Yönelme durumu eki ne demek

learnedkiller

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,281
115
2
Merhaba,

Yönelme durumu ekinin ne olduğu hakkında çok fazla bilgim yok. Biliyorum ki, çoğu dilbilgisi kurallarında, yönelme durumu eki oldukça önemlidir. Ancak, özellikle ne demek olduğu hakkında kendimi yetersiz hissediyorum. Özellikle İngilizce dilbilgisi konusunda yardıma ihtiyacım var.

Yönelme durumu eki nedir? Ne zaman kullanılmalı? Hangi kelimelerde kullanılabiliyor? Bunların dışında, bu konuya ilişkin herhangi bir özel özelliği var mı?

Ne yazık ki, bana yardım etmek için zaman ayıramayan arkadaşlarımın yardımı ile bu konuda çok fazla bilgi sahibi olmasam da, üniversite dilbilgisi dersinde öğrendiklerimin dışında çok fazla bilgim yok.

Bu nedenle, size çok duyarlı bir şekilde yardım istiyorum. Umarım sizden bu konuya ilişkin güçlü bilgilere ulaşabileceğim.

Teşekkürler.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Yönelme Durumu Eki Ne Demek?

Yönelme durumu eki, dilbilimsel terim olarak bir cümledeki bir fiilin arkasındaki ekleri ifade eder. İngilizce dilbiliminde yönelme durumu eki, fiilin yönelmesini veya eylemi gerçekleştirme biçimini açıklar. Yönelme durumu eki, bir fiilin eylemi nereye yöneliyor, nereye götürüyor, nereye bağlıyor veya nereye gidiyor? gibi soruları cevaplamak için kullanılır. Yönelme durumu eki, fiilin hareket eden kısmının çoğu zaman eylemin bir nesneye yapılıp yapılmadığını açıklar.

Yönelme Durumu Ekleri

İngilizce dilinde, yönelme durumu ekleri şu şekilde sıralanabilir: -ing (yapılan eylem), -ed (yapılan eylem), -en (yapılan eylem), -s (kişinin eylemi), -es (kişinin eylemi), -ing (yönelme durumu), -ly (yönelme durumu), -er (kişinin eylemi).

Yönelme Durumu Eklerinin Örnek Kullanımları

Birçok cümlede, yönelme durumu ekleri kullanılır. Örneğin, "He is running" cümlesinde, -ing eki "run" fiilinin yönelme durumuna işaret eder. "I watched the movie" cümlesinde, -ed eki, "watch" fiilinin geçmiş zaman olarak kullanılmış olduğuna işaret eder. "He is talking to her" cümlesinde, -ing eki "talk" fiilinin yönelme durumuna işaret eder.

Yönelme Durumu Eklerinin Önemi

Yönelme durumu ekleri, İngilizce dilinde sözlü ve yazılı ifadeyi daha anlaşılır hale getirir. Yönelme durumu ekleri, yazılı ve sözlü ifadeleri daha doğru ve anlaşılır hale getirmek için kullanılır. Yönelme durumu ekleri, cümleleri daha akıcı ve anlaşılır hale getirmek için kullanılır. Ayrıca, yönelme durumu ekleri, cümlelerin zamanını ve anlamını açıklamak için kullanılır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Yönelme durumu eki, bir fiilin yönelme durumunu belirtmek için kullanılan bir ektir. Bu ek, fiili çatışan taraflara, kişilere veya nesnelere yönelme durumunu belirtmek için kullanılır. Yönelme durumu eki, sözcükleri ya da kalıpları değiştirmek suretiyle oluşturulur. Örneğin, "yaz" fiilini, "yazıyorum" olarak ifade edebilirsiniz. Bu, fiilin benim tarafımda yönelme durumunu ifade etmek için yönelme durumu eki olan "-yor" ekini kullanarak gerçekleştirilmiştir. Yönelme durumu eki, Türkçenin çok çeşitli gramer kurallarının bir parçasıdır ve sözcükleri çeşitli biçimlere dönüştürmek suretiyle kullanılır.
 
  • Haha
  • Angry
Reactions: Nihan and Ceren

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Yönelme durumu eki, bir kelimeyi veya cümlenin anlamını belirleyen bir ektir. Yönelme durumu ekleri, konuşma ve yazma üzerinde anlam kazandıran önemli araçlardır. Türkçe dilinde yönelme durumu ekleri, büyük ölçüde fiil cümlelerinde kullanılır ve eylemi yapan kişi veya nesneyi belirtmek için kullanılır. Örneğin, "Gülüyorum" cümlesi, kişinin kendisi tarafından eylemin yapıldığını belirtir. "Onu güldürdüm" cümlesi ise, kişinin (yani konuşanın) başkasını güldürdüğünü belirtir.

Yönelme durumu eklerinin, Türkçe dilinde çok önemli bir rolü vardır. Bu ekler, cümledeki eylemi yapan kişi veya nesneyi belirtmek için kullanılır. Yönelme durumu ekleri, kişi ve nesnelere bir yönelme anlamı katan özel eklerdir. Türkçe dilinde, mevsimsel, duygusal, zamansal, arzulanabilir veya benzeri anlamları taşıyan yönelme durumu ekleri vardır. Örneğin, "yorgunum" cümlesinde, kişinin, günün sonunda yorgun olmasından bahsedilmektedir. Yönelme durumu eklerinin kullanılması, Türkçe dilindeki anlamları çeşitlendirmek ve zenginleştirmek için çok önemlidir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Yönelme durumu eki, bir kelimenin bir fiil fiilinin üçüncü şahıs tekil şahıs cinsiyetinde olmayan şeklini oluşturmak için kullanılan bir ektir. Yönelme durumu eki, fiillerin üçüncü şahıs tekil cinsiyetinde kullanımından önce kullanılır. Yönelme durumu ekleri, Türkçe deki mecaz anlamlarının daha net bir şekilde gösterilmesi için kullanılan bir gramer kurallarıdır. Yönelme durumu ekleri, fiilin üçüncü şahıs tekil şahıs cinsiyetinde olmayan şekline dönüştürmek için kullanılan bir ektir.

Yönelme durumu ekleri, Türkçede genellikle fiilin sonuna eklenir. Yönelme durumu ekleri, fiillerin istenilen şekilde çekimlenmesini sağlamak için kullanılan bir gramer kurallarıdır. Yönelme durumu ekleri, Türkçedeki çekim kurallarının daha net bir şekilde gösterilmesi için kullanılan bir ektir. Yönelme durumu ekleri, her fiil için kullanılan özgül bir ek olmakla birlikte, çoğunlukla deyimsel fiillerin sonuna eklenir.

Türkçede yönelme durumu ekleri sadece fiil çekiminde kullanılmaz. Yönelme durumu ekleri, fiil cümlelerinde kullanılarak fiilin özne cinsiyetini belirtmek için de kullanılabilir. Yönelme durumu ekleri, özne ile fiil arasındaki ilişkiyi daha net bir şekilde göstermek için de kullanılır. Örneğin, "O okuyor" cümlesinin yönelme durumu eki kullanılarak "O okumaya devam ediyor" şeklinde değiştirilebilir. Yönelme durumu ekleri, fiillerin özneye olan bağlılığını daha net bir şekilde göstermek için kullanılır.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Yönelme durumu eki, bir fiilin yönelme ekleri aracılığıyla dolaylı olarak fiilin tümüyle durumunu gösteren bir ektir. Bu ek, bir fiilin nereden geldiği, kime veya nereye gittiği, ne yaptığı, ne kadar süreyle yaptığı veya ne kadar süreyle sürdüğü gibi konuların anlaşılması için kullanılır. Yönelme durumu eki, bir fiilin durumunu tamamıyla anlamak için gerçekten çok önemlidir çünkü bu ek, fiiller arasındaki bağlantıyı açıklayarak fiilin tamamının anlaşılmasını sağlar. Örneğin, “Köpek koştu.” cümlesinde, “Koştu” fiilinin nereye ve ne kadar süreyle koştuğunu göstermek için yönelme durumu eki kullanılmaz. “Köpek koşuyordu” cümlesinde ise, “koşuyordu” fiilinin nereye ve ne kadar süreyle koştuğunu gösteren yönelme durumu eki kullanılmıştır. Bu, cümledeki fiilin tamamının anlaşılmasını sağlar. Yönelme durumu eki, kimi durumlar için çok kolaydır ve çoğu zaman fiilin durumu hakkında biraz bilgiye sahip olmak yeterlidir. Ancak diğer durumlarda, yönelme durumu ekinin anlaşılması çok daha zordur. Bu durumlarda, yönelme durumu ekinin doğru kullanımını öğrenmek için Türkçe gramer kitaplarından veya Türkçe derslerinden yardım alınması gerekir.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Yönelme durumu eki, bir kelimenin yönelme durumunu (yönelme, özne ve nesne) belirlemek için kullanılan eklerdir. Örneğin; “Gördüm” ifadesinde “gör” kelimesinin yönelme durumu, özne olarak kullanılmıştır. Ancak, “Gördü” ifadesinde ise “gör” kelimesinin yönelme durumu, nesne olarak kullanılmıştır. Yönelme durumu eki, Türkçe dilindeki çoğu fiilin kökünün sonuna eklenerek kullanılır. Bu ekler; -yor/-ıyor, -ecek/-acak, -mek, -mış, -muş gibi görünümler alır.
 

