Başarısız öğrenci; öğrenciler arasında başarısız olarak nitelendirilen öğrenci, öğrencilerin kendilerini yetersiz hissetmelerine ve başarısız olmalarına neden olan özellikleri taşır. Genellikle akademik kayıtları zayıf olan ve derslerden geçemeyen öğrenciler başarısız olarak nitelendirilir.
Başarısız öğrenciler, genellikle derslerden geçemeyen ve kayıtları düşük olan öğrencilerdir. Aynı zamanda, öğrencilerin sınavlarda başarısız olması, akademik performanslarının düşük olması, dersleri geçememesi ve notlarının düşük olması gibi durumlarla da başarısız olarak nitelendirilebilirler.
Başarısız öğrencilerin birden fazla nedeni vardır. Bunlar arasında öğrencinin sosyal çevresi, ailesi, eğitim kurumu, öğretim kalitesi ve öğrencinin kendisi sayılabilir. Öğrenciler, çevresi tarafından desteklenmeyen, derslere yeterince odaklanamayan veya dersleri geçemeyen öğrenciler başarısız olarak nitelendirilir. Aynı zamanda, öğrencinin yaşamını kolaylaştıracak bilgi ve becerileri kazanamaması, öğrencinin kendisini yetersiz hissetmesine ve akademik başarısının düşmesine neden olur.
Başarısız öğrencilerin, başarısını arttırmaya yardımcı olmak için çeşitli yöntemler vardır. Öğrencilerin öncelikle çevresinden ve ailesinden destek görmesi, onların başarılarını arttırmak için çok önemlidir. Ayrıca, öğrencilerin akademik başarılarını arttırmak için öğretim kalitesinin ve eğitim kurumlarının iyileştirilmesi, öğrencilerin ödevlerini yapmak için motivasyon ve konsantrasyonlarını arttırmaları için destek sağlanması, öğrencilerin öğrenme becerilerini geliştirmesi ve derslere daha fazla odaklanması gerekir.