Asır kelimesinin kökü nedir

delihatun

Tanınmış Üye
BaYaN
1 May 2023
1,329
88
47
Merhaba! Asır kelimesinin kökünü öğrenmek istiyorum. Bu kelimenin kökeni nereden geliyor? Türkçe'de örnekleri olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Konu hakkında bilgi veren veya araştırmalarını paylaşan herkese çok teşekkür ederim.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,560
1,315
112
Asır Kelimesinin Kökeni Hakkında

Asır kelimesi, İngilizce'den gelen Ortaçağ Fransızcası "saeculum" sözcüğünden türetilmiştir. Kelimenin çevirisi "bir çağ" anlamına gelir ve Ortaçağ Fransızcasının İngilizcesine çevrilmesiyle, "century" olarak kullanılır.

Asır Kelimesinin Kökeni ve Sözlük Anlamı

Asır kelimesi, tarihi veya kronolojik olarak bir çağı ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Kelimenin sözlük anlamı ise, "iki yüz yılı temsil eden bir aralık" olarak tanımlanır. Ayrıca, belirli özellikleri, şartları veya kültürleri temsil eden dönemleri de ifade etmek için kullanılabilir. Örneğin, "Victorian Çağı" ya da "Rönesans Dönemi" gibi.

Asır Kelimesinin Günümüzde Kullanımı

Günümüzde asır kelimesi, özellikle tarihsel ve kronolojik olayların sınıflandırılmasında veya belirli kültürel veya tarihi arka plana sahip bir çağı anlatmak için kullanılmaktadır. Asır kelimesi, ayrıca günlük konuşma ve yazıda da kullanılmaktadır. Örneğin, "geçen yüzyıl" gibi. Ayrıca, asır kelimesi, tarihsel arka planının gösterilmesi için kullanılan sıfat veya isim olarak da kullanılabilir. Örneğin, "16. yüzyıl elbiseleri" veya "20. yüzyıl teknolojisi" gibi.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,604
517
0
Asır kelimesinin kökü, Proto-Türkçe dil ailesinin bir kolu olan Bulgarca dilinden gelmektedir. Bulgarca'da asır kelimesi olarak "asır" ya da "asir" olarak da bilinir. Kelimenin anlamı, "bir dizi yıllar, dönemler veya dönemlerle ilgili bir süre" olarak tanımlanır. Asır kelimesinin kökeni, Proto-Türkçe dil ailesinin orijinal kökenine dayanmaktadır. Bu dil ailesi, Türklerin ve muhtemelen diğer Orta Asya halklarının kökeni olan Türkic kökenli Proto-Türkçe dili olarak bilinmektedir.

Proto-Türkçe, bazı konuşmacılar tarafından Orta Asya'da konuşulan ve 8. yüzyılın başlarında kökleri oldukça derinleşmiş olan bir dil olarak kabul edilir. Proto-Türkçe'de "asır" kelimesi, "asir" olarak bilinmektedir. Buna göre, asır kelimesinin kökeni, Proto-Türkçe dil ailesinin Bulgarca dilinden türetilmiş olabilir.

Asır kelimesinin ortaya çıkışı, Proto-Türkçe diliyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmamızın sonucu olarak anlaşılmaktadır. Bulgarca'daki asır kelimesinin neden Proto-Türkçe'den türetildiğini tam olarak bilmiyoruz. Ancak bu kelimenin, bir dizi yıllar, dönemler veya dönemlerle ilgili bir süre hakkında konuşmak için kullanıldığı konusunda hemfikiriz. Bu nedenle, asır kelimesinin kökeni, Orta Asya'da konuşulan Proto-Türkçe dil ailesinin Bulgarca dilinden türetilmiş olarak kabul edilmektedir.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Asır kelimesinin kökü, Proto-Türkçe dilinin önemli bileşenlerinden olan Altaic dil ailesinin bir parçası olan Orta Türkçenin “asır” kelimesinden gelmektedir. Asır kelimesi, Orta Türkçede “yüzyıl” anlamına gelmektedir. Dilimizin bu bileşenleri, Orta Türkçe ve Proto-Türkçe diye adlandırılan dillerin kökenli olmasından kaynaklanmaktadır.

Orta Türkçe ve Proto-Türkçe, Avrasya ve Orta Asya alanında yaşayan Türk halklarının konuştuğu dillerdir. Bu dillerin en eski örnekleri, 8. yüzyıldan kalma Orhun Yazıtları’ndan bulunmuştur. Bu yazıtlar, günümüz Türkçesinin kökenlerini ortaya koymaktadır. Asır kelimesinin kökü olan Orta Türkçe, halkların değişik tarihlerde konuştuğu dillerin tümünün ortak bir dilidir.

Orta Türkçe ve Proto-Türkçe, ünlü Türk dilbilimcisi Çağatay, Uygur, Moğolca ve Kıpçakça gibi dilleri de kapsamaktadır. Bu dillerin hepsi, farklı topluluklar tarafından konuşulmuş olmasına rağmen, Orta Türkçe ve Proto-Türkçe’den kaynaklanmaktadır. Bu dillerin hepsi de, Orta Türkçe ve Proto-Türkçe’nin kökenli olduğu Orta Asya kültürünün bir parçası olarak görülmektedir.

Orta Türkçe ve Proto-Türkçe’nin kökenli olduğu bu Orta Asya kültürü, bizim bugün kullandığımız Türkçe’nin de temelini oluşturmaktadır. Asır kelimesinin kökü olan Orta Türkçe ve Proto-Türkçe, bu kökenli Orta Asya kültürünün önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Asır kelimesinin Türkçe kökü “aş” kökünden türemiştir. Bu kök, zaman ve ölçüm gibi konularda kullanılan birçok sözcükte karşımıza çıkar. Asır kelimesinin ise sözlük anlamı, “bir çok yılı içeren, uzun bir süre” olarak tanımlanmaktadır.

Asır kelimesi, oldukça eski bir kelimedir. Türkçe’de “aş” kökünden türemiş birçok kelime milattan önceki çağlarda kullanılmıştır. Kök, zaman ve ölçüm ögelerini içeren kelimelerde kullanılır. Örneğin, “aşmak” (geçmek), “aşık” (uzun süreli), “aşk” (uzun süreli sevgi) gibi kelimeler “aş” kökünden türemiştir.

Asır kelimesi de bu kökten türemiştir. Kelime, uzun bir sürenin ölçülmesi ve belirtilmesi için kullanılır. Asır kelimesi, eski Türkçe dili içerisinde “ay” sözcüğü ile birlikte kullanılmıştır. Ay, Türkler tarafından 12 ayın bir asra denk geldiği kabul edilmiştir. Bu, asır kelimesinin zaman ve ölçüm için kullanıldığının bir kanıtıdır.

Asır kelimesi, çağların ve zamanın ölçülebilmesi için önemli bir kavram olmuştur. Asır kelimesi, çağların ve zamanın ölçülmesinde Türkler tarafından kullanılan bir ölçüt olarak kabul edilmiş ve uzun sürelerin ifadesinde kullanılmaya devam edilmiştir. Günümüzde de asır kelimesi, uzun sürelerin ifadesinde kullanılmaya devam edilmektedir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Asır kelimesinin kökü, Proto-Türkçe dilinden gelmektedir. Proto-Türkçe, Türk dillerinin ortak atası olarak kabul edilen ve Proto-Türkçe ile verbilimsel olarak benzerlik gösteren diller olarak kabul edilir. Asır kelimesinin Proto-Türkçe kökeni ile ilgili çalışmalar, geniş çaplı ve kapsamlı bir şekilde yürütülmüştür. Proto-Türkçe'de asır kelimesinin kökeni, *aś-ʔaś- "yıl" anlamına gelen eski Türkçe sözcükten alınmıştır. Bu sözcük, çeşitli Türk dillerinde, örneğin Moğolca'da "aśir" şeklinde mevcuttur. Ayrıca, Proto-Türkçe'deki *aś-ʔaś- sözcüğü, Orta Asya kökenli olan diğer dillerde de kullanılmıştır. Örneğin, Uygurca'da "aś-ʔaś- "yıl" anlamındaki sözcük "aśu" olarak kullanılmaktadır.

Türkçe'de asır kelimesi, Proto-Türkçe'den gelen *aś-ʔaś- sözcüğünden türetilmiştir. Asır kelimesi, Proto-Türkçe'deki kökeni itibariyle, "yıl" anlamına gelmektedir. Ayrıca, "yüzyıl" anlamında da kullanılmaktadır. Bu anlamda, asır kelimesi, bir yılın 365 gününün toplamından oluşan, herhangi bir dönemin uzunluğunu ifade etmek için kullanılmaktadır.

Asır kelimesi, bu kökeninden dolayı, Türk dilleri arasında çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca, Türk dillerinin diğer dillerle ilişkili olduğu dillerde de sıkça kullanılmaktadır. Örneğin, Moğolca ve Uygurca gibi dillerde de, asır kelimesinin Proto-Türkçe kökeni ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Asır kelimesi Türkçe dilinde "aşağı" anlamına gelen "asır" sözcüğünden türemiştir. Türkçe dilinde, asır kelimesi, çok uzun bir süre, yıllar boyunca, yüzyıllarca anlamına gelir. Asır kelimesi, çoğu zaman, bir zaman dilimi olarak kullanılır ve birçok kültürde, önemli olayların, dönüşümlerin ve gelişmelerin kaydedildiği özel bir zaman dilimi olarak kabul edilir. Asır, aynı zamanda, insanların yaşamlarının bir ölçüsü olarak da kullanılır. Asır kelimesi, insanların yaşamlarının belli bir yükseklikte olduğunu, yaşamlarının özellikle önemli olduğunu ve önemsiz olayların önemsiz kaldığını gösterir.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,909
483
5
Asır kelimesinin kökü Latince "aevum" kelimesinden gelmektedir. Aevum Latince'de ömür anlamına gelmektedir. Bu kelime, dilimizde "asır" olarak kullanılmaktadır. Asır, ömür anlamına geldiği gibi, özellikle tarihte, belirli bir süre olarak kullanılır. Dönemleri ve kronolojik olarak sıralamaları belirleyebilmek için bu terim kullanılmaktadır.

Örneğin, tarih öncesi dönem, M.Ö. 5000'in öncesi, M.Ö. 4. yüzyıl, M.Ö. 325'e kadar, M.S. 12. yüzyıl gibi. Bu gibi tarihsel olayların kronolojik sırasını belirlemek için "asır" terimini kullanıyoruz. Ayrıca, geçmişteki olayların ve insanların yaşamlarının sürekli olarak değiştiğini de asırlara bölmekle anlayabiliyoruz. Asırların değişiminde yaşanan olaylar, insanların yaşamlarının ve toplumun gelişimini etkilemektedir.

Bu nedenle, asır kelimesinin kökeni Latince'deki "aevum" kelimesinden gelmektedir. Bu terim, ömür ve zaman anlamlarına gelmektedir. Tarihsel olayların kronolojik sırasını belirlemek ve geçmişteki olayların etkilerini anlamak için bu terim kullanılmaktadır. Asırların değişiminde yaşanan olaylar, insanların yaşamlarını ve toplumun gelişimini etkilemektedir.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,548
398
5
Asır kelimesinin kökeni, Türkçe dilinin ata dillerinden olan Proto-Türkçe dilinin kökenine dayanmaktadır. Bu kelime Proto-Türkçe dilinin “aşar” ifadesinden türemiştir. Bu ifade “süre” anlamına gelmektedir. Özellikle Türkçe dillerinin ata dilinin Proto-Türkçe ve Türkçe dillerinin temel oluşturucu kökeninin oluşturduğu bu kelime, “süre” anlamının dışında, özellikle dönemleri, devirleri, zamanları, çağları ve benzeri anlamları da taşımaktadır.

Türkçe dilinin ata dilleri, Proto-Türkçe, Proto-Mongol, Proto-Mançu, Proto-Kırgız ve Proto-Uygur olmaktadır. Bu dillerin tümü, ortak bir köken olan Proto-Türkçe dilinden türetilmiş filolojik bir dil grubudur. Diğer tüm Türkçe kökenli dillerin de bu kökeni paylaştığının gösterildiği tarihsel bilgiler mevcuttur.

Asır kelimesinin Proto-Türkçe dilinden türetildiği bilinmektedir. Asır kelimesi Proto-Türkçe dilinin “aşar” ifadesinden türetilmiştir ve bu ifade “süre” anlamına gelmektedir. Bu anlamın yanı sıra, çağlar, dönemler, devirler gibi anlamları da taşımaktadır.

Türkçe dilinin kökeni olan Proto-Türkçe dilinin çağdaş dilleri ile ilişkisi, çok güçlü bir tarihsel bağlantıya sahiptir. Bu ilişki, tüm Türkçe kökenli dillerin, Proto-Türkçe dilinden türetilmiş bir dil grubu oluşturduğunu göstermektedir. Bu nedenle, asır kelimesinin kökeninin Proto-Türkçe dilinden türetildiği sonucuna varılmaktadır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
16,029
641
5
Asır kelimesinin kökü, Türkçe dilinin Proto-Turkic diline dayanmaktadır. Proto-Turkic dilinin kökü, Proto-Altaic diline dayanmaktadır. Proto-Altaic dilinin kökü ise, Proto-Ural-Altaic diline dayanmaktadır. Proto-Ural-Altaic dilinin kökü ise, Proto-Ural-Sibiric diline dayanmaktadır. Proto-Ural-Sibiric dilinin kökü ise, Proto-Uralic'e dayanmaktadır. Proto-Uralic dilinin kökü ise, Proto-Eurasic diline dayanmaktadır.

Proto-Eurasic dilinin kökünün ne olduğu ise hala tartışılmaktadır. Buna rağmen, bilim insanları tarafından öne sürülen teoriler arasında Proto-Caucasic dilinin Proto-Eurasic'in kökü olduğu ve bu dilin Tata-Kirgiz-Yenisey dil ailesinin kökü olduğu öne sürülmektedir.

Türk dil ailesinin kökü olan Proto-Turkic dilinin kökü olarak, Proto-Caucasic dilinin Tata-Kirgiz-Yenisey dil ailesine dayandığı öne sürülmektedir. Asır kelimesinin kökü olarak, Proto-Turkic dilinin kökü olan Proto-Caucasic dilinin Tata-Kirgiz-Yenisey dil ailesinin köküne dayandığı öne sürülmektedir.

Asır kelimesinin Proto-Caucasic dilindeki kökü, "ers" olmaktadır. Bu kelime yaşam alanlarının sınırlarını ifade etmek için kullanılmıştır. Kökü olan "ers" kelimesinin anlamı ise, "sınır" veya "çevre" anlamına gelmektedir.

Türkçe dilinin Proto-Turkic diline kadar uzanan tarihi, on binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Proto-Turkic dilinin kökü olan Proto-Caucasic dilinin Tata-Kirgiz-Yenisey dil ailesinin köküne dayandığı ve bu dilin kökü olan "ers" kelimesinin anlamının "sınır" veya "çevre" anlamına geldiği öne sürülmektedir. Bu da asır kelimesinin Proto-Caucasic dilindeki kökünün "ers" olduğunu göstermektedir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü