Elli bir nasıl yazılır TDK

Abide

Tanınmış Üye
BaYaN
28 Kas 2020
1,308
108
62
Merhaba, TDK'nın elli bir yazımı hakkında yardım istiyorum. Benim okuduğuma göre, elli birin kısa yazımı, TDK tarafından "elli bir" olarak belirlenmiş. Ancak, okuduğumu anlamaya çalışırken, bu konuda kesin bir kurala uymanın ne olduğunu anlayamadım. Yazım kurallarını anlamak için yardıma ihtiyacım var. Lütfen, bu konuda bilgili olanların bana yardımcı olmalarını rica ediyorum. Teşekkür ederim.

KumRuhu

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
50
3
0
Elli Bir Nasıl Yazılır TDK?

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yayınlanan Türkçe Sözlükte, elli bir kelimesi “yazılışı” olarak “elli bir” şeklinde gösterilir. Bu terim, küçük sayıların Türkçe'ye yazılışını ifade etmek için kullanılmaktadır.

Elli bir sözcüğünün yazılışı, yazılış kurallarına bağlı olarak değişebilir. Bu sözcük, özne veya nesne olarak kullanıldığında baş harfi büyük veya küçük olabilir. Örneğin, cümlesinde özne olarak kullanıldığında baş harfi büyük olmalıdır: “Elli Bir kişi oradaydı”. Ancak, sözcük nesne olarak kullanıldığında baş harfi küçük yazılmalıdır: “Adam elli bir kişiyi gördü”.

Türkçe'de, elli bir kelimesi çoğul olarak oluşturulabilir. Bu durumda, sözcük “elli birler” şeklinde yazılır. Sözcük “elli birler” özne olarak kullanıldığında baş harfi büyük olmalıdır. Örneğin: “Elli Birler gitti”. Ancak, nesne olarak kullanıldığında baş harfi küçük olmalıdır: “Adam on elli birleri gördü”.

Türk Dil Kurumu’na göre, elli bir yazılışının diğer sayılarla aynı olduğu unutulmamalıdır. Örneğin, on altının yazılışı yine “on altı” veya “onaltı” olarak kullanılır.

Sonuç

Türk Dil Kurumu tarafından belirlenen kurallara göre, elli bir sözcüğünün yazılışı “elli bir” olarak gösterilir. “elli bir” sözcüğünün özne veya nesne olarak kullanıldığında baş harfi büyük veya küçük olabilir. Ayrıca, çoğul olarak oluşturulabilen elli bir sözcüklerinin de yazılışına aynı kurallar uygulanır.