Ayak altı nasıl yazılır TDK

KanatlıGökyüzü

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
75
2
0
Merhaba, TDK tarafından nasıl ayak altı yazılacağı hakkında bilgi edinmek istiyorum. Bilen arkadaşlarım varsa, ayak altı yazımının nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verebilirler mi? Bu konuda yardım edebilecek arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Ayak altı yazımının TDK'ya uygun şekilde olmasının önemli olduğunu biliyorum. Ayak altı yazımının doğru ve düzgün bir şekilde yazılmasının ne kadar önemli olduğunu anlıyorum. Bu nedenle, ayak altı yazımının TDK tarafından nasıl yazılacağını öğrenmek istiyorum. Böylece, ayak altı yazımının TDK'ya uygun şekilde olmasını sağlayabilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

KanatlıGökyüzü

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
75
2
0
Ayak Altı Nasıl Yazılır TDK

Ayak altı, bir metin içerisinde kullanılan belirli bir bilgi kaynağının kısa bir açıklamasıdır. Genellikle bir paragrafın sonunda veya bir cümlede kullanılır. Bu, kullanılan bilgi kaynağının, kitabın veya makalenin tamamının nereden alındığı veya metin içerisinde kullanılan bir fikrin kaynağının ne olduğunu belirtmek için kullanılır. Ayak altının kullanımı, Türk Dil Kurumu tarafından belirlenen kurallara göre yapılır.

Ayak altının kullanımında TDK tarafından belirlenen kuralların özü şu şekildedir:

Ayak altının kuralları:

1. Belirtilen bilgi kaynağının adı veya başlığı açıkça verilmelidir.

2. Kaynaklar, alfabetik sıraya göre sıralanmalıdır.

3. İsimler, önce soyadı ile belirtilmelidir.

4. Kaynakların bulunduğu sayfalar veya bölümler belirtilmelidir.

5. Kaynaklar arasında sıra ile kesin bir ayrım olmalıdır.

6. Kaynakların hepsi aynı türde olmalıdır.

7. Kaynakların her biri, aynı sayfada veya yakın sayfalarda bulunmalıdır.

8. Yayınlanmış veya yayınlanmamış kaynakların her ikisi de belirtilmelidir.

9. Aynı kaynağın birden fazla referansının kullanılması durumunda, ayak altının birleştirilmesi önerilir.

10. Bir metin içerisinde farklı kaynaklardan alınan bilgilerin karışmamasına dikkat edilmelidir.

Türk Dil Kurumu tarafından belirlenen ayak altı kuralları, metin içerisinde kullanılan bilgi kaynaklarının doğru şekilde belirtilmesini sağlamak için önerilmektedir. Metin içerisinde kullanılan bilgi kaynaklarının doğru ve yanlış kullanımının fark edilmesi ayak altı kurallarının uygulanmasına bağlıdır. Ayak altı kurallarının uygulanması, metin içerisinde kullanılan bilgi kaynaklarının kontrol edilebilmesini sağlar. Ayrıca, kaynakların yanlış kullanımından dolayı kaynakların sömürülmesi önlenir.