Çok utangaçlık Hastalığı Nedir

ayes

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,373
140
62
Merhaba! Son zamanlarda, çok utangaçlık hastalığının hakkında çok şey okudum ve bunun ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Çok utangaçlık hastalığı nedir? Bu hastalık nasıl ortaya çıkar? Nasıl tedavi edilir? Bu hastalıkla yaşayanların baş etme stratejileri nelerdir? Bu konuda gördüğüm çoğu bilgi çok teorik olduğu için, gerçek deneyimlerle desteklenmiş konuyla ilgili tavsiyeler arıyorum. Lütfen yardım edin! Teşekkür ederim.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,831
1,256
112
Çok Utangaçlık Hastalığı Nedir?

Çok utangaçlık hastalığı, kişinin diğer insanlarla etkileşim kurmakta sıkıntı yaşayan ve bu durumun kişinin hayatını olumsuz etkileyebilecek bir fobik bozukluk olarak tanımlanabilir. Çok utangaçlık hastalığının, kişilerin sosyal ortamlarda iletişim kurmakta zorluk çekmeleri ve günlük hayatlarının içinde gözlemlenen sıkıntıları nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu makalede, çok utangaçlık hastalığının tanımı, belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında kısaca bilgi verilecektir.

Tanım

Çok utangaçlık hastalığı, bir fobik bozukluk olarak tanımlanır. Bir kişide çok utangaçlık hastalığının var olduğunu gösteren temel belirti, sosyal etkileşim kurma ve iletişim kurma konusunda sıkıntı yaşamaktır. Kişinin bu sıkıntısı, sosyal ortamlarda iletişim kurmakta herhangi bir sıkıntı yaşamama durumundan daha fazla oranda gözlemlenir. Kişinin, bu durumun üstesinden gelmek için çabaları olabilir, ancak sosyal ortamların içinde diğer insanlarla etkileşim kurmakta sıkıntı yaşamaya devam edecektir.

Belirtileri

Çok utangaçlık hastalığının belirtileri, kişinin diğer insanlarla etkileşim kurmakta sıkıntı yaşamasıyla başlar. Bu sıkıntı, kişinin sosyal ortamların içinde diğer insanlarla iletişim kurmakta çekindiğini gösterebilir. Diğer insanlarla iletişim kurmaktan korkma, kalp atışlarının hızlanması, konuşma sıkıntısı ve konuşma gücünde azalma, terleme, titreme ve el çekme gibi fiziksel belirtiler gösterebilir. Ayrıca, kişinin iletişim kurmak için çalışmasına rağmen, diğer insanlar tarafından dışlanma hissetmesi gibi psikolojik belirtiler de gözlenebilir.

Nedenleri

Çok utangaçlık hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bu durumun genetik, biyolojik ve çevresel sebepleri arasında ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Genetik sebepler arasında, kişilerin çok utangaçlık hastalığına yakalanma riskinin aileden geçtiği gözlemlenmiştir. Biyolojik sebepler arasında, bu durumun beyin biyokimyası ve özellikle oksitosin ve serotonin gibi bazı kimyasalların seviyelerinde değişikliklerle ilişkili olabileceği belirtilmiştir. Çevresel sebepler arasında, çocukluk döneminde yaşanan travmalar ve çocuğa uygulanan baskılar gösterilmiştir.

Tedavi

Çok utangaçlık hastalığının tedavisi, kişinin sosyal ortamlarda iletişim kurmakta sıkıntı yaşamayı giderebilecek teknikler öğrenerek uygulamaya çalışması şeklinde olabilir. Öncelikle, kişinin sosyal ortamlarda iletişim konusunda rahatlamasına yardımcı olacak teknikleri öğrenmesi ve bunları pratik yapması gerekecektir. Bu teknikler arasında, konuşma becerilerini geliştirme, sosyal ortamlarda iletişim kurma becerilerini geliştirme, sosyal ortamlarda özgüvenini arttırma gibi teknikler yer almaktadır. Ayrıca, bazı durumlarda kişilere psikoterapi ve bazı ilaçların alınması da önerilebilir.
 

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü