Ayak üstü nasıl yazılır TDK

MelekYıldırım

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
104
0
0
Merhaba,

Ayak üstünün TDK tarafından nasıl yazılacağını öğrenmek istiyorum. Yazım kurallarının ne olduğunu, bu yazımın kullanım alanlarını ve örneklerini öğrenmek üzere buraya yönelik bir soru sormak istiyorum.

Yazım kuralları hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğumu bilmiyorum. Ayak üstünün TDK tarafından hangi durumlarda kullanılacağını, ayrıca yazılışının nasıl olacağını öğrenmek istiyorum. Ayrıca, bu durumun örnekleri de olabilir mi?

Bilgili arkadaşlarımdan bu konuda yardım almak istiyorum. Lütfen, bu konuda lütfen benim için nereden başlamam gerektiğini söyleyin. Teşekkürler.

RenkliTablo

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
24
0
0
Ayak Üstü Yazımının TDK Nezdinde Doğru Yazılması

Ayak üstü yazımı, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından düzenlenen Türkçe yazım kurallarına göre yapılır. TDK tarafından yayınlanan Türkçe Sözlük ve Türkçe Yazım Kuralları, bu konuda en güvenilir yayınlardır. TDK’nın yayınladığı bu kurallara göre ayak üstü yazımının doğrusu aşağıdaki gibidir:

Ayak üstü

Ayak üstü yazımı, kelimenin ayak harflerinden oluşan sesli harfleri bir arada yazmak şeklinde gerçekleştirilir. Ayak üstü yazımında özellikle kök kelimelerde kendini gösterir. Ayak üstü yazımının doğru şekli, ilgili kelimenin her harfini ayrı ayrı yazmaktan ziyade tüm sesli harflerin bir arada yazılmasıdır.

Örnek olarak, kök kelimelerinin kendilerinin ayak üstü yazımının doğru şekli aşağıdaki gibidir:

Görmek –> görmek

Gözlemek –> gözlemek

Gülmek –> gülmek

Güzellik –> güzellik

Güçlük –> güçlük

Ayak Üstü Yazımının Uygunsuzlukları

Ayak üstü yazımının uygunsuzlukları da vardır. Ayak üstü yazımının yanlış kullanımı, kelimeyi anlaşılmaz hale getirebilir. Örneğin, gözlemek kelimesinin ayak üstü yazımının yanlış şekli aşağıdaki gibidir:

Gözlemek –> gzlemek

Bu yazım şekli, okuyucuya kelimenin doğru yazımının ne olduğunu anlatmaz ve anlaşılmaz bir şekilde gözükür.

Ayak üstü yazımında, özellikle kök kelimelerin çoğul hallerinin ayak üstü yazımı yanlış kullanılırsa ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin, gözlemek kelimesinin çoğul halinin ayak üstü yazımının yanlış şekli aşağıdaki gibidir:

Gözlemekler –> gzlemekler

Bu yazım şekli, okuyucuya kelimenin çoğul halinin ne olduğunu anlatmaz ve anlaşılmaz bir şekilde gözükür.

Ayak Üstü Yazımının Önemi

Ayak üstü yazımının önemi büyüktür. Türkçe yazım kurallarına göre ayak üstü yazımın doğru uygulanması, okuyucuya kelimenin ne anlama geldiğini anlamasını kolaylaştırır. Aynı zamanda, ayak üstü yazımının doğru uygulanması, okuyucuya kelimenin çoğul halinin veya kök kelimenin farklı yazımının ne olduğunu anlamasını kolaylaştırır. Ayak üstü yazımının doğru uygulanması, okuyucuya kelimenin anlamının doğru şekilde algılanmasını sağlar.

Son olarak, ayak üstü yazımının doğru uygulanması, Türkçe yazım kurallarına uygunluk sağlayarak, Türkçe dilinin doğru kullanılmasını teşvik eder.