Kişili anlatım, bir kişinin hayatının yaşandığı hikayeler, kendini anlatma veya benimseme yeteneğinin özelliklerini anlatmak için kullanılan bir türdür. Kişili anlatım, insanların belirli bir türde alışkanlıklarını, duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini özgürce ifade etmesine olanak tanır.
Kişili anlatım, kendini ifade edebilme becerisi, güven, kendini kabullenme ve özgüveni artırmaya destek olabilir. Örnek olarak, bir öğretmen, öğrencilerine, kendi yaşamlarından örnekler verip, kendilerini özgürce ifade etmeyi öğretebilir. Örneğin, öğretmen, öğrencilerinin deneyimlerini bir hikaye olarak aktarabilir ve öğrencilere, hayatlarına ilişkin konularının nasıl anlatılabileceğini gösterebilir. Aynı zamanda, öğrencilerin kendileri hakkındaki düşüncelerini ve deneyimlerini ifade etmelerine yardımcı olabilir.
Kişili anlatım, kişilerin deneyimlerini anlatabilmelerinin faydalarından da yararlanılabilir. Kişiler, düşüncelerini anlatmak için tüm deneyimlerinden yararlanabilirler, bu da onların hayatlarındaki olayların arka planını anlamalarına yardımcı olur. Ayrıca, kişi anlatımının kullanımı, kişisel sorumluluk almanın önemini vurgulayabilir, çünkü kişinin kendisi hakkında anlatacağı hikaye, kişinin kendi deneyimleri, düşünceleri ve davranışlarının bir sonucudur.