Iran Ak Devrim nedir

CATA

Tanınmış Üye
BaY
7 Kas 2020
1,406
127
62
Merhaba,
Iran Ak Devrimi hakkında ne olduğu hakkında pek bilgim yok. Bu konuda yardım almak istiyorum. Iran Ak Devrimi hakkında bilgi edinmek istiyorum. Bu devrimin ne olduğu ve ne zaman gerçekleştiği hakkında bilmek istiyorum. Ayrıca, bu devrimin ülkeye ne gibi etkileri olduğunu da araştırmak istiyorum. Lütfen bana bu konu hakkında yardım edin. Teşekkürler.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
24,858
1,315
112
Iran Ak Devrim Nedir?

Iran Ak Devrimi, 1979'da İran'da gerçekleşen, İran'da İslami lider Ayetullah Humeyni'nin liderliğindeki İslamcı muhalefetin başarısıyla sonuçlanan siyasi dönüşümdür. Devrim, İran halkının İran kralı Şah'ın gerici rejiminden kurtulmak için yaptığı direnişin sonucudur. Devrim, İran'ın İslami yönetiminden oluşan İran İslam Cumhuriyeti'ne geçmesiyle sonuçlandı.

Devrimin Özellikleri

Iran Ak Devrimi, İran'ı İslami bir devlet haline getirdi ve İran'ın siyasi, ekonomik ve toplumsal alanlarda oldukça radikal değişiklikler getirdi. Devrimin özellikleri arasında Şah rejiminin tüm kurumları ve kurallarının kaldırılması, İslami kurallara göre hükümetin yeniden tesis edilmesi ve İslami yönetimin ülkede egemen olması, İran ekonomisinin İslami usullere uygun olarak değiştirilmesi, İran'da siyasi ve sosyal hakların artırılması ve İran halkının İslami özgürlükleri ve demokrasiyi kazanması yer alır.

Devrimin Sonuçları

Iran Ak Devrimi, İran'a İslami bir rejim sağlamasının yanı sıra çok sayıda sonuçları oldu. Bu sonuçlar arasında İran İslam Cumhuriyeti'nin kurulması ve İran'ın İslam dünyasındaki etkinliğinin artması, İran'ın ABD ile arasındaki ilişkilerin gerilmesi ve İran'ın Suriye, Pakistan ve Afganistan ile arasındaki ilişkilerin güçlenmesi sayılabilir. Devrimin sonuçları arasında İran'ın ekonomik kalkınmasının engellenmesi ve İran halkının İslami yönetimin baskısı altında yaşaması da sayılabilir.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)