Atık ve artık ne demek

ZeusNuts

Tanınmış Üye
BaYaN
27 Şub 2022
1,394
132
62
Merhaba,

Atık ve artık sözcükleri ne anlama geliyor? Çevremizde çok fazla atık ve artık görmekteyiz ve bu konu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Atık ve artık hakkında nereden bilgi edinebilirim? Atık ve artık ne demek? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için forum sitesinde sorduğum bu soruya yardım almak istiyorum.

Atık, kullanılmış veya tüketilmiş olan herhangi bir malzeme, madde, mühendislik ürünü veya bir enerji kaynağıdır. Atık, çevreye kötü etkilere neden olabilecek kimyasal, fiziksel ve biyolojik maddelerin birikimine de neden olabilmektedir.

Artık ise, bir kişi veya şirket tarafından üretilen veya kullanılan bir ürün ya da malzeme, ancak artık kullanılmaz duruma gelmiş veya tüketilmiş haldedir. Artık, yeniden kullanılmak için değerlendirilemeyebilir veya çevreye zarar verici maddeler içerebilir.

Atık ve artıkların çevre üzerindeki etkileri çok büyüktür. Atık ve artıkların yönetilmesi ve çevreye zarar vermemesi için çoğu ülkede atık ve artık yönetimi yasaları vardır. Bunların uyulması ve atık ve artıkların doğru bir şekilde yönetilmesi çok önemlidir.

Atık ve artık konusu hakkında daha fazla bilgi edinmek için forum sitesinden ve diğer kaynaklardan yardım almak istiyorum. Atık ve artık ne demek? ve nasıl yönetilmeleri gerektiği hakkında bilgi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
22,102
1,247
112
Atık ve Artık Nedir?

Atık ve artık, evsel atıkların işlenip üretilen ürünlerin artık ürünleri olarak adlandırılan geri dönüşümü olmayan, kullanılmış veya üretimin sonucunda oluşan ürünlerdir. Atık ve artıklar, çoğunlukla evsel artıkların, sanayi atıklarının, tarımsal atıkların veya enerji atıklarının ortaya çıkardığı ürünlerden oluşur.

Atıklar, kontrol edilebilir ya da kontrol edilemeyen malzemelerden oluşur. Kontrol edilebilir atıklar, üretim, kullanım veya bertaraf süreçlerinde önceden belirlenmiş ve kontrol edilebilir olan atıkların oluşturduğu ürünlerdir. Kontrol edilemeyen atıklar ise, üretim, kullanım veya bertaraf süreçlerinde kontrol edilmesi gereken ancak kontrol edilemeyen atıkların oluşturduğu ürünlerdir.

Atık ve Artıkın Toplanması

Atık ve artıkların toplanması, evsel atıkların, sanayi atıklarının, tarımsal atıkların veya enerji atıklarının toplanması için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş toplama sistemleri kullanılır. Atıklar, özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş çöp kutularına, toplama kamyonlarına veya diğer yerlerde toplanır. Atık ve artıkların toplanması, toplama sistemlerinin kullanımı ile özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş çöp kutularından, toplama kamyonlarından veya diğer yerlerden işlenir.

Atık ve Artıkın İşlenmesi ve Bertarafı

Atık ve artıkların işlenmesi, evsel atıkların, sanayi atıklarının, tarımsal atıkların veya enerji atıklarının işlenmesi için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş işleme sistemleri kullanılır. Atık ve artıklar, işleme sistemlerinin kullanımı ile özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş işleme tesislerinde işlenir.

Atık ve artıkların bertarafı, evsel atıkların, sanayi atıklarının, tarımsal atıkların veya enerji atıklarının nihai bertarafı için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş bertaraf sistemleri kullanılır. Atık ve artıklar, bertaraf sistemlerinin kullanımı ile özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş bertaraf tesislerinde bertaraf edilir.

Atık ve Artıkların Çevre Üzerindeki Etkileri

Atık ve artıkların çevre üzerindeki etkileri, çoğunlukla atık ve artıkların kontrol edilemeyen maddelerden oluşmasından kaynaklanır. Atık ve artıklar, havaya kirletici gazlar karıştırır, toprağa kimyasal maddeler karıştırır veya suya kirletici maddeler karıştırır. Atık ve artıkların çevre üzerindeki etkileri, çevresel kirliliği artırdığı gibi, insan sağlığını ve doğal ortamı da olumsuz etkiler.

oremeyenbayan

Üye
BaYaN
1 May 2023
3,211
357
17
Atık ve artık, genellikle çevresel etkileri olan veya kullanılamayan gereksiz ürünleri ve materyalleri anlatmak için kullanılan terimlerdir. Atıklar, üretim, taşıma, tüketim ve kullanım süreçlerinde oluşan veya elde edilen, genellikle kirlilik veya sağlık riski oluşturan, kullanılmak üzere uygun olmayan ürünler veya maddelerdir. Artıklar ise, kullanılmış ama hala kullanılabilir olan, ya da yeniden kullanılabilecek ürünler veya maddelerdir. Atık ve artık her iki durumda da çevresel sorunlara neden olabilirler ve çevresel etkileri önlemek için çevresel yönetim kuralları ve prosedürleri uygulanmalıdır.

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Atık ve artık, çevremizin ve çevremizle ilişkili her türlü süreçte ortaya çıkan ürünlerin ayrı biçimleri olarak tanımlanır. Atık, üretim veya kullanım sırasında oluşan ve eskimiş, kullanılmamış, tamir edilemez veya değiştirilemez olduğu için arızalanan ürünleri ifade eder. Artık ise kullanılan ürünlerin arızalanmadan sonuçta geri kalan kısmını ifade eder. Atık ve artık, kullanım sonrası ürünlerin normal veya farklı şekillerde kontrol edilmesi gereken çevresel kirlenme ve çevre kalitesiyle ilişkili unsurlar olarak değerlendirilmektedir. Atık ve artıkların doğru bir şekilde yönetilmesi, çevre kalitesinin korunması ve sürdürülebilir bir çevresel düzen kurulması için gerekli olan çevresel politikaların oluşturulması ve uygulanmasını destekler.

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Atık ve artık, insanların işlemleri sırasında oluşan ürünleri veya malzemeleri tanımlamak için kullanılan sözcüklerdir. Atıklar, işlemlerin sonunda kullanılmaz hale gelen ürünlerdir. Atıklar, çevreyi kirletmek veya insan sağlığının zarar görmesine neden olabilen veya tehlikeli maddeler içerebilir. Atıklar, çöp olarak bilinir ve çoğunlukla çevrede atılır. Atıklar, çöp kutularına, çöp tesislerine veya diğer çevresel alanlara atılabilir.

Artık ise, işlemlerin sonunda kullanılabilir hale gelen ürünlerdir. Artıklar, tehlikeli maddeler içermez ve çoğunlukla çevreyi kirletmez. Artıklar, tekrar kullanılabilecek veya yeniden değerlendirilebilecek ürünlerdir. Artıklar, geri dönüşümlü maddeler olarak bilinir ve çoğunlukla geri dönüşüm tesislerine veya diğer çevresel alanlara atılır. Artıklar, tekrar kullanılarak çevreye verilen zararları en aza indirmeye yardımcı olabilir.

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Atık ve artık, kullanılmış veya kullanılamayan ürünleri veya materyalleri tanımlamak için kullanılan terimlerdir. Atık, kullanılmış ya da kullanılamayan ürün veya malzeme anlamına gelir. Artık ise, kullanılmış veya kullanılamayan ürünlerin veya materyallerin, çevreye zarar vermeden yok edilmesi için kullanılan teknikleri ya da yöntemleri ifade eder. Atık ve artıklar, çevresel olarak kötü etkilere sebep olabilecek maddelerdir. Atık ve artıkların düzgün bir şekilde geri dönüşümü veya yok edilmesi gerekir. Bu sayede, çevresel kirliliği önlemek ve daha temiz bir çevre oluşturmak mümkündür.

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Atık ve artık, kullanılmış veya kullanılmayan materyallerin genel olarak ifade edildiği sözcüklerdir. Atık, kullanılmış olan materyallerin ismi olup, artık, kullanılmayan ama çöpe atılmayan veya başka bir amaç için kullanılmayan materyallerin ismidir. Atık materyaller her türlü maddi olarak üretilen veya kullanılan şeyleri ifade eder. Atıkların ayrıca çevre etkileri ve zararları bulunur. Artık ise, kullanılmamış öğeler veya ürünler olarak tanımlanır. Artıklar çöpe atılmamalı veya çevre kirliliğine sebep olmamalıdır. Artıklar, çevre için kullanılabilir, yeniden üretilebilir veya yeniden değerlendirilebilir ürünler olarak kullanılabilirler.

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Atık ve artık, insan faaliyetlerinin sonucunda oluşan ürünler veya materyaller olarak tanımlanır. Atıklar, çevre kirliliğini, insan sağlığını tehdit eden bileşenleri içerebilirken, artıklar, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen, geri dönüşüm veya yeniden kullanım için uygun ürünlerdir.

Atıklar, herhangi bir üretim veya üretim süreci sırasında ortaya çıkan, doğal ya da sentetik ürünler olabileceği gibi, insan faaliyetleri sırasında oluşan ve çevreye zarar veren ürünler de olabilir. Atıklar, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek zehirli maddeler içerebilir. Atıklar, çevrenin etkilenmesine neden olan birçok farklı biçimde ortaya çıkabilir. Örneğin, evsel atıklar, hastane atıkları, sanayi atıkları, tarımsal atıklar ve kimyasal atıklar gibi.

Artıklar ise, atıkların aksine, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ürünlerdir. Artıklar, tekrardan kullanılabilecek, satışa sunulabilecek veya geri dönüştürülebilecek ürünlerdir. Örneğin, metal, cam, plastik, kâğıt, deri ve süpermarketlerin arta kalan gıdaları gibi. Artıklar, çevresel etkiyi azaltmak ve kullanımının çevreye zarar vermeyecek şekilde sürdürülmesini sağlamak için toplanmalı veya geri dönüştürülmelidir.

Atık ve artıkların doğru bir şekilde toplanması veya geri dönüştürülmesi, çevreye etki etmemeye çalışan bir toplumda çok önemlidir. Atıkların doğru bir şekilde toplanması, çevre kirliliğini önlemek ve çevrenin temiz tutulmasına yardımcı olurken, artıkların geri dönüştürülmesi, çevresel etkileri azaltmak ve çevresel kaynakların kullanımını sürdürmek için önemlidir.

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Atık ve artık ne demek? Atık ve artık, çevre için anlamı oldukça önemli olan, birbirinden farklı anlamlara sahip iki terimdir. Atık, insanların veya diğer canlıların ürettiği, bir işlem sonucunda ortaya çıkan, kullanılmaz veya uygun olmayan ürünlerdir. Atıklar, son kullanımından sonra geri dönüşüm için ya da uygun şekilde yok edilmesi gerektiğinde ortaya çıkan ürünlerdir. Atıkların çoğu, çevreye zarar verici olan kimyasallar ve toksinler içerebilir. Artık ise, kullanımından sonra geri dönüşümü imkansız olan, atıkların kalıntılarıdır. Artık, çevreye zarar verebilen, birikmiş kimyasallar ve çözünmeyen maddeler içerebilir. Artıklar, çevrenin kirletilmesi, özellikle de su kirliliği, toprak kirliliği ve hava kirliliği gibi çevresel sorunlara neden olabilir.

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
22,102
1,247
112
Atık ve artık, kullanılmış veya üretilmiş olan ama artık kullanılmayacak ya da tüketilmeyen maddelerdir. Atıklar, üretim ve işlem sırasında üretilen, kullanılan ve çöpe atılan maddelerdir. Artıklar ise, üretim, kullanım veya işlem sırasında üretilen veya kullanılan ama kullanılmaz duruma gelmiş maddelerdir. Atık ve artıklar, çevresel etkileri nedeniyle önemli bir konudur ve çoğunlukla çöp olarak algılanırlar. Ancak, atık ve artıkların yeniden kullanılması veya çevreye zarar vermeden imhası, çevreye karşı daha bilinçli ve sorumlu bir yaklaşım olarak görülmektedir.

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Atık ve artık, her iki kavram da insanların çevreye bıraktıkları bir tür atık anlamına gelir. Atık genellikle, insanların üretim süreçlerinden veya diğer faaliyetlerinden üretilen veya kullanılan ama artık işlevi göremeyen ürünler olabilir. Artık ise, insanların çevreye bıraktığı, tekrar kullanılamayan veya tekrar kullanılmak üzere geri dönüşüme gönderilmesi muhtemel olan atıklar olabilir. Atıklar ve artıklar, çevreyi çok ciddi şekilde kirletir ve çoğu insanın sağlıklarını da tehdit edebilir. Bu nedenle, atık ve artıkların yeterli şekilde toplanması ve çevreye zarar vermeden işlenmesi çok önemlidir. Bu, toplumun çevresel olayları daha iyi anlamasını ve çözümler üretmesini sağlayacaktır.

Muazzez

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
291
0
0
Atık ve artık, çevresel olarak geri dönüşümlü olarak kullanılmak üzere tasarlanmamış ürünlerin veya ürünün bileşenlerinin kullanımından sonra geriye kalanları ifade eder. Atık, üretim sürecinde ürünlerin hammaddesi olarak kullanılan maddelerin üretim sürecinde oluşan artıkları veya çöpü ifade eder. Artık ise, ürünlerin üretim veya kullanım sürecinde üretim hataları veya bozulma sonucu oluşan parçalar veya üretim süresi dolmuş ve kullanılamayacak duruma gelmiş ürünleri ifade eder. Atık ve artıkların çevre ve insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğundan, çevre dostu biçimde uygun geri dönüşüm yöntemleri ile kontrol altına alınması gerekmektedir.

BeyinHucreleri

Tanınmış Üye
BaY
2 Nis 2023
1,278
98
47
Atık ve artık, insan faaliyetlerinin sonuçları olarak, çevreye zarar veren ve kirletici maddelerdir. Atıklar, üretim sürecinde oluşan materyallerdir ve artıklarda ise, üretim sürecinde kullanılan ve yaşamın geri kalanında artık kalmış materyallerdir. Atık ve artıklardaki tehlikeli maddeler sadece çevreyi değil, insan sağlığını da tehdit edebilir.

Atıklar, çevreye zarar veren maddelerin atılması veya bertaraf edilmesi olarak tanımlanabilir. Atıklar, evlerden, fabrikalardan ve fabrikalardan çıkan patojenlerden, gıdalardan, kimyasallardan, katı maddelerden, gazlardan, çözücülerden ve diğer kimyasal ürünlerden oluşabilir. Atıklar zararlı maddeler içerebilir ve çevreyi kirletebilir.

Artıklar ise, üretim sürecinde kullanılmış ve yaşamın geri kalanında artık kalmış materyallerdir. Artıklar, üretim sürecinde kullanılan ve satın alınan hammadde veya ürünlerin kalan kısımları, üretim sürecinde üretilen hammadde veya ürünlerin kullanılmış parçaları veya üretim sürecinde kullanılan veya üretilen diğer materyallerdir. Artıklar, çevreyi kirletebilecek tehlikeli maddeler içerebilir.

Atık ve artıkları bertaraf etmek için, çevreye zarar veren maddelerin üretim sürecinde en aza indirilmesi veya atıkların geri dönüştürülmesi gibi çevresel çözümler uygulanmalıdır. Toplumlar, atık ve artıkların bertaraf edilmesi için çevresel kurallar ve önlemler almalıdır. Ayrıca, atık ve artıkların kontrol altına alınması için çevresel standartlar ve mevzuatlar koymalıdır.

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
22,102
1,247
112
Atık ve artık, çevre ile ilgili çok önemli konulardır. Atık, kullanım ömrü sona ermiş, çevrenin temizliği ve sağlığı açısından zararlı olan ürünlerdir. Atıklar, ortaya çıktıkları yerden toplanarak, çevrenin bozulmasını önlemek için uygun depolama ve işlemlere tabi tutulmalıdır. Artık ise, atıkların işlendikten sonra kalan ürünlerdir. Örneğin, çöp atıklarından enerji elde edilebilir veya atıkların geri dönüşümü gibi. Artık üretim ve çevre dostu teknolojiler aracılığıyla yeniden kullanılabilir veya geri dönüşüme tabi tutulabilir.

Eğitimci bakış açısıyla, öğrencilerin çevre ile ilgili bilgi ve duyarlılığını artırmak için çeşitli öğretim modelleri kullanılabilir. Örneğin, çevre etiği, çevresel farkındalık, çevre kirliliği ve çevresel önlemler ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Çocuklar, atık ve artıkların ne olduğunu, bu konuların çevreye olan etkilerini, nasıl önlenmesi gerektiğini ve çevresel etkinlikleri öğrenebilir. Bunun yanı sıra, çevre konularının önemini anlamaları ve çevreye karşı sorumluluklarının farkına varmaları için özel projeler ve etkinlikler geliştirilebilir. Öğrencilerin çevresel konular hakkında bilinç kazanmaları için öğretmenler, örnekler ve çevre hakkındaki gelişmeleri takip etmelidir.

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,731
517
0
Atık ve artık, insanlar tarafından üretilen ve atılan ürünlerin tanımını içerir. Atık, üretim sırasında oluşan ve normal olarak yeniden kullanılmaz veya geri dönüştürülemez olan ürünlerdir. Artıklar ise, üretimden sonra üretilen, ama kullanılmamış ürünlerdir. Artıklar çoğunlukla yeniden kullanılmak veya geri dönüştürülmek için başka şekillere dönüştürülür. Atık ve artıklar, çevrenin kirlenmesine ve çevresel problemlere yol açabilir. Bu nedenle, atık ve artıkların düzenli bir şekilde toplanması ve geri dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu sayede, çevrenin kirlenmesi önlenmeye çalışılır ve çevresel problemler azaltılır.

Irem

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
303
0
0
Atık ve artık, çevresel bir terim olarak kullanılır ve her iki terim de aynı şeyi ifade eder. Atık ve artık, evsel atık, endüstriyel atık, çevresel atık, zehirli atık ve toz gibi çevresel tehditleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Atık ve artık, çevresel etkileri olan her türlü maddeyi içerir. Atıkların ve artıkların çözümlenmesi için çevresel koruma politikalarının uygulanması gerekir. Atıklar ve artıklar, çevresel etkilerini azaltmak ve çevresel kirliliği önlemek için uygun yöntemlerle yönetilmelidir. Atıklar ve artıklar, çevrenin kalitesini bozmak ve sağlık riskleri oluşturmak için çevreye zarar verebilecek şekilde işlenmemelidir. Atıklar ve artıkların çevreye zarar vermeden yönetilmesi için, çevresel koruma politikalarının uygulanması ve çevreyi kirletmekten kaçınılması gerekir.

Gulhan

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
301
0
0
Atık ve artık, çevresel olarak geri dönüşümü olanaksız maddeler olarak tanımlanır. Atıklar, kullanılan veya üretilen herhangi bir ürünün kullanılmaz hale gelmesi nedeniyle elden çıkarılan maddelerdir. Artık ise, zaten üretilmiş olan ve kullanılmak üzere tasarlanmış olan ürünlerdir. Atık ve artıklar, çevreye kötü etki yaratabilecek, tehlikeli veya zararlı maddeler içerebilir.

Atık ve artıkların önemli bir çevresel problem olduğu düşünülmektedir. Atık ve artıkların çevreye etkisi, büyük ölçüde insan ve hayvanların sağlığını olumsuz yönde etkiler. Örneğin, atmosferdeki kirlilik, ani sıcaklık değişiklikleri ve aşırı yağışlar atık ve artıkların çevreye olan zararlarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, atık ve artıkların bazılarının su kaynaklarının kirlenmesine yol açması da çevreyi olumsuz yönde etkiler.

Atık ve artıkların önlenmesi için, çeşitli önlemler alınmaktadır. Bunlar arasında geri dönüşüm, çöpün yeniden kullanılması ve tekrar tasarımı, atıkların kontrolü veya kullanılmaz hale getirilmesi gibi farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bunlar arasında en popüler olanı, çevreye zarar vermeyen ve geri dönüşümü mümkün olan atık ve artıkların çöp ayrıştırma sistemleriyle toplanmasıdır. Bu sistem, atık ve artıkların istenmeyen çevreye zarar verici maddelerden arındırılmasını sağlar.

Nihan

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
309
0
0
Atık ve artık, çevresel kirliliği önlemek amacıyla kullanılan terimlerdir. Atık, üretim veya kullanım süreci sırasında oluşan ve tekrar kullanılmaz olan geri dönüşümü imkansız olan her türlü madde veya ürün olarak tanımlanır. Artık ise, üretim veya kullanım süreci sırasında oluşan ve tekrar kullanılabilen geri dönüşümü imkansız olmayan her türlü madde veya ürünü ifade eder. Atıklar çoğunlukla ikinci kullanım potansiyeli olmayan maddeler olarak sınıflandırılır. Bu nedenle, atıkların çevreye zarar vermeden ve zararlı atıkların çevreye yayılmasını önlemek için kontrol altında tutulması gerekmektedir. Artıklar ise, tekrar kullanılması veya geri dönüşümü mümkün olan maddelerdir. Bu nedenle, artıkların çevreye zarar vermeden ve zararlı atıkların çevreye yayılmasını önlemek için kontrol altında tutulması ve geri dönüşümünün sağlanması gerekmektedir.

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,677
398
5
Atık ve artık, bir ortamda kullanılmış olan ve artık kullanılamayan, israf edilmiş veya çöpe atılmış ürün, madde veya malzemelerin ortak adıdır. Atık ve artık, çevre kirliliğine ve doğal kaynakların tüketimine neden olabilir. Bu nedenle, atık ve artık toplamak, sınıflandırmak ve geri dönüştürmek çevreyi koruma adına önemli bir konudur.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)