Göz atmak nasıl yazılır TDK

subuti

Üye
BaY
7 May 2023
1,354
117
17
Merhaba,
TDK'nın resmi kaynağından göz atmak nasıl yazılacağını öğrenmek istiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Göz atmak kelimesinin nasıl telaffuz edileceği konusunda net bir fikrim yok ve çok merak ediyorum. Bir telaffuz için sözlükleri kullanmak istiyorum ama doğru yazımın ne olduğunu bilmiyorum. Bu konuda sizin görüşlerinizi almak istiyorum. Umarım bu konuda yardımcı olabilirsiniz. Teşekkürler.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Göz atmak ve TDK

Göz atmak, bir şeyi kısa bir süre için incelemek veya gözlemlemek anlamına gelen bir fiildir. Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından sözlüğe konmuş olan göz atmak, geçmiş zamanında geçerli olan 'gözetmek' kökünden türemiştir. 'Gözetmek' fiili, özellikle bir şeyi yakından izlemek veya yönetmek anlamına kullanılırken, göz atmak ise, bir şeyi bütünüyle anlamak ve anlamlandırmak için kısa süreli bir bakış atmak anlamına gelmektedir.

Göz atmak ve Dilbilimsel Özellikleri

Göz atmak, dilbilimsel olarak, bir eylem fiilidir. Yani, asıl anlamına uygun olarak, gözetmek, gözlemlemek veya incelemek anlamına gelen eylemleri ifade eder. TDK sözlüğünde, 'göz atmak' fiili, mecaz anlamında da kullanılabilecek bir fiildir.

Göz atmak ve Geçmiş Zamanı

Göz atmak, geçmiş zamanda 'gözetmek' fiilinden türemiş bir fiildir. Bu fiil, geçmiş zamanda, özellikle bir şeyi yakından izlemek veya yönetmek anlamına kullanılırken, günümüzde ise, bir şeyi bütünüyle anlamak ve anlamlandırmak için kısa süreli bir bakış atmak anlamına kullanılmaktadır.

Göz atmak ve Kullanımı

Göz atmak, çoğunlukla, bir şeyi kısa bir süre içinde hızlıca incelemek veya gözlemlemek anlamına kullanılır. Bazen, göz atmak, bir şeyi çok kısa süre içinde öğrenmeyi ifade etmek için de kullanılır. Ayrıca, göz atmak, fiil olarak, çoğunlukla diğer fiiller ile beraber kullanılır. Örneğin, "Bir göz atmak" ya da "bir göz gezdirmek" gibi.

Özet

Göz atmak, bir şeyi hızlıca incelemek veya gözlemlemek anlamına gelen bir fiildir. Türk Dil Kurumu tarafından sözlüğe konmuş olan göz atmak, geçmiş zamanında geçerli olan 'gözetmek' kökünden türemiştir. 'Gözetmek' fiili, özellikle bir şeyi yakından izlemek veya yönetmek anlamına kullanılırken, göz atmak ise, bir şeyi bütünüyle anlamak ve anlamlandırmak için kısa süreli bir bakış atmak anlamına gelmektedir. Göz atmak, çoğunlukla, bir şeyi kısa bir süre içinde hızlıca incelemek veya gözlemlemek anlamına kullanılır ve bazen de, bir şeyi çok kısa süre içinde öğrenmeyi ifade etmek için de kullanılır.
 

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü