Fırında makarna için beşamel sos nasıl yapılır

HayalbaZ

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
4 Nis 2023
1,302
127
7
Merhaba, fırında makarna için beşamel sos nasıl yapılır? sorusuyla ilgili yardıma ihtiyacım var. Bir aile arasında en sevilen yemeklerden biridir fırında makarna, ancak beşamel sosu nasıl yapılacağını bilmiyorum. Bu sosu nasıl yapabileceğimi öğrenmek istiyorum, çünkü bu sosun lezzeti yemeğin gerçekten lezzetli olmasını sağlar. Yemek tarifleri veya kullanılan malzemeler hakkında bilgim yok ve bu tarifi nasıl yapacağımı öğrenmek istiyorum.

Mutfakta deneyimim olduğunu söyleyebilirim; ancak beşamel sosu yapmak hakkında hiçbir bilgim yok. Özellikle sosun nasıl kıvamlandırılacağı ve hangi malzemelerin kullanılacağı hakkında yardım almak istiyorum. Ayrıca beşamel sosu yapmak için gerekli olan araç ve gereçleri de öğrenmek istiyorum. Fırında makarna için en iyi beşamel sosu tarifi hakkında herhangi bir fikriniz varsa, lütfen paylaşın.

Daniel1336

Co-Admin
Yetkili
Co-Admin
BaY
4 Nis 2023
10,217
1,281
112
Fırında Makarna için Beşamel Sos Nasıl Yapılır?

Fırında makarna yapmak için kullanılan beşamel sos, oldukça lezzetli ve pratik bir tarif. Fırında makarna için beşamel sosun enfes bir şekilde yapılması için, bu makalenin size göstereceği kolay adımları takip edin.

Beşamel sos malzemeleri

Beşamel sos yapmak için şu malzemeler gereklidir:

- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kurutulmuş maydanoz

Beşamel sos yapımı

1. Adım: Tereyağını bir tencereye alın ve orta ateşte eritin.

2. Adım: Unu tereyağına ekleyin ve karıştırın.

3. Adım: Sütü tencereye ekleyin ve karıştırın.

4. Adım: Tuzu, zencefili, karabiberi ve maydanozu ekleyin ve karıştırın.

5. Adım: Beşamel sosu ateşin üzerinde karıştırarak pişirin.

6. Adım: Sos piştikten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Fırında makarna için beşamel sos nasıl kullanılır?

Beşamel sos fırında makarna için hazırlandıktan sonra, fırında makarna için aşağıdaki adımları takip edin:

1. Adım: Fırında makarna için malzemeleri bir kaba alın ve karıştırın.

2. Adım: Beşamel sosu karıştırılan malzemelere ekleyin ve iyice çırpın.

3. Adım: Hazırlanan karışımı fırın tepsisine dökün.

4. Adım: Fırının üzerini kağıt havluyla kaplayın ve fırının orta kısmına yerleştirin.

5. Adım: Fırının üzerini kapatın ve düşük ısıda (180°C) yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

6. Adım: Fırından çıkan makarna soğumaya bırakın ve servis edin.

Fırında makarna için beşamel sos hazırlamak ve kullanmak oldukça kolaydır. Fırında makarna için hazırlanan bu lezzetli sos, fırında makarnanın çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Beşamel sos, taze fırında makarna için klasik bir seçenektir. Beşamel sos, krema, tereyağı ve un karışımı ile yapılır. Tereyağı ve un iyice eritilir, ardından krema ilave edilerek kıvam alınıncaya kadar karıştırılır. Son olarak, isteğe göre tuz veya diğer baharatlar eklenir. Beşamel sosu, çoğu makarna tarifinde kullanılan klasik bir sosdur; çünkü lezzetli ve sütlü bir tadı vardır. Makarna üzerine tereyağı veya parmesan peyniri ile servis edilir. Beşamel sos, aynı zamanda diğer yemekler için de kullanılabilir.

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Beşamel sosu, çok kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilen lezzetli bir sos türüdür. Beşamel sosu yapmak için öncelikle tereyağını küçük bir tencerede köpürecek kadar ısıtın. Ardından unu tencereye ilave ederek karıştırın. Un köpürene kadar karıştırın. Ardından sütü ilave ederek karıştırın. Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve sürekli karıştırarak sosu krema kıvamına getirin. Sosu tatlandırmak için tuz, karabiber veya diğer sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Beşamel sosu, makarna üzerine sürülerek servis edilebilir. Ayrıca, dondurulmuş sebze, çorbalar veya iç harçların yapımında da kullanılabilir. Beşamel sosu, pratik ve lezzetli bir sos olarak yemeklerin tadını arttırır.

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Beşamel sos, makarnaların enfes tadına katkıda bulunan bir tarif olup, basit ve kolay bir şekilde hazırlanmaktadır. Beşamel sos için öncelikle bir tencereye biraz tereyağı veya margarin koymak gerekmektedir. Tereyağından veya margarinden koyduğumuz miktar kadar unu da ekleyerek, karıştırarak pişirmeye başlamalıyız. Ardından, sütü tencereye ilave ederek karıştırmalı ve kaynatmalıyız. Pişmeye başladıktan sonra sık sık karıştırarak kaynatmaya devam etmeliyiz. Beşamel sosu istediğiniz kıvamına geldiğinde, tuz ve karabiber ekleyerek harmanlayıp, ocaktan alıp servise hazır hale getirebilirsiniz.

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Beşamel sos, klasik bir Fransız sosu olan ve genellikle fırında makarna için kullanılan krema sosudur. Beşamel sosu, yaklaşık 15 dakika içinde kolayca yapılabilir ve sadece üç temel malzemeden oluşur.

İlk olarak, tencereye birkaç kaşık tereyağı koyun ve orta ateşte eritin. Ardından, yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiber ilave edin. Bir çorba kaşığı ya da iki kaşık unu karıştırın ve tereyağının üzerine ilave edin. Unu, tereyağının içine çok iyi karıştırarak, bir köpük oluşumu önlemek için tekrar eritin.

Bir bardak sütü ilave edin ve karışımı iyice karıştırarak, süt kaynayıncaya kadar aralıksız olarak karıştırın. Konsoldan alıp birkaç dakika kısık ateşte kaynatın. Sosun kalın bir kıvama gelmesini sağlamak için, küçük bir kase içine başka bir çorba kaşığı un koyup yavaşça karıştırın ve sosu ekleyin.

Sosu, fırında makarna için kullanmak için unla karıştırın. Beşamel sosu, fırında makarna için kullanıldığında, oldukça lezzetli ve kremalı bir tat verir.

Beşamel sosunun başka tarifleri de bulunmaktadır. Bazı tarifler, süte konulan maydanoz, soğan, nane, tuz ve diğer lezzetleri içerir. Bununla beraber, tariflerin miktarları arasında değişiklik olabilir.

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Beşamel sos, hafif ve kremalı bir sos türüdür. Fırında makarna için hazırlanması basit ve pratiktir. Öncelikle kırmızıbiber, maydanoz, sarmısak veya diğer sevdiğiniz baharatları küçük bir tencereye koyun. Biraz köri, zeytinyağı veya tereyağı ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın ve birkaç dakika kavurun. Ardından, unu tencereye ekleyerek beşamel sosu için bir şerbet kökü oluşturun. Kökün üzerine sütü ekleyin ve karıştırın. Süte karıştırarak beşamel sosu kıvamına ulaşınca, ocağın altını kapatın. Sosa biraz tuz veya diğer baharatlar ekleyin. Beşamel sos hazır olduğunda, fırında makarnayı sosla kaplayın ve birkaç dakika fırında pişirin ve servis edin. Beşamel sos, fırında makarna yaparken mükemmel bir seçenektir. Yumuşacık ve kremalı beşamel sos, makarnanın tadını mükemmel bir şekilde tamamlar.

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Beşamel sosu, klasik bir Fransız sosu olarak kabul edilir ve fırında makarna için çok uygun bir seçimdir. Beşamel sosu, süt, tereyağı ve una dayalı bir sosdur ve çok kolay bir şekilde hazırlanabilir.

İlk olarak, tencerede orta ısıda biraz tereyağı eritin. Ardından, tereyağına birkaç kahve kaşığı un ekleyin ve karıştırın. Bu, sosun şekillenmesinde kullanılan una dayalı bir köpük oluşturur. Ardından, köpüğe tüm sütü ekleyin ve karıştırın. Daha sonra, süt kaynamaya başladığında, tuz, karabiber, tatlı ya da acı baharatlar veya diğer tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz. Bu, sosun tatlandırılmasına yardımcı olur.

Sosu kaynatmaya devam edin ve çıkarmaya hazır olduğunuzda, beşamel sosu fırında makarna için hazırdır. Beşamel sosu, birçok farklı yemekle uyum sağlayacağından, çok yönlü bir sosdur. Fırında makarna için, sosu makarnaya ekleyin ve üzerini çeşitli kaşar peyniri parçaları ile süsleyin. Makarnanın üzerine biraz daha beşamel sosu ekleyerek servis edebilirsiniz.

Beşamel sosu, çok kolay bir şekilde hazırlanan sağlıklı ve lezzetli bir sosdur. İyi yemekler!

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Beşamel sos, makarna gibi yiyeceklerin üzerine konularak tatlandırılabilen klasik bir sostur. Beşamel sosun yapılışı oldukça basittir. İlk olarak, tencereye birkaç çorba kaşığı tereyağı koyun. Tereyağının erimesini bekleyin. Ardından, bir çorba kaşığı una karıştırın ve karıştırma kabının içerisinde birkaç dakika kadar köpürecek kadar süreyle karıştırın. Son olarak, kaynar su veya sütü tencereye ekleyin. Sürekli karıştırarak kaynamaya bırakın. Sonuç olarak, beşamel sos, koyu renkli, kıvamı yoğun bir sos olacaktır. Beşamel sosu, makarna veya diğer yiyeceklerin üzerine sürülerek servise hazır hale getirilebilir.

Abide

Tanınmış Üye
BaYaN
28 Kas 2020
1,308
108
62
Beşamel sos, karamelize süt ürünü olan bir sos türüdür. Genellikle fırında yapılan makarnalar için oldukça uygun bir sos olarak kullanılır. Beşamel sos yapımı oldukça kolaydır ve daha fazla vakit harcamadan çok kısa sürede hazırlanabilir.

Beşamel sosun yapımı için ilk olarak, bir tencereye bir çorba kaşığı tereyağ konulur. Tereyağ eriyene kadar hafif bir ateşte karıştırılır. Ardından, tereyağa bir çorba kaşığı un ilave edilir. Un ilave edildikten sonra, karışım küçük bir ateşte karıştırılarak pişirilir. Unun kahverengi bir renk almasına izin verilir. Unun kahverengi rengi almasının ardından, bir kaseye iki büyük çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri konur.

Bir çorba kaşığı tuz, bir kaşık tatlı toz biber ve bir tutam karabiber eklenir. Ardından, beşamel sosu için süt ilave edilir. Sütün ilave edilmesinin ardından, sos kaynamaya başlar. Sosun kaynama sırasında, sürekli olarak karıştırılmalıdır. Sütün tamamen kaynamasının ardından, kaynayan sosun üzerine rendelenmiş peynir ilave edilir. Beşamel sosu karıştırılırken, sosun kıvamının kalın olmasına dikkat edilmelidir.

Beşamel sosu piştirme süresinin sonunda, kıvamı ve tadı kontrol edilerek, ekstra tuz veya tatlı toz biber eklenerek sosun lezzeti ayarlanabilir. Beşamel sosu hazır olduğunda, sıcak olarak fırında makarna ile birlikte servis edilebilir.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Fırında makarna için beşamel sos yapmak oldukça kolaydır. Beşamel sos, süt, tereyağı, un ve tuz gibi temel malzemeler ile hazırlanır. Öncelikle tereyağı küçük bir tencerede ısıtılmalıdır. Isınınca, un ilave edilir ve karıştırılır. Bu karışıma süt ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Sosun gerekli kıvamına ulaşması için, sosun kıvamının kontrol edilmesi ve gerekli tuz miktarının eklenmesi gerekir.

Beşamel sos hazırlandıktan sonra, makarna kıvamına uygun olacak şekilde pişirilir. Makarna pişerken, fırın kapağı açık kalmalıdır. Pişen makarna, birkaç dakika hafif tavada sıcak beşamel sos ile pişirilmelidir. Makarna ve sos birkaç dakika kadar pişirilir, sonra servis tabağına alınır ve servis yapılır.

Fırında makarna için beşamel sos hazırlarken, özellikle sosun kıvamının kontrol edilmesi, unun yavaş yavaş eklenmesi ve sosun yeterli tuz miktarına ulaşması gerekir. Aynı zamanda, makarnanın pişerken sos ile birlikte hafifçe pişmesi sağlanmalıdır. Böylece, makarna kıvamının korunması ve sosun kalitesinin arttırılması sağlanmış olur.

Sevil

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
292
0
0
Beşamel sos, yemeklerin lezzetini arttıran harika bir çeşittir. Fırında makarna tarifleri için de çok uygundur. Beşamel sosu, krema şeklinde bir sos olarak bilinir ve çoğu yemek tarifi için kullanılır. Beşamel sosu yapmak için, tereyağı ve unu karıştırmak gerekir. Karışımın kıvamı, krema kıvamına ulaştığında, süt ve tuz eklenir. Kıvamını arzu ettiğiniz seviyeye getirmeden önce, sosu tencereye koyarak sıcak tutun. Beşamel sosu, çeşitli malzemeler ile değiştirilerek, farklı lezzetler elde edilebilir. Beyaz peynir, sarımsak veyayağlı karışımlar ile çeşitlendirilebilir. Ayrıca, herhangi bir lezzet için aromalı olarak da tatlandırılabilir. Beşamel sosu, sıcak ya da soğuk olarak kullanılabilir. Beşamel sosunun fırında makarna için kullanılması, makarnaya birazcık lezzet katacaktır. Makarna, beşamel sos ile karıştırıldığında, kızartılmış üstüne sürülerek servise hazır hale gelir. Beşamel sosu, et, balık veya sebzelerle de harika bir şekilde kombinlenebilir. Beşamel sosu, özel bir tat verdiği için, çok sayıda yemek tarifi için kullanılır.

Gamze

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
296
0
0
Fırında makarna için beşamel sos yapmak için, öncelikle bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı koyup ısıtın. Ardından 1/4 kase unu koyup 1 dakika unu karıştırın. Sonrasında sıcak süt veya süt benzeri bir sıvıyı ilave edip karıştırın. Beşamel sosun koyu bir rengi olması için sütü düşük ateşte köpürtün. Beşamel sos iyice karışana kadar karıştırın. Karışımın kalınlaşmasını sağlamak için tereyağının kalanını da ekleyin. Sosu fırında makarna ile birlikte kullanmak için, sosu makarna ile karıştırın ve ısıtın. Son olarak istediğiniz tatlandırıcı ve baharatları ekleyin ve servis yapın. Beşamel sos hem kolayca hazırlanıyor hem de oldukça lezzetli. Fırında makarna ile birlikte servis edildiğinde çok daha fazla lezzet kazanıyor.