Gilbert hastalığı, kronik idrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinen Gilbert hastalığı, düşük serum karotenoid düzeylerinin, idrar yolu enfeksiyonlarına ve sık idrara neden olmasıyla ilgili olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık, böbreklerin yetersiz çalışmasından kaynaklanan sık idrarın kaynağıdır. Bazen, böbreklerin yetersiz çalışması, idrarın sıklaşmasının yanı sıra düşük serum karotenoid düzeyleriyle de ilişkili olabilir. Gilbert hastalığı, erken yaşta başlayan ve kronik şekilde süregelen bir hastalıktır. Hastalık, genellikle cinsiyete bağlı olmamakla birlikte, kadınlarda daha sık görülmektedir.
Gilbert hastalığının belirtileri arasında, sık idrar yapma, düşük serum karotenoid düzeyleri, karaciğer fonksiyon bozuklukları, ishal, kabızlık, baş ağrısı ve baş dönmesi sayılabilir. Ayrıca, hastalık, özellikle de çocuklarda, anemi, böbrek taşı, nefes darlığı, karaciğer yanması ve kalp ritim bozuklukları gibi çeşitli çocukluk hastalıklarına da neden olabilir.
Gilbert hastalığının tedavisi, hastalığın seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Hastalık hafifse, hasta, uygun diyet ve beslenme düzeniyle, egzersizler ve düzenli tıbbi kontrollerle etkilenebilir. Ayrıca, hastaların sık idrar sorunlarını gidermek amacıyla, doktor tarafından önerilen diüretik ilaçları kullanması gerekebilir. Ciddi durumlarda ise, hasta, tedavi edici ilaçlar veya cerrahi müdahale gibi daha ciddi tedavi yöntemleriyle tedavi edilmelidir.
Gilbert hastalığının önlenmesi için, hastaların düzenli tıbbi kontroller yapmaları ve doktorları tarafından tavsiye edilen diyet ve egzersiz programlarına uymaları önerilmektedir. Ayrıca, hastaların, fazla kilo almamaya ve zararlı alışkanlıklarından kaçınmaya çalışmaları, bu hastalığın seyrini hafifletmek için faydalı olacaktır.