Engellilik nedir 3 örnek

kelekci

Tanınmış Üye
BaYaN
6 Kas 2020
1,344
95
47
Merhaba, yeni bir konu açmak istiyorum. Engellilik nedir ve bunun üç örnekleri nelerdir? Bu soruya cevap arıyorum. Engellilik, fiziksel, zihinsel veya duyusal olarak bir insanın belirli fonksiyonlarını gerçekleştirmesini engelleyen bir durumdur. Bunun üç örneği, otizm, konuşma bozuklukları ve farklı cinsiyetler arasında eşitsizliktir. İnsanlar bu durumlarla nasıl başa çıkıyorlar? Bu konu hakkında herhangi bir tecrübe paylaşır mısınız? Lütfen yardım edin, çünkü bu konu hakkında çok şey öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
25,035
1,256
112
Engellilik Nedir?

Engellilik, insanların yaşamlarını güçleştiren fiziksel, zihinsel, toplumsal veya duyusal sorunlardır. Engellilik, kişinin bedensel ya da zihinsel yeteneklerini kısıtlayan herhangi bir durumdur. Bu durum, kişinin hayatını kolaylaştırmak için yaşam desteği almasına neden olabilir.

Engellilik Tipi Örnekleri

Engellilik birçok farklı tipte olabilir. Farklı engelli türleri, kişinin bir ya da birden fazla alanı etkileyebilir. Aşağıdaki liste, engelliliğin bazı tipik örneklerini içerir:

1. Fiziksel engellilik: Bu tür engellilikler, kişinin bedensel aktiviteyi yapmasını zorlaştıran durumlardır. Örnek olarak, görme engelliliği, işitme engelliliği veya bir felç gibi durumlar.

2. Zihinsel engellilik: Zihinsel engellilikler, kişide kavramayı, öğrenmeyi ve anlamayı zorlaştıran durumlardır. Örnek olarak, otizm veya zeka geriliği gibi durumlar.

3. Toplumsal engellilik: Bu tür engellilikler, kişinin toplumla iletişim kurmasını ve arkadaş edinmesini zorlaştıran durumlardır. Örnek olarak, sosyal fobi veya çekingenlik gibi durumlar.

4. Duyusal engellilik: Bu tür engellilikler, kişinin duyularının çalışmasını zorlaştıran durumlardır. Örnek olarak, kulak çınlaması veya koklama bozukluğu gibi durumlar.

Sonuç

Engellilik, birçok farklı tipte olabilir ve kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir. Engellilik, kişinin bedensel ya da zihinsel yeteneklerini kısıtlayan herhangi bir durumdur. Örnek olarak, fiziksel engellilikler, zihinsel engellilikler, toplumsal engellilikler ve duyusal engellilikler gibi durumlar.

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Engellilik ya da özürlülük, bir insanın fiziksel, zihinsel, duyusal ya da sosyal alandaki bir ya da daha fazla fonksiyonu için yüksek derecede sınırlı olma durumudur. Engellilik, çoğu zaman doğuştan olmakla beraber, çeşitli nedenlerden dolayı da oluşabilir. Özürlülük, engellilik ya da özürlü bireylerin yaşadıkları zorlukların farkında olma, onların yaşam kalitesini yükseltmek ve onlara eşit şekilde fırsatlar sunmak için çeşitli yollar ile çözülmesi gereken bir konudur.

Engellilik, fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal alanlarda özürlü bireylerin yaşamını zorlaştıran birçok faktörle ilgili olabilir. Birincisi, engellilik konusunda eğitim ve rehberlik alanında eksiklikler vardır. Eğitim ve rehberlik, özürlü bireylerin yaşamını kolaylaştırmada ve onların becerilerini geliştirmede önemli bir rol oynar. İkincisi, özürlü bireylere yönelik sosyal yardım programlarının yetersizliği ve kısıtlılığı vardır. Özürlü bireylerin toplumsal alandaki katılımının arttırılması, kendilerini özgürce ifade etmesini ve yaşamlarının kalitesini yükseltmesine yardımcı olacaktır. Üçüncü olarak, özürlü bireylerin toplumsal kabulünde ve algısında önemli farklılıklar vardır. Özürlü bireylerin toplumsal olarak kabul görmeleri ve özürlülükleri nedeniyle çeşitli ayrımcılık ve şiddetle karşılaşmalarının önüne geçilmesi gerekir.

Engellilik konusunda uzmanlaşmış örgütler, özürlü bireylerin yaşam kalitesini arttırmak için çalışmalar yapmaktadır. Bu örgütler, çeşitli eğitim ve rehberlik programları, sosyal yardım programları ve toplumsal kabul ve algılarda değişimler yaratma konusunda çalışmalar yürütmektedir. Engellilik konusunda son derece önemli olan eğitim ve rehberlik programları, özürlü bireylerin yaşam kalitesini arttırmada ve becerilerini geliştirmede büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca, özürlü bireylerin sosyal yardım programlarına erişiminin sağlanması ve bu programlardan yararlanabilmeleri için çalışmalar yapılmaktadır. Son olarak, özürlü bireylerin çoğunluk tarafından toplumsal olarak

• Like
Reactions: GökyüzüPerisi

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
13,501
483
5
Engellilik, bir kişinin fiziksel, zihinsel veya sosyal alanlarda belirli bir düzeyde sınırlılık ya da kısıtlılık göstermesidir. Engellilik, sıklıkla ortaya çıkan doğal bir durumdur. Engellilik, kültürel, sosyal, ekonomik veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir.

Fiziksel engellilik, bir kişinin vücudunun bir kısmının ya da kaslarının kullanımı sınırlandırılmasıdır. Bu, bir kişinin düşük hareketlilik, kısıtlı hareket kabiliyeti veya tamamen hareket edememesi gibi şeylere neden olabilir. Zihinsel engellilik, bir kişinin öğrenme, davranma veya yaşam konularında sınırlılıklar yaşamasıdır. Sosyal engellilik, bir kişinin sosyal ilişkileri, sosyal etkileşimleri veya sosyal çevresindeki diğer insanlarla iletişim kurma konusunda sınırlılık yaşamasıdır.

Engellilik, insanların yaşamlarını değiştirebilen ciddi bir durumdur. Engelli olan herkesin farklı olabilmesi ve farklı ihtiyaçları olabilmesi nedeniyle, kişiye özel destek ve önlemler gerekebilir. Özellikle, engelli olan kişilerin yaşamlarını kolaylaştıracak, onların arzu ettikleri yaşam kalitesini elde etmelerine yardımcı olacak çok önemli hizmetler sağlamak için çabalar gösterilmelidir.

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Engellilik, herhangi bir kişinin doğuştan ya da sonradan yaşadığı fiziksel, zihinsel ya da duyusal bir sakatlık nedeniyle yaşamını sürdürmesini engelleyen durumdur. Engellilik, kişinin sosyal, ekonomik ve kültürel alanda istediği yaşamı yaşamasını zorlaştıran, kısıtlayan veya kötüye çıkaran bir durumdur.

Engellilik, yalnızca fiziksel sakatlıklara değil, zihinsel ve duyusal sakatlıklara da içerir. Fiziksel sakatlıklar, kişinin vücudunun herhangi bir bölümünün veya hareketlerinin kısıtlanmasına neden olabilir. Zihinsel sakatlıklar, kişinin düşünme, anlama ve öğrenme kabiliyetinin etkilenmesine neden olur. Duyusal sakatlıklar, kişinin duyu organlarının veya sinir sisteminin çalışmasının bozulmasına neden olur.

Engellilik, herhangi bir insanın yaşamının her alanında etkileyebilir. Kişinin sosyal, ekonomik, eğitsel ve kültürel alanlarında çeşitli zorluklar yaşama riski vardır. Engellilik, kişinin yaşamla bağlantılı etkinliklerinde özgürlükleri kısıtlayabilir ve insan haklarını tehdit edebilir.

Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için, çeşitli toplumsal kurumlar, özel projeler, hizmetler ve çalışmalar oluşturulmuştur. Bunlar arasında, engelli işgücüne katılımını teşvik eden politikalar, engelli bireylere uygun ulaşım sistemleri, evlerinin veya işyerlerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve engelli bireylerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi gibi çalışmalar bulunmaktadır.

Engellilik, herkesin hak ettiği yaşam kalitesinin sağlanması için çok önemlidir. Engelli bireylerin yaşam kalitelerini geliştirmek için toplumsal çalışmalar, hükümet politikaları ve özel çalışmalar gibi çok çeşitli yaklaşımlar desteklenmesi gerekmektedir.

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Engellilik, fiziksel, zihinsel veya duyusal güçlüklerle karşı karşıya olan insanların yaşadıkları durumu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Engellilik, kişinin yaşadığı problemlerin ne derecede olduğuna, her kişinin etkilenme şekline ve yaşadığı ortama bağlı olarak değişebilir. Engelliler, özellikle çevresel koşulların düzenlenmesi ile hak ettikleri özgürlük ve değerden yararlanabilecekleri bir yaşama sahip olma olanağına sahiptir.

Engellilik, genellikle çevresel koşullarda yaşayan kişileri etkileyen bir durumdur. Engelli kişiler, çevrelerinde mevcut olan fiziksel, duyusal veya zihinsel engeller nedeniyle çeşitli engellere maruz kalabilirler. Engelli kişilerin özel ihtiyaçlarını karşılamak için çevresel koşulların değiştirilmesi ve özel desteklerin sağlanması gerekebilir. Engellilik, özellikle sosyal, kültürel, ekonomik ve fiziksel açıdan etkilenen bir durumdur. Engelli kişilere, özellikle eğitim, sağlık, çevresel koşullar ve diğer yaşam alanlarında destek vermek çok önemlidir.

Engellilerin özel ihtiyaçlarını karşılamak için, kamu hizmetleri veya özel sektör tarafından özel destek sağlanmalıdır. Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için, çevrelerinde mevcut olan fiziksel engellerin kaldırılması gerekebilir. Ayrıca, engellilerin yaşamlarını desteklemek için farkındalık ve liderlik programları düzenlenmelidir. Engelli bireylerin toplumsal hayatına katılımının sağlanması için, çevresel koşulların düzenlenmesi, özel eğitim programlarının sunulması ve çeşitli desteklerin sağlanması çok önemlidir.

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Engellilik, insanın fiziksel, zihinsel veya duyusal olarak herhangi bir nedenden dolayı normal yaşama yeteneğinin kısıtlanması olarak tanımlanır. Engellilik, fiziksel bir sakatlık, duyusal veya zihinsel bozukluklar gibi çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelir. Engellilik, çoğu zaman kişinin hareket etme, konuşma ve düşünme yeteneğini etkileyebilir. Engellilerin yaşamlarını daha iyi hale getirmek için çeşitli önlemler alınabilir. Bu, özel eğitim, iş eğitimi, özel teknikler, teknolojik yardımlar ve özel bakım hizmetleri gibi çok çeşitli önlemleri kapsayabilir. Engellilerin, toplumdaki yaşama katılımlarını artırmak için, toplumun bütün üyelerinin katılımıyla, destek ve izinlerin verilmesi gerekir.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
25,176
1,315
112
Engellilik, özür gruplarının yaşamış olduğu fiziksel, zihinsel veya ruhsal engellerin oluşturduğu sınırlamalardır. Engellilik, toplumsal ve fiziksel çevrelerde insanların fiziksel, zihinsel veya ruhsal olarak etkilenmesiyle oluşan ve insanların yaşamlarını etkileyen bir durumdur. Engellilik, doğuştan veya sonradan edinilen kimlikleri etkileyebilen çok farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. Engellilik, özür grubu bireylerin hayatlarını çeşitli yollarla etkileyebilir; eğitim, çalışma, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda kısıtlamalara neden olabilir.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
25,176
1,315
112
Engel, herhangi bir yaşam alanındaki özürlü bireylerin karşılaştıkları herhangi bir özür durumuna verilen genel isimdir. Engellilik, fiziksel, duyusal, zihinsel veya sosyal özür durumlarının birlikte oluşturduğu zorlukların sonucu olarak ortaya çıkar. Bu zorluklar nedeniyle, etkilenen bireylerin yaşamlarının daha iyi ve özgür olarak sürdürmelerini sağlayacak yönde uygun çözümlerin geliştirilmesi gerekmektedir.

Engellilik, herkesin yaşam tarzında ve her yaşam alanında farklıdır. Engellilik, her bireyin kendi yaşam tarzına ve durumuna göre farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Engellilik, birbirinden farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve her bireyin kendi şartlarına göre değişebilir. Bu nedenle, özürlü bireylerin yaşamlarının daha iyi hale getirilmesi için, onların her bireysel durumlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Örnek olarak, fiziksel engellilik ile ilgili forum sitelerinde, engel olan bireylerin günlük yaşamlarını nasıl kolaylaştırabilecekleri ve fiziksel engelliliklerini nasıl aşabilecekleri gibi konular konuşulabilir. Zihinsel engellilik ile ilgili forum sitelerinde ise, zihinsel engellilik olan kişilerin yaşamlarını nasıl geliştirebilecekleri ve engelliliklerinin üstesinden nasıl gelebilecekleri gibi konuların tartışılmasına olanak sağlanır. Sosyal engellilik ile ilgili forum sitelerinde ise, engellilik olan bireylerin toplumsal hayata katılımını nasıl arttırabilecekleri ve toplumsal hayatlarına nasıl daha fazla katkı sağlayabilecekleri gibi konular konuşulabilir.