Efsunlu35

Tanınmış Üye
BaYaN
3 Nis 2023
1,292
102
47
Yönelme durumu eki, bir cümlede kullanılan bir sözcük veya sözcük grubunun özelliğini belirtmek için kullanılan bir sözcük grubudur. Yönelme durumu ekleri genellikle, sözcüğün anlamını veya anlatım biçimini değiştirmek için kullanılır. Yönelme durumu ekleri, sözcüklerin çekimleri ile birlikte kullanılır. Bir sözcüğün çekimini değiştirmek için, ön ek veya son ek olarak bir yönelme durumu eki kullanılır.

Yönelme durumu ekleri, Türkçe dilinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle, kalıplaşmış cümleler veya deyimlerin kullanımında çok fazla kullanılırlar. Türkçe'de, yönelme durumu ekleri genellikle sözcüklerin sonuna eklenir. Örneğin, “evin önünde” cümlesinde, “önde” yönelme durumu eki kullanılır ve “evin” çekimini değiştirerek cümle sonuna eklenmiştir.

Bir sözcüğün çekimini değiştirmek için, yönelme durumu ekleri kullanılır. Yönelme durumu ekleri, sözcüklerin durumlarını belirtmek ve sözcüklerin anlamını veya anlatım biçimini değiştirmek için kullanılır. Yönelme durumu ekleri, sözcüklerin anlamlarını değiştirmek için birçok kez kullanılır. Örneğin, “git” fiilinin çekimi “gidiş” haline dönüşür ve “gitmek” ifadesi haline gelir.

Türkçe dilinde, yönelme durumu ekleri, sözcüklerin anlamlarını veya anlatım biçimlerini değiştirmek için çoklu vurgu noktaları olarak kullanılır. Yönelme durumu ekleri, sözcüklerin çekimlerini değiştirmek için kullanılır. Bununla birlikte, yönelme durumu ekleri, cümlelerin anlam ve anlatım biçimini değiştirmek için de kullanılır. Yönelme durumu ekleri, kalıplaşmış cümleler ve deyimlerin kullanımında çok önemli bir rol oynamaktadır.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,468
517
0
Yönelme durumu eki, bir fiilin dilek, istek, arzu, isteğe bağlı olarak yapılmasını belirtmek için kullanılan bir ektir. Örneğin, "gitmek" fiilini, "gitmesini" dilek durumunda kullanırız. Yönelme durumu eki, aynı zamanda bir fiili, fiilin öznesinin kendisi tarafından yapılmasını belirtmek için de kullanılır. Örneğin, "araştırma yapmak" fiilini, "araştırmasını" yönelme durumunda kullanırız. Yönelme durumu eki, Türkçedeki çoğu fiilin öznesi olan kişinin kendisinin fiili yönlendirmesini belirtmek için kullanılır. Örneğin, "çalışmak" fiilini, "çalışmasını" yönelme durumunda kullanırız. Yönelme durumu eki, Türkçedeki çoğu fiilin öznesi olan kişinin başkasının yapmasını istemesini de belirtmek için kullanılır. Örneğin, "yürümek" fiilini, "yürümesini" isteğe bağlı durumunda kullanırız. Yönelme durumu eki, Türkçe fiillerin çoğunda kullanılır ve çoğu zaman fiilin sonuna eklenir. Örneğin, "oku" fiilinin yönelme durumu eki, "okusun" şeklindedir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Yönelme durumu eki, Türkçe dilinde bir fiilin gelecek zamana yönelmiş biçimini göstermek için kullanılan eklerdir. Genel olarak, yönelme durumu ekleri, fiil cümlelerinde fiilin yapısını ve anlamını değiştirmek için kullanılır. Örneğin, konuşmak (konuş-) fiilini gelecek zamana yönelik bir cümle oluşturmak için, yönelme durumu eki olan -ece ilave edilebilir (konuş-ece-).

Yönelme durumu ekleri, fiilin cümledeki anlamını değiştirirken, aynı zamanda ayrıca bir çekim de yaratır. Yönelme durumu ekleri, fiilden önce gelir ve fiilin sonuna eklenen bir ektir. Yönelme durumu ekleri, Türkçe'de bazı fiilleri gelecek zamana çekmek için kullanılan cümle yapısını oluşturmak için kullanılır. Yönelme durumu ekleri, çoğu Türkçe fiilin sonuna eklenir. Fiilin son eki, fiilin anlamının ne zamana yönelik olduğunu belirler.

Yönelme durumu ekleri, Türkçe dilinde çok önemlidir, çünkü gelecek zamana yönelik çekim yapmak için kullanılır. Yönelme durumu ekleri, çoğu Türkçe fiilin sonuna eklenir ve fiilin anlamının ne zamana yönelik olduğunu belirler. Yönelme durumu ekleri, fiilin cümledeki anlamını değiştirirken, aynı zamanda ayrıca bir çekim de yaratır. Yönelme durumu ekleri, fiil cümlelerinde fiilin yapısını ve anlamını değiştirmek için kullanılır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü