Abartılı anlatım ne demek

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
24,486
1,247
112
Abartılı anlatım, genellikle gözümüze sürpriz etkisi yaratmak ve güçlendirmek amacıyla kullanılan, konuşma ve yazma yöntemidir. Abartılı anlatım, sözcüklerin ve ifadelerin özellikle belirli bir etki yaratmak için aşırı derecede kullanılmasıyla gerçekleşir. Konuşma ve yazma, abartılı anlatımın iki alt başlığıdır. Abartılı anlatım, her iki durumda da cümlelerin anlaşılmasını ve konuşan tarafın düşüncelerini etkili bir şekilde iletmek için kullanılır. Abartılı anlatım, konuşma ve yazma sırasında sözcüklerin veya ifadelerin anlamının arttırılmasını, konuşmanın gücünün ve etkisini çoğaltmayı ve konuşmaların veya yazıların daha etkili hale getirilmesini sağlar.

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
17,029
398
5
Abartılı anlatım, kullanıcıların bir konu hakkında çok fazla detaya girmeleri anlamına gelmektedir. Herhangi bir konu ile ilgili olarak aşırı detaya girmek veya olayları çok fazla vurgulamak abartılı anlatım olarak adlandırılır. Bu durum, bazen duruma uygun olmamasına rağmen, konuşmacının fikirlerini daha net bir şekilde alıcılara iletmek için kullanılır. Abartılı anlatım, özellikle edebi metinlerde sıklıkla görülen bir söylem biçimidir. Anlatımın çok detaylı olmasını sağlamak için, yazar sözcükleri, cümleleri ve paragrafları özenle seçer.

Abartılı anlatımda, kullanılan sözcükler ve ifadeler çok önemlidir. Yazar, olayların veya karakterlerin çoğu zaman çarpıcı ayrıntılarını açıkça vurgulamak için abartılı sözcükler kullanır. Böylelikle, okuyucuya olayların veya karakterlerin anlaşılmasını sağlamak mümkün olur. Bu tür sözcüklerin kullanılması, okuyucunun daha kolay anlamasını ve olayların daha iyi görülmesini sağlar.

Abartılı anlatımı kullanmak, söylem becerisi gerektirir. Aynı zamanda, belli bir konunun konuşulduğu ortamda doğru sözcüklerin seçilmesi ve cümlelerin düzgünce kurulması gerekir. Bu, konuşmacının konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunu gösteren bir göstergedir. Abartılı anlatım, konuşmacının konu hakkındaki düşüncelerini daha net bir biçimde alıcılara iletmesini sağlar. Böylece, okuyucuya konu hakkında daha derin bir anlayış kazandırılır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)