Güneşin Yüzeyinde Tehlikeli Leke

Gulbahar

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
271
0
0
Güneş patlaması, güneşin lekelerinin manyetik alan sınırında seyir etmesi, bir anda kesilmesi veya yeniden ayarlanmasından kaynaklanan ani oluşan bir enerji patlamasıdır.
Güneş patlaması ‘na zaman zaman koronal kütle atımı da eşlik etmektedir.
İki gün boyunca, Güneş’in Dünya’ya bakan yüzeyindeki bir lekenin en az on kat arttığı keşfedilmekteydi. Haftanın başlarında, neredeyse algılanamayan lekenin hızla yayılması gözlemcileri endişelendirdi. Çünkü leke daha fazla yayılırsa, Dünya’yı etkileyen tehlikeli patlamalara neden olabililmektedir.
AR3085 olarak bilinen güneş lekesi, şimdiden birkaç küçük patlama yaşamıştır. Ancak gökbilimciler artık endişelenmek için bir neden olmadığına inanılmaktadır. Güneş lekesi, Güneş’te manyetik alanın özellikle güçlü olduğu ve bir miktar ısının yüzeye ulaşmasının engellendiği bölgelerdir. Çevrelerinden daha soğuk sıcaklıkları nedeniyle, bu lekeler teleskoplarda daha koyu görünür.
Tavsiye Edilen İçerik:
Güneş Lekeleri
Güneşin üzerinde bulunan ve insanların ilgisini çeken durumlardan birisi de güneş lekeleridir. Güneşin lekeleri, güneşin yüzeyinde yoğun olarak görülen magnetik kısımlardır. Nokta nokta olarak görülen bu siyah bölgeler kalıcı değildir, geçici bir durumdur. Leke diyip geçmeyin orta boyutta olan bir güneş lekesi, yaklaşık olarak dünyanın boyutuna eşittir.

Güneş Patlamaları Ne Kadar Ölümcül?

Güçlü manyetik alanları nedeniyle güneş lekeleri son derece aktif yerlerdir. Bu, bu alanda düzenli olarak patlamaların olabileceğini gösterir. Koronal kütle atımı, manyetik alan çizgileri aniden değiştiğinde meydana gelen bir tür fırlatmadır. Sonuç olarak, uzaya gönderilen radyoaktif parçacıklar, güneş fırtınalarına katkıda bulundukları Dünya’ya ve diğer gezegenlere ulaşır. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne göre yalnızca M ve X sınıfı patlamalar Dünya için tehlikelidir.
GPS sistemleri, yer tabanlı elektronikler ve Dünya yörüngesindeki uyduların tümü, güçlü güneş fırtınalarından etkilenebilmektedir. Ancak, Dünya’nın manyetik alanı ile etkileşimi nedeniyle, Kuzey Yarım küre’de yüksek enlemlerde görsel bir şölen sağlayan aurora ışıkları da üretir.
1582’de, “Büyük Ateş” olarak bilinen ve gökyüzünde “büyük bir ateş”i andıran bir güneş fırtınası Dünya’yı etkiledi. Üç gün süren fırtına, tarih kitaplarında şu ifadelerle kaydedildi: “Bütün gökyüzü alevler içindeydi; sanki gökyüzü yanıyormuş gibi.” Bu felaketin üzerinden uzun yıllar geçti. Uzmanlara göre gezegenimiz yakın geçmişte benzer bir durumla karşı karşıya kalabilmektedir.
‘nın Swarm proje yöneticisi Anja Stromme, artan sayıda güneş fırtınasına dikkat çekti. Ve yörüngedeki uyduları yok edebilecekleri konusunda uyardı. Stromme, yörüngedeki uyduların atmosfere doğuya doğru daha hızlı inişinden yeni güneş döngüsünün sorumlu olabileceğini düşünülmektedir. Mississippi Eyalet Üniversitesi’nden yardımcı doçent David Wallace’a göre tehlike çok daha büyük olabilmektedir. ABD’li uzman, jeomanyetik bir fırtınanın Dünya’ya çarpması durumunda yıkıcı bir felaket öngörüyor.
 

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü