Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) öğrencinin özel olarak gelişim ve öğretim gereksinimleri doğrultusunda önceden belirlenmiş eğitim hedefleri üzerinden oluşturulmuş özel bir öğretim planıdır. BEP özellikleri, öğrencinin öğrenme becerilerini, yeteneklerini, zayıf alanlarını ve özel gereksinimlerini ön plana alan özel bir öğretim planı oluşturmak için öğretmen, öğrenci ve ailesinin birlikte çalışmasını gerektirir. BEP, öğrencinin özel gereksinimlerini ve gelişim durumunu dikkate alarak öğretimin bireysel olarak tasarlanmasını sağlamak için öğrencinin özel hedeflerine odaklanır. Öğretim sürecini özelleştirmek için, öğrencinin yetenekleri, öğrenme stili ve öğrenme ortamının kullanımının iyileştirilmesi gerekebilir. BEP'nin özellikleri, öğrencinin öğrenme ihtiyaçlarına cevap verecek özel öğretim programının geliştirilmesi, öğretim alanı ve öğrenme alanlarında öğrencinin performansının izlenmesi, öğrencinin öğrenme sürecine katılımının arttırılması ve karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmesi için gerekli stratejilerin geliştirilmesidir.