James Webb Teleskobu ve Jüpiter

Derya

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
235
0
0
Dünyanın en büyük ve en güçlü teleskobu James Webb, Jüpiter’in daha önce görülmemiş görüntülerini yakaladı. Güneş sistemindeki en büyük gezegen, James Webb üzerinden fotoğraflanmıştır. Fotoğraflar, Jüpiter’i çevreleyen uyduları ve halkaları, ayrıca aurora ışıklarını ve güçlü fırtınaları görmeyi kolaylaştırıyor. Kızılötesi ışınlar insan gözüyle görülmediğinden, kızılötesi fotoğrafçılık yapay olarak renklendirilmiştir.
California Üniversitesi’nden Imke de Pater, “Jüpiter daha önce hiç bu şekilde gözlemlenmemişti. Bu inanılmaz. Biz bile görüntülerin bu kadar mükemmel olacağını tahmin etmemiştik” dedi. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, aynı zamanda Avrupa ve Kanada uzay ajansları tarafından da finanse edilen 10 milyar dolarlık James Webb Teleskobu projesinden sorumlu. NASA’ya göre Jüpiter’in bu görüntüsü, birçok teleskopik fotoğrafın birleştirilmesiyle üretildi. Dünyanın kuzey ve güney kutuplarında, atmosferdeki güneş ışığının kırılmasıyