Hacı Bayram Camii nasıl yazılır TDK

kalpbahcesi

Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,346
111
17
Merhaba,
Hacı Bayram Camii nedir ve TDK tarafından nasıl yazılır? Bu konu hakkında bilgim yok ve çok merak ediyorum. İstanbul'da yaşıyorum ve Hacı Bayram Camii'nin nerede olduğunu da bilmiyorum. Bu konu hakkında yardım edebilecek herkese çok teşekkür ederim. Lütfen, Hacı Bayram Camii hakkında bana detaylı bilgi verin. Ayrıca, TDK tarafından nasıl yazılacağını da öğrenmek istiyorum. Çok teşekkür ederim.

GökyüzüYolcusu

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
30
0
0
Hacı Bayram Camii TDK Önerisi

Hacı Bayram Camii, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) resmi olarak önerdiği kullanımı ile yazılır. TDK tarafından önerilen kullanım, "Hacı Bayram Camii" olarak belirtilmiştir. Bu yazım şekli, herhangi bir kaynak tarafından önerilen başka bir şeklin yerine kullanılmalıdır.

Hacı Bayram Camii, Anadolu Selçuklu hakanı I. Alaeddin Keykubad'ın eşi Melike Mükrime Hatun tarafından 1220 yılında Sivas'ın Divriği İlçesi'nde inşa edilmiş olan bir camiidir. Cami, Selçuklu mimarisinin güzelliğini ve zarafetini yansıtır ve Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölümünün anısına yaptırılmıştır.

Hacı Bayram Camii'nin Tarihi

Hacı Bayram Camii, Selçuklu mimarisiyle öne çıkan ve Türk tarihinde önemli bir yer tutan bir camiidir. 1220 yılında Melike Mükrime Hatun tarafından inşa edilen cami, Alaeddin Keykubad dönemine ait olan ve özellikle Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölümünün anısına yaptırılmış bir türbe ve cami olarak kabul edilir.

Cami, tek kubbeli ve asya tipi bir mimariye sahiptir. Yapı, içerisinde kare planlı bir avlu, köşe sütunları, mihrab ve minare bulunan mütevazı bir tasarıma sahiptir. Cami, günümüzde hala ziyaretçilerinin gözdesi olan bir yapıdır.

Hacı Bayram Camii'nin Önemi

Hacı Bayram Camii, asya tipi mimarisiyle öne çıkmaktadır. Cami, Anadolu Selçuklu döneminde tasarlanmış önemli bir yapı olup, hem Anadolu Selçuklu mimarisinin tipik örneği olarak, hem de Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölümünün anısına yaptırılmış olan bir cami olarak önem arz etmektedir. Günümüzde hala ziyaretçilerinin gözdesi olan bu cami, kültür tarihimize ve mimari mirasımıza önemli katkılar sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Hacı Bayram Camii, TDK, Selçuklu Mimarisi, Mevlana Celaleddin Rumi.