Iş korkusu nedir

ViCe

Yeni Üye
BaY
7 Nis 2023
1,295
114
0
Merhaba, ben yeni bir iş korkusu hakkında bilgi almak istiyorum. İş korkusu nedir? acaba? İş korkusu, işe giderken ya da işe gidiyor olurken duyulan korku ve endişe hissi olarak tanımlanır mı? Ya da bunun başka bir tanımı var mı? İş korkusu olanların yaşadıkları duygular nelerdir? Korku neden kaynaklanır ve nasıl üstesinden gelinir? İş korkusu hakkında bilgi sahibi olanlar lütfen paylaşımda bulunup yardım edebilirler mi? Özellikle yaşadığım bu durumla ilgili bir şeyler öğrenmek istiyorum. İş korkusuyla başa çıkma ve onu yenebilecek stratejiler nedir? İş korkusuyla başa çıkma sürecinde destek almam gereken kişiler ya da gruplar var mı? Lütfen yardım edin ve konu hakkında önerilerinizi paylaşın. Teşekkür ederim.

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
22,082
1,159
112
Iş Korkusu Nedir?

Iş korkusu, çalışanların işlerinde başarısız olma ya da yanlış kararlar verme korkusudur. Genellikle, çalışanların başarısız olma korkusu, onların yetkinliklerini sorgulamalarına, performanslarının yetersizliği konusunda endişeler duymalarına ve kendileri hakkında olumsuz inançlar geliştirmelerine neden olur. Iş korkusu, çalışanların performanslarını, özgüvenlerini ve kariyerlerini olumsuz etkileyebilir.

Iş Korkusunun Nedenleri

Birçok farklı neden, iş korkusunu tetikleyebilir. İnsanların, kendilerini dış güçlerden baskı altına almaktan ve kontrol edilmekten korkmaları, başarısızlık korkularını arttırır. İş güvencesinin olmaması, çalışanların daha fazla endişe duymalarına neden olabilir. Ayrıca, çalışanların çalışma ortamıyla ilgili olumsuz deneyimleri, iş korkusu gelişmesine neden olabilir.

Iş Korkusunun Belirtileri

Iş korkusunun belirtileri, kişinin fiziksel, davranışsal ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek düzeyde olabilir. Fiziksel belirtiler iş korkusu olan kişilerde, nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, kas gerginliği ve bulantı gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Davranışsal belirtiler ise, kişinin çalışma ortamından kaçmaya veya işlerini yapmaktan çekinmeye başlamasıyla kendini gösterebilir. Ruhsal belirtiler ise, kişinin kendine güvensizlik, kaygı ve üzüntü duymaları gibi durumların yaşanmasıyla ortaya çıkar.

Iş Korkusunun Zihinsel Tedavisi

İş korkusu olan kişilerin, zihinsel tedavi yoluyla korkularını yönetebilmelerine yardımcı olacak bazı yöntemler vardır. Kişilerin, korkularının nedenlerini anlamaları ve bu nedenleri kabul etmeleri önemlidir. Ayrıca, kişilerin, korkularının farkında olmaları ve kendi yetkinliklerini sorgulamaları önemlidir. Kişilerin, korkularını kontrol altına almak için doğru becerileri öğrenmesi de önemlidir. Kişilerin, korkularının üzerine çalışarak, kendilerini destekleyici insanlarla etkileşim kurmaları, motivasyon kaynaklarını aramaları ve çevrelerindeki destekleri kullanmaları da önemlidir.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)