Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan hemen sonra, 1945 yılında, bağımsızlık çağrısının yanı sıra, sosyal demokrasi, özgürlük ve demokratik değerlerin savunulmasını amaçlayan İkinci Dünya Savaşı sonrası ilk muhalefet partisi olarak kurulan Demokrat Parti (DP) olmuştur. DP, Türkiye tarihinin en önemli siyasi partilerinden biri olarak, Türkiye'de siyasi değişim ve demokratik gelişme sürecinin temel taşlarını oluşturmuştur.
DP, özgürlükçü ve demokratik bir düşünceye dayanan, çoğulcu bir siyasi parti olarak kurulmuştur. Partinin başlıca amaçları arasında toplumsal, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda özgürlüklerin gelişmesi, milletin bütününün kalkınması ve demokratik siyasi sistemin daha etkin hale getirilmesi yer almıştır. Parti, başta Sosyal Güvenlik ve Ekonomik Kalkınma olmak üzere, farklı alanlarda devletin sosyal hizmet ve yardımlarına önem vermiş ve bunların uygulanmasını sağlamaya çalışmıştır.
DP, ülkedeki ekonomik gelişmeyi destekleyecek politikaların benimsenmesini, bölgesel eşitsizliklerin giderilmesini, köylerin kalkınmasının sağlanmasını, tarım sektörünün ve tarımsal üretimin gelişmesini, üretimin artırılmasını, ticaretin özendirilmesini, arazi reformu, eğitim sektörünün geliştirilmesini ve Türkiye'nin uluslararası siyasetine katılmasını amaçlamıştır.
DP, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeyi destekleyen politikalarının yanı sıra, Türkiye'de demokrasinin kurulması ve güçlendirilmesi için de çaba harcamıştır. Parti, parlamento dışında, resmi olmayan etkinlikler, basın, medya ve özgür düşünce özgürlükleri gibi demokrasinin temel unsurlarının geliştirilmesi için de önemli çalışmalar yapmıştır.
Demokrat Parti, on yıl süren bir iktidar süreci yaşayarak, Türkiye'de demokratik gelişme ve siyasi değişimin temel taşlarını oluşturmuş ve ülkedeki demokratik siyasi kültürün gelişmesine katkıda bulunmuştur. Türkiye'nin günümüzde hâlen sürdürdüğü demokrasi, tarihi ve kültürel değerleriyle bütünleştirmesi bakımından önemli bir miras olarak Demokrat Parti'nin görev ve