Engellilik alanında eğitim, engellilik olan bireylerin hayatlarını ve yaşam kalitelerini arttırmak için gerekli bir adımdır. Eğitimciler, engellilik olan bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla, özürlü bireyler için uygun eğitim programlarının tasarlanmasına ve uygulanmasına yardım edebilir. Bunun yanı sıra, eğitimcilerin engellilik olan bireylerin yaşamlarının daha iyi hale getirilmesi için gerekli olan destek ve rehberlik hizmetlerini de sağlamaları gerekmektedir. Eğitimciler, özürlü bireylerin yaşamlarının daha özgür ve başarılı olmasını sağlamak i

Dahikafalar

Tanınmış Üye
BaY
1 May 2023
1,449
130
47
Engellilik, insanların kapasitelerinin fiziksel, zihinsel, duyusal veya sosyal olarak sınırlandırılmasına neden olan bir konudur. Engellilik, çevresel, kalıtsal veya olayların bir sonucu olan bir çok nedenle meydana gelir.

Engellilik, bir bireyin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla özel olarak tasarlanmış çözümler, destek ve kolaylaştırıcı hizmetler gerektiren bir durumdur. Engellilik, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için bazı önlemlerin alınması gerektiği anlamına gelir.

Engellilik alanında, çevresel, genetik veya sağlık problemleri nedeniyle ortaya çıkan fiziksel ve zihinsel yetersizlikler mevcuttur. Fiziksel engellilikler arasında kalıtsal hastalıklar, doğuştan gelen deformiteler, bel veya boyun kaslarının güçsüzlüğü, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, çocukluk çağında gelişen hastalıklar veya trafik kazaları sonucu ortaya çıkan fiziksel engellilikler vardır. Zihinsel engellilikler, kalıtsal veya olayların bir sonucu olarak ortaya çıkan ve hafıza, dikkat, öğrenme, çözümleme, iletişim veya uyum gibi alanlarda problemler oluşturan engelliliklerdir. Bu tür engellilikler arasında otizm, Down Sendromu, zeka geriliği ve diğer gelişimsel bozukluklar vardır. Duyusal engellilikler, görme, işitme veya dokunma alanında yaşanan problemlerdir. Sosyal engellilikler ise, sosyal etkileşimlerde yetersizliklerden kaynaklanan bir durumdur.

Engellilik, çoğu zaman engellileri mağdur eden fiziksel ve zihinsel engellemelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle, engellilik konusunda çözüm üretmek için çeşitli önlemler alınmalıdır. Engellilerin haklarını koruyacak ve onların hayatlarını kolaylaştıracak destek programları, mevzuatlar, toplumsal ve kültürel destekler sunulmalıdır. Ayrıca, fiziksel engellilerin ihtiyaçlarına yönelik özel hizmetler ve kolaylaştırıcı ekipmanların sağlanması gerekmektedir.

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
13,181
517
0
Engellilik, sağlıklı kişilerden farklı olarak fiziksel, zihinsel, sosyal, dil ve kültürel alanlarda günlük yaşamı sınırlayan veya tehdit eden ortak özellikleri olan bir özelliktir. Engellilik, genel olarak hareket, görüş, davranış, iletişim, fiziksel özellikleri veya zihinsel gelişim alanında ortaya çıkan problemlerden kaynaklanıyor. Engellilik, bir kişinin ya da toplumun sosyo-ekonomik durumu ile doğrudan alakalıdır.

Engellilik, yalnızca fiziksel bir durum değildir; aynı zamanda psikolojik, sosyal ve kültürel boyutları da vardır. Çoğu zaman, engellilik, kalıcı veya geçici olarak sınırlamaların dışında bireysel ve toplumsal yaşamın çeşitli alanlarını etkilemektedir. Bunlar, çocukluk, eğitim, çalışma, sağlık, iletişim, sosyal ve kültürel haklar gibi farklı yaşam alanlarını kapsamaktadır.

Engellilerin yaşam kalitesini arttırmak için, çeşitli ülkelerde özel hukuk düzenlemeleri, eğitim, çalışma ve diğer hakların tanınması gündeme geldi. Bu tedbirler, özel hakların ve desteklerin kapsamını artırmak, engelli bireylerin istihdamını arttırmak, toplumsal alışverişi ve katılımı kolaylaştırmak, erişilebilirliği artırmak ve toplumda daha fazla içerik kazandırmak amacıyla tasarlanmıştır. Engellilerin sosyal hayata katılımının desteklenmesi, çeşitli ülkelerde ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda daha eşit bir yaşam sağlamayı amaçlamaktadır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)