Abur cubur nasıl yazılır TDK

OpaqueOpal

Yeni Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,268
99
2
Merhaba,
Abur cubur nasıl yazılır TDK'de? Bu konuda yardım istiyorum. İnternette arama yaptım ama TDK'deki abur cubur yazımını bulamadım. İngilizce karşılığının "snack" olduğunu biliyorum, ancak bana Türkçe karşılığının doğru şekilde yazımını öğrenmek istiyorum. Birkaç abur cubur örneği gösterebilir misiniz? Abur cuburun yazımının diğer vurgulamaları ve kullanım durumlarını da öğrenmek istiyorum.

Çok teşekkür ederim.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,301
1,315
112
Abur Cubur Nasıl Yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından kullanılan kalıpların her zaman doğru ve güncel olmasını sağlamak amacıyla, kullanılan kelimelerin yazımı hakkında önemli bilgiler vermektedir. Abur cubur, çoğu kelimenin aksine, TDK tarafından kesin bir bildirim olmamakla birlikte, çok kullanılan bir kelimedir. Bu yüzden, TDK tarafından abur cuburun doğru yazımı hakkında bir karara varılmamıştır.

Abur cuburun yazılışı hakkında kesin bir standart belirlenmemiş olmasına rağmen, yazımında bazı kurallar vardır. Abur cuburun yazılışında, ‘abur’ ile ‘cubur’ arasına bir boşluk konulur. Bir kelimenin baş harfi büyük harfe yazılırken, diğer harfleri küçük harfle yazılır. Örneğin, abur cubur, “Abur cubur” olarak yazılmalıdır.

Abur cuburun yazılışında küçük harfle yazılmasının bir başka nedeni de, TDK tarafından kullanılan dilin standartlaşmasını sağlamaktır. Buna göre, TDK tarafından kullanılan bütün kelimelerin yazımında küçük harfler tercih edilmelidir.

Abur Cuburun Kullanımı

Abur cubur, Türkçe’nin en çok kullanılan kelimelerinden biridir. Özellikle, konuşma dilinde, ‘abur cubur’ sözcüğünün sıklıkla kullanıldığı gözlenmektedir. Konuşma dillerinde, abur cubur sözcüğü genellikle; çeşitli yemeklerin, çikolataların, kurabiyelerin veya meyvelerin, birlikte anılmasında veya karşılaştırılmasında kullanılır.

Örneğin, “Kızım, abur cubur almaya gidelim”. Bu cümlede, “abur cubur” sözcüğü, çocuğa alınabilecek çeşitli yiyeceklerin birlikte anılmasında kullanılmıştır. Diğer bir örnek; “Abur cubur çok sağlıksız”. Bu cümlede ise, abur cubur sözcüğü, meyveler ve diğer sağlıklı yiyecekler ile karşılaştırılarak kullanılmıştır.

Abur Cuburun Kökeni ve Tarihçesi

Abur cubur sözcüğünün kökeni, Ermenice sözcük “abur-cubur” veya “abur-dabur” sözcüklerinden gelmektedir. Ermenice sözcük, “abur” kelimesinin, “doyurucu” anlamındaki “dabur” ile birlikte kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu sözcük, Türkçe’ye girdikten sonra, abur cubur olarak değiştirilmiştir.

Abur cuburun, tarihteki ilk kullanımı kesin olarak belirlenememiştir. Ancak, konuşma dillerindeki yaygın kullanımı, bu sözcüğün Türkçeye girmesinin çok eski olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Abur cubur, TDK, Yazım, Köken, Tarihçe.

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Abur cubur, geleneksel olarak Türkiye'nin tüm bölgelerinde çok popüler olan bir tür yiyecektir. Özellikle çocuklar tarafından çok sevilmektedir. Abur cubur, çeşitli türlerde meyve, sebze, baharat, sıvı yağ, tuz ve çeşitli kurutulmuş gıdaların karışımından oluşmaktadır. Örnek olarak, ayçekirdeği, ceviz, fındık, badem, kuru üzüm, kuru kayısı, kurutulmuş börülce, kuru domates, kuru soğan, kuru biber, kurutulmuş karabiber, kimyon, karabiber, kurutulmuş maydanoz, kurutulmuş kuşkonmaz, susam, tuz, karabiber, acı biber, sıvı yağ ve diğer baharatların karışımından oluşan abur cubur hazırlanır. Abur cubur, genelde öğle veya akşam yemeklerinde, onu seven çocuklar için ikram edilen bir yiyecektir. Abur cubur, çocuklar için besin değeri yüksek bir yiyecektir. Ayrıca, abur cubur çok pratik bir yiyecektir. Özellikle çocuklar için, abur cuburun kolayca hazırlanması ve yemesi açısından çok kullanışlıdır. Bu yüzden, abur cubur çok sevilen ve herkes tarafından tercih edilen bir yiyecektir.

• Like
Reactions: Aybuke

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Abur cubur, çocukların ve yetişkinlerin sevdiği tatlı yiyeceklerdir. Genellikle şeker, bal, yağ, kuru meyve, fındık, ceviz gibi baharatların karışımından oluşan ve farklı şekillerde sunulan lezzetli bir atıştırmadır. Bir abur cuburun içeriği ve lezzeti, yapılışına bağlı olarak değişebilir. Bazı abur cuburlar fırında pişirilirken, diğerleri yağda kızartılarak yapılır. Abur cuburlar, çocukların sıkça tercih ettiği ve özellikle bayram ve özel günlerde sofralara eşlik etmek için çok fazla tüketilir.

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,770
641
5
Abur cubur, tüm dünyada genellikle çocuklardan gençlerin çok sevdiği gıdalardır. Genellikle çikolatalı, kakaolu, meyve suyu içeren, kızarmış patates cipsi gibi tatlı veya tuzlu, kuru veya sıvı abur cubur çeşitleri bulunmaktadır. Çoğu zaman, abur cuburlarının yüksek kalorisi ve sağlık açısından zararlı gıda maddeleri içermesi nedeniyle çocukların ve gençlerin tüketiminden sakınılması gerektiği söylenmektedir.

Ancak, abur cuburların tüketiminin sınırlandırılması gerekirken, yasaklanmasının doğru olmadığının altını çizmek gerekir. Çünkü abur cuburların tüketiminin tamamen yasaklanması, çocukların ve gençlerin eğitim ve öğretim süreçlerinde önemli rol oynayan motivasyon ve motivasyon tekniklerinin de etkilenmesine neden olabilir. Böyle bir durumda, çocuklar ve gençlerin yeteneklerini geliştirebilmeleri için gerekli olan ödül sistemi ortadan kalkar.

Önlem olarak, abur cubur tüketimini sınırlandırmak, çocukların ve gençlerin sağlıklı beslenmelerini sağlamak için önemlidir. Özellikle, abur cubur tüketiminin sınırlandırılması, doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması için çocuklar ve gençlerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması için önemlidir. Bunun için, sağlıklı besinleri tercih etmeleri için çocukları ve gençleri teşvik etmek, sebze, meyve ve doğal gıdaların tüketimini özendirmek, abur cubur gibi kalori ve şeker içeren gıdaların tüketimini sınırlandırmak gerekmektedir. Ayrıca, çocukların ve gençlerin abur cubur tüketirken küçük kalorili, daha sağlıklı seçenekleri seçebilmeleri için eğitimler verebilirsiniz.

Hakkımızda

• buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü