle eşit olan kişileri; ailesi, arkadaşları, tanıdıkları veya komşuları arasındaki durumunu belirtmek için kullanılır. Türkçede, Eşitlik Yönelme Durum Ekleri şunlardır: -imiz, -iniz, -ınız, -ünüz, -umuz, -unuz, -mışız, -mişiz, -muşuz, -müşüz, -mız.

Yönelme durum ekleri, Türkçe dilinde konuşulan kişinin yakınlık, uzaklık veya ilişki durumunu belirtmek için kullanılan önemli bir araçtır. Konuşulan kişinin yakınlığını, uzaklığını veya ilişkisini belirtmek için kullanılan bu ekler, konuşulan kişinin eşit olan kişiler arasındaki durumunu da belirtmek için kullanılır.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Yönelme durum eki, bir fiilin yönelme durumunu ifade etmek için kullanılan eklerdir. Yönelme durum eki, bir fiili yönelme durumunda olan bir eylemi göstermek için kullanılır. Örneğin, 'git' fiilini kullanarak “gitmek” cümlesi oluşturmak için yönelme durum eki kullanılır. Yönelme durum eki, fiilin gelecek zamanda olacağını belirtmek için de kullanılır. Örneğin, “gitmek” cümlesinin gelecek zamanda olacağını belirtmek için “gitmeyecek” cümlesi oluşturulur. Yönelme durum eki, cümlede bir eylemi gerçekleştirecek olan kişi veya şeyi belirtmek için de kullanılır. Örneğin, “gitmek” cümlesinin kimin gelecek zamanda gitmek gibi bir eylemi gerçekleştireceğini belirtmek için “sen gitmeyeceksin” cümlesi oluşturulur.
 

GulumseDunya

Üye
BaYaN
18 Tem 2023
3,471
469
5
Yönelme durum eki, bir kelimenin ya da ifadenin yönelme durumunu belirtmek için kullanılan bir ektir. Bu ek, bir kelimenin ya da ifadenin nereye ya da kime doğru yöneldiğini göstermek için kullanılır. Yönelme durum eki, genellikle bir cümle ya da kalıp içerisinde kullanılır ve çoğu durumda cümlenin sonuna eklenir. Örneğin, Türkçe'de "gitmek" fiili cümlede yönelme durum ekiyle "gitmek" olarak kullanılır.

Yönelme durum eki ayrıca kullanılan kelimenin türüne ya da yöneldiği kişi ya da şeye göre de değişebilir. Örneğin, Türkçe'de fiil "okumak" olarak kalıp içerisinde kullanılırken, "okuma" olarak kullanıldığında yönelme durum eki "e" olarak kullanılır. Öte yandan, cümlede isim ya da sıfat kullanıldığında yönelme durum eki "e" olarak kullanılır. Örneğin, Türkçe'de "kitap okumak" ifadesi "kitaba okuma" olarak kullanıldığında yönelme durum eki "e" olarak kullanılır.

Yönelme durum eki ayrıca çoğu kelime ve ifade için çoklu olarak da kullanılabilir. Örneğin, Türkçe'de "okumak" fiili kalıp içerisinde "okuma" olarak kullanıldığında yönelme durum eki "lere" olarak kullanılır. Yönelme durum eki, bir kelimenin ya da ifadenin nereye ya da kime doğru yöneldiğini belirtmek için kullanılan önemli bir gramer ekidir.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Yönelme durum eki, bir kelimenin gösterilen eylemi, durumu veya halini karşılayan bir ek olarak kullanılan bir dil öğesidir. Yönelme durum ekleri, herhangi bir eylemi, durumu veya halini gösteren kalıpların veya cümlelerin dilsel olarak daha çok anlaşılmasını sağlamak için kullanılır. Yönelme durum ekleri, özellikle Türkçe'de oldukça önemlidir çünkü daha çok anlaşılmak için kullanılırlar. Yönelme durum ekleri, özellikle yüklemlerin kullanımının anlaşılmasını kolaylaştırır. Yönelme durum ekleri, konuşma ve yazı dilinde temel bir dil öğesidir ve bu eklerin kullanımı ile ifadeler daha anlaşılır ve net hale gelir.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Yönelme durum eki, bir kelime, sözcük ya da ifadenin bir cümlede kullanılması sırasında, o kelimenin, sözcüğün ya da ifadenin yönelme durumunu belirtmek için kullanılan bir önek ya da ek olarak tanımlanır. Yönelme durum ekleri, belirli bir duruma göre değişiklik gösterir. Örneğin, "benim" "senin" "onun" gibi kelimeler, özne durum eki olarak sık kullanılan öneklerdir. Ayrıca, "e" "a" "dan" "e kadar" gibi ekler de yönelme durum eki olarak kabul edilir. Yönelme durum eki, bir durumu tam olarak anlatabilmek için kullanılır.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Yönelme durum eki, bir kelimenin edat olarak kullanıldığı durumlarda kullanılan eklerdir. Yönelme durum eki, bir kelimeyi kullanıcının düşüncelerini, hislerini veya eylemlerini daha somut bir biçimde ifade etmek için kullanılan eklerdir. Yönelme durum ekleri, belirli bir durumu ifade etmek için kullanılan genel ekler arasındadır. Yönelme durum ekleri, bir kelimenin çoğul halini, çatı halini, çekimli halini ve çekimli çatı halini göstermek için kullanılır. Ayrıca, bir kelimeden önce bir durumun varlığını belirtmek için de kullanılabilir. Örneğin, "senin" yönelme durum eki olarak kullanılır. Yönelme durum ekleri, konuşma veya yazımda bir durumu ya da bir eylemi özellikle belirtmek için kullanılan önemli bir dil araçlarıdır.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Yönelme durum eki, bir kelimenin başka bir kelimeyle ilişkili olarak kullanımını belirtmek için kullanılan bir gramer terimidir. Bir kelimeyle ilişkili olarak kullanılırken, bu kelimenin yönünü, zamanını veya niteliğini göstermek için konumlandırılır. Örneğin, "bana" ifadesi "ben" kelimesiyle ilişkili olarak "benim" şeklinde kullanılır. Bu durumda, yönelme durum eki "ma"dır. Böylece, ek "bana" ifadesinin anlamını belirler.

Yönelme durumu ekleri, Türkçe dilinde "i, ile, de, da, ya, ye, ü, ö, a, e, yu, yü, dan, den, eki, iki ve üç" şeklinde görülür. Bunların her biri farklı bir anlama sahiptir. Örneğin, "de" eki, belirli bir eylemi gerçekleştirmek anlamına gelir. Aynı şekilde, "ile" eki, bir eylemi gerçekleştirmek veya bir şeyin bulunması anlamına gelir.

Yönelme durum ekleri, Türkçe dilinde çok önemlidir, çünkü bu eklerle belirtilen anlamlar çoğu zaman cümleyi anlam kazandıran önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, yönelme durumu eklerinin doğru bir şekilde kullanılması çok önemlidir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Yönelme durum eki, bir fiilin veya sözcüğün belirli bir durumu göstermek için kullanılan bir ektir. Yönelme durum eki, sözcüklerin ve fiillerin anlamını veya söylenilme biçimini değiştirerek kullanıcıya farklı bir anlam verir. Yönelme durum eki, bir cümlenin özne veya nesne ile olan ilişkisini göstermek için de kullanılabilir.

Türkçe'de yönelme durum ekleri, fiilin veya sözcüğün zamanını, durumunu veya özneye veya nesneye olan bağlantısını göstermek için kullanılır. Yönelme durum eki, öznenin veya nesnenin ait olduğu duruma göre değişir. Bununla birlikte, yönelme durum eki, kullanıcı tarafından yaratılan cümlelerin veya konuşmaların anlamını veya söyleme biçimini değiştirebilir.

Yönelme durum ekleri, başka dillerdeki gibi, Türkçedeki cümlelerin veya konuşmaların anlamını değiştirebilir. Bu ekler, fiilin ya da sözcüğün çeşitli durumlarını göstermek için kullanılır. Örneğin, -mek ve -me durum ekleri, bir eylemi tamamladığını, -iyor durum eki ise eylemin devam ettiğini gösterir. Bununla birlikte, yönelme durum eki, sözcüklerin ve fiillerin anlamını veya söylenme biçimini değiştirerek kullanıcıya farklı bir anlam verir. Yönelme durum eki, özne veya nesne ile olan ilişkisini de göstermek için kullanılır. Örneğin, -e/-a durum eki özneye veya nesneye olan bağlantıyı gösterir.

Türkçe'de yönelme durum ekleri, fiilin veya sözcüğün zamanını, durumunu veya özneye veya nesneye olan bağlantısını göstermek için kullanılır. Bu ekler sayesinde, cümleler kolayca anlaşılır ve konuşma biçimleri ve anlamları değiştirilebilir. Bu ekler, kullanıcının anlatmak istediği şeyi anlamlı ve doğru bir biçimde ifade etmesine yardımcı olur.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Yönelme durum eki, bir kelimeyi bir cümlede kullanırken, o kelimenin kullanımıyla ilgili olarak konuşulan eylem hakkında daha fazla açıklama yapmak için kullanılan bir ektir. Yönelme durum eki, bir kelimeyi kullanırken eylem hakkındaki düşüncelerimizi ve hislerimizi belirtmemize yardımcı olur. Örneğin, "gülüyor" kelimesini kullanırken, "gülüyorsun" ifadesini kullanırsak, bu eylemi yönelme durum eki olarak kullanmış oluruz. Yönelme durum eki ayrıca, belirli bir eylemi kimin yaptığını belirtmek için de kullanılır. Örneğin, "geliyor" ifadesini kullanırken, "geliyorsun" ifadesini kullanırsak, bu durumda kimin geliyor olduğunu belirtmek için yönelme durum eki kullanılmış olur. Yönelme durum eki, ayrıca, cümlede kullanılan kelimenin durumunu veya ne zaman gerçekleştiğini belirtmek için de kullanılır. Örneğin, "gitti" ifadesini kullanırken, "gittin" ifadesini kullanırsak, bu durumda ne zaman gittiğini belirtmek için yönelme durum eki kullanılmış olur. Yönelme durum eki, ayrıca, bir eylemi başkasına yapmak için de kullanılır. Örneğin, "yapar" ifadesini kullanırken, "yaparsın" ifadesini kullanırsak, bu durumda başkasına yapmak için yönelme durum eki kullanılmış olur. Son olarak, yönelme durum eki, bir eylemi hedef kitle hakkında da kullanılabilir. Örneğin, "görüyor" ifadesini kullanırken, "görüyorsunuz" ifadesini kullanırsak, bu durumda hedef kitle hakkında yönelme durum eki kullanılmış olur.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Yönelme durum eki, bir kelimenin yönelme durumunu ifade etmek için kullanılan bir ek olarak tanımlanır. Yönelme durumu, bir eylemi yönelttiğiniz kişi veya nesneyi belirtir. Türkçe dilinde, yönelme durum eki genellikle -a, -e, -dan veya -e göre şeklinde ifade edilir. Örneğin, "Köpeğe mama verdim" ifadesinde, "-e" yönelme durum eki olarak kullanılır. Yönelme durum eki, cümlelerin anlamını açık ve doğru bir şekilde ifade etmek için çok önemlidir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Yönelme durum eki, bir kelimeye sözlük anlamının dışında bir anlam vermek için kullanılan bir ektir. Örneğin, "oku-yor" bu kelimenin "oku" sözcüğüne yönelme durum ekini ekleyerek "oku-yor" şekline getirmektedir. Bu, yani kişinin o an okuduğu anlamını vermektedir. Diğer bir örnek ise, "yaz-ıyor" kelimesinde de durum aynıdır. "Yaz" sözcüğüne yönelme durum eki eklenerek "yaz-ıyor" şekline getirilmiştir ve bu kelime, kişinin o an yazdığını ifade etmektedir.
 

Mujde

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
320
0
0
Yönelme durum eki, bir fiilin ya da sözcüğün yönelme durumunu belirtmek için kullanılan anlam taşıyan eklerdir. Bu ekler, fiilin ya da sözcüğün büyük ölçüde değişiklik görmesine yol açabilir. Yönelme durum ekleri, genellikle -e, -a, -da, -de, -te ve -ya gibi eklerden oluşur. Bu ekler, fiilin ya da sözcüğün yönelme durumunu belirtir. Örneğin, gitmek fiili ile gidecek eki birlikte kullanıldığında, fiilin yönelme durumunu belirterek 'gidecek' anlamını verir. Ayrıca, yönelme durum ekleri, dilin doğal ve kullanışlı bir biçimde kullanılmasını sağlamak için de kullanılır.
 

AkilliKafa

Tanınmış Üye
BaY
2 Nis 2023
1,346
113
62
Yönelme durum eki, bir dilin içerisindeki fiilin aktif olup olmadığını belirtmek için kullanılan eklerdir. Türkçe dilinde en çok kullanılan yönelme durum eki -miş ekidir. -miş eki, geçmiş zamanı ifade etmek için kullanılan bir ektir. -miş eki Türkçe’de çoğul tekil kullanımlarda ve kip değişimlerinde kullanılır. -miş eki, geçmiş zamanın ifade edilmesi için kullanılmakla birlikte, bir olayın canlı anlatımı için de kullanılabilir.

Türkçede yönelme durum ekinin diğer çeşitleri de mevcuttur. Örneğin, -mek eki, eylemleri ifade etmek için kullanılan bir ektir. Bu eki, olumsuzluk ve olumluluk gibi durumların belirtilmesi için de kullanılır. Türkçede -se eki, belirli bir kişi ya da kişilerin bir eylemi gerçekleştirmesini ifade eder. Buna ek olarak, -ecek eki, gelecek zamana atıfta bulunmak için kullanılan bir ektir.

Türkçede -miş eki, geçmiş zamana atıfta bulunmak için kullanılırken, -mek eki, eylemleri ifade etmek için, -se eki, belirli bir kişi ya da kişilerin eylemi gerçekleştirmesini ifade etmek için ve -ecek eki, gelecek zamana atıfta bulunmak için kullanılır. Yönelme durum eklerinin kullanımı, dilin çeşitli alanlarında önemli bir yere sahiptir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Yönelme durum eki, bir fiilin bağlı olduğu kişi veya şeyin durumuna göre değişen biçimleri ifade eder. Yönelme durum eki, bir fiilin kullanımında durumunun belirlenmesine yönelik bir biçimlendirme yöntemidir. Örneğin, aşağıdaki cümlelerde yönelme durum eki kullanılmıştır:


"Ben okula gidiyorum"

"Sen okula gidiyorsun"

"O okula gidiyor"

Bu örneklerde, yönelme durum eki olarak "-yor" ve "-yorum" kullanılmıştır. Yönelme durum eki, yalnızca bir fiilin kullanımında değil, aynı zamanda isim veya sıfatların kullanımında da kullanılabilir. Örneğin, aşağıdaki cümlelerde yönelme durum eki kullanılmıştır:

"Ben okula gidiyorum"

"Sen okula gidiyorsun"

"O okula gidiyor"

"Ben okulunda çalışıyorum"

"Sen okulunda çalışıyorsun"

"O okulunda çalışıyor"

Burada, yönelme durum eki olarak "-iyor" ve "-ıyor" kullanılmıştır. Yönelme durum eki, Türkçe dilinin kullanımında önemli bir rol oynamaktadır, çünkü konuşmacının niyetini ve konuşma durumunu anlamak için kullanılır. Yönelme durum eki, kişinin konuşma durumunu belirlemek için kullanılan üç durum ekidir: -yor, -iyor ve -ıyor. Kişinin konuşma durumu, konuşmacının niyetine göre değişir. Örneğin, -yor eki kullanılarak eylemleri anlatmak için kullanılır. -iyor eki ise, eylemlerin sonuçlarını veya durumlarını anlatmak için kullanılır. -ıyor eki ise, eylemlerin özne tarafından yapılmasını ifade etmek için kullanılır. Sonuç olarak, yönelme durum eki, Türkçe cümlelerin anlamının anlaşılmasına yardımcı olur ve konuşma durumunu belirlemek için kullanılır.
 

Nil

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
302
0
0
Yönelme durum eki, kelimelerin bir araya geldiklerinde anlamının değişmesini sağlayan bir ektir. Türkçe dilindeki örnekler arasında -de, -da, -den, -a, -e, -ı, -i, -la, -le, -dan, -dır, -dur gibi ekler bulunmaktadır. Bu eklerin kullanımı ile kelimelerin anlamının değişmesi sağlanır. Örneğin “Git” kelimesi “Gide” şeklinde kullanıldığında bu zamir, “gitme” olarak anlam kazanır; “Gitti” şeklinde kullanıldığında ise “gitti” olarak anlam kazanır. Yönelme durum ekleri, bazı Türkçe durum ekleri ile de karıştırılmamalıdır. Durum ekleri, eylemlerin zamanını ve durumlarını belirtmek için kullanılırken, yönelme durum ekleri kelimelerin anlamını değiştirir.
 

Hande

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
292
0
0
Yönelme durum eki, bir kelimenin ya da bir cümlenin bir başka kelimenin ya da cümlenin nereye veya kime yönelik olduğunu belirtmek için kullanılır. Yönelme durum eki, çoğu zaman, -e, -a, -da, -de, -dan, -den, -ya, -ya, -yı, -yu, -la ve -le olarak kullanılır.

Yönelme durum eki, genellikle, bir cümledeki bir kelimenin ya da bir cümlenin kime ya da nereye yönelik olduğunu göstermek için kullanılır. Örneğin, “Benim arabamı sana vereceğim.” cümlesindeki “sana” yönelme durum eki olarak kullanılır. Aynı şekilde, “O, arabaya bindi.” cümlesindeki “arabaya” yönelme durum eki olarak kullanılır.

Yönelme durum eki, bir cümlenin bir kelimeyi ya da cümleyi kimin ya da nereye yönelik olduğunu belirtmek için sıklıkla kullanılır. Yönelme durum ekinin cümledeki anlamının çözümlenmesi, konuşmanın ya da yazının anlaşılması açısından çok önemlidir. Yönelme durum eki, çoğu zaman, bir cümlede anlamın nasıl algılanacağını belirler. Örneğin, “Benim arabamı sana vereceğim.” cümlesindeki “sana” yönelme durum eki olarak kullanılır ve cümlede arabanın sana verileceği anlaşılır.

Yönelme durum eki, her zaman kullanılması gereken bir kelimede ya da cümlede değildir. Bazen cümledeki anlamın yeterince anlaşılması için kullanılmaz, ancak cümleyi daha güzel, anlaşılır ve çekici hale getirmek için kullanılabilir. Örneğin, “Ben arabaya bindim.” cümlesindeki “arabaya” yönelme durum eki olarak kullanılmaz, ancak cümleyi daha çekici hale getirmek için “Ben arabaya binmeye hazırlandım.” şeklinde değiştirilebilir.

Yönelme durum eki, her zaman cümlenin anlamının çözümlenmesi, konuşmanın ya da yazının anlaşılması ve cümlenin güzelleştirilmesi açısından çok önemlidir.
 

Hatice

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
319
0
0
Yönelme durum eki, bir sözcükle ilişkili olan bir durumu ifade etmek için ek olarak kullanılan bir kelimedir. Yönelme durum eki, sözcüklerin anlamlarını daha spesifik hale getirmek için kullanılan bir öğedir. Örneğin, Türkçe'de "yazmak" fiilini, daha spesifik olarak bir kişinin yazmasını ifade etmek için "yazmak" sözcüğüne "yazıyor" eki eklenir. Aynı şekilde, sözcüklerin yönelme durumlarını ifade etmek için, bir sözcük üzerine çeşitli ekler eklenir. Örneğin, "oku" fiilini, daha spesifik olarak bir kişinin okumasını ifade etmek için "oku" sözcüğüne "okuyor" eki eklenir. Yönelme durum ekleri, bir sözcüğün zaman, durum veya yönelim bilgisi anlamına eklenen eklerdir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü