Çeviklik, üretim ve iş süreçlerinin hızlandırılması için geliştirilen bir yaklaşımdır. Scrum forumlarında sıklıkla tartışılan çeviklik, özellikle çevik yazılım ve çevik tasarım gibi kavramların içerdiği çevik bir üretim sürecinde etkin bir biçimde kullanılmasına odaklanmaktadır.
Çeviklik, kısa süreler içerisinde çok sayıda değişiklik yapılmasını ve alınan kararların etkili ve güvenilir bir şekilde hayata geçirilmesini sağlayan, riskleri azaltan ve iş süreçlerinin hızlanmasını mümkün kılan bir yaklaşımdır. Çeviklik, tüm bu özellikleri kullanarak, zaman tasarrufu, kalite artışı ve risklerin minimize edilmesi gibi olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlar.
Çeviklik, genellikle dijital üretim süreçlerinde kullanılmaktadır. Örneğin, çevik yazılım geliştirme, çevik tasarım, çevik müşteri hizmetleri gibi kavramlar, çeviklik yaklaşımının kullanıldığı alanlardır. Dijital üretim süreçlerinde, çeviklik, gerekli olan özellikler ve özellikleri bir araya getirme sürecinin birkaç günden birkaç haftaya kadar kısalmasını sağlayabilir.
Çeviklik, eğitim alanında da kullanılabilir. Örneğin, çevik bir eğitim modeli, öğrencilerin öğrenme süreçlerini hızlandırmak ve kaliteli öğrenme sonuçları elde etmek için kullanılabilir. Çevik eğitim süreci, öğrencilerin öğrenme süreçlerini hızlandırmak için öğrencilerin öğrenme süreçlerini küçük parçalara ayırarak, öğrenme süreçlerini kısaltmak ve öğrenme süreçlerine etkili ve güvenilir bir biçimde yönetmek için kullanılır.