Dünya tarihinin en eski mesleklerinden bahsetmek istiyorsak, öncelikle insanların en temel ihtiyaçları olan gıda, barınma, giyinme, çevreyi koruma ve savunma gibi konularla ilgili meslekleri düşünmemiz gerekmektedir. Bu temel meslekler arasında, avcılık, balıkçılık, tarım, dokumacılık, demircilik, marangozluk, ekmekçilik, sebze ve meyve yetiştiriciliği, ormancılık, gümüş, bakır, altın ve mücevher işleme, kumaş dokumacılığı, demir işleme, kuyumculuk ve kundakçılık gibi meslekleri saymak mümkündür.
Günümüzde henüz yok olmamış olan, tarih boyunca insanların çok uzun süredir yaptıkları diğer meslekler de vardır. Bunlar arasında sihirbazlık, ustalıkla yapılan oyuncak yapımı, kumaş boyama, kaligrafi, çömlekçilik, çizim ve resim, müzik aletleri üretimi, süs eşyaları yapımı, ahşap işçiliği, çömlekçilik, halk edebiyatı, tiyatro, çini işçiliği, saz çalma, bahçecilik ve çiçek yetiştiriciliği gibi meslekleri de sayabiliriz.
Tarihin en eski mesleklerinden bahsediyorsak, toplumsal ve kültürel işlevleri olan meslekleri de saymamız gerekiyor. Bunlar arasında rahiplik, antropologluk, astroloji, farmakoloji, mitolojik sembollerin çizimi ve kullanımı, ritüel ve törenlerin düzenlenmesi, sofraların hazırlanması, çeşitli dansların öğretilmesi, çadırların montajı ve her türlü gösteri sanatının uygulanması gibi meslekler bulunmaktadır.