Askere gitmek zorunlu mu

oremeyenbayan

Üye
BaYaN
1 May 2023
3,211
357
17
Merhaba,

Askere gitmek zorunlu mu? sorusunu merak ediyorum. Aklıma türlü fikirler geliyor, fakat gerçek cevabı bilmiyorum. İçimdeki çelişkili duygulara rağmen, bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorum.

Bu konuda size güveniyorum ve size yardım etmenizi istiyorum. Eğer askere gitmek zorunlu olup olmadığı hakkında bilginiz varsa, lütfen paylaşın. Ayrıca, askere gitmenin ne kadar zorunlu olduğu ve bu konuyla ilgili diğer detaylar hakkında da bilgi vermenizi rica ediyorum.

Her çeşit görüş ve bilgiye açık olarak bekliyorum. İçimdeki kuşku ve meraktan kurtulmak için bana yardım edebilecek olan herkes için çok teşekkürler.

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,978
1,159
112
Askere Gitmek Zorunlu Mu?

Türkiye'de askere gitmek zorunlu mu? Bu soru ülkemizde her yıl birçok gencin aklına takılıyor. Yıllar içerisinde askere gitme konusunda alınan kararlar da değişiklik göstermiştir. 2010 yılında çıkarılan kanun ile 18 yaşındaki erkek vatandaşların askerlik hizmetini yerine getirmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Ancak, bu zorunluluk bazı durumlarda düzenlenmiştir.

Kimi Durumlarda Askere Gitme Zorunluluğu Yoktur?

Kanunun çıkarılmasından sonra, askere gitmek zorunlu olan 18 yaşındaki erkek vatandaşların bazı durumlarda askerliğe gitme zorunluluğu olmadığı belirtilmiştir. Bu durumlar şunlardır:

Özel durumlar: Bir kişinin özel durumları nedeniyle askerlik hizmetini yerine getirmesi mümkün olmayabilir. Örneğin, kronik hastalıklar, engelli olma durumu, ağır sakatlık veya özel ihtiyaçlar nedeniyle askere gitme zorunluluğu aranmayabilir.

Öğrenci durumu: 18 yaşındaki erkek vatandaşların öğrenci durumunda olması durumunda, okulunu bitirene kadar askerlik hizmetini yerine getirmeleri zorunlu değildir.

Borçlu durum: 18 yaşındaki erkek vatandaşların borçlu durumda olması durumunda, borçlarını ödedikten sonra askerlik hizmetini yerine getirmeleri zorunlu değildir.

Askerlik Hizmetinin Yerine Getirilmemesi Durumunda Ne Olur?

Türkiye'de askere gitme zorunlu olan 18 yaşındaki erkek vatandaşların askerlik hizmetini yerine getirmemesi durumunda uygulanacak cezalar vardır. Yıllık olarak yapılan askere gitme zorunluluğu kontrollerinde görevini yerine getirmeyen kişiler cezai işlem görür. Bu cezai işlemler arasında hapis ve para cezası gibi cezalar bulunmaktadır.

Sonuç

Türkiye'deki 18 yaşındaki erkek vatandaşların askerlik hizmetini yerine getirmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Ancak, özel durumlar, öğrenci durumu ve borçlu durum gibi durumlarda askerliğe gitme zorunluluğu kalkmaktadır. Görevini yerine getirmeyen kişilerin cezai işlem görecekleri de unutulmamalıdır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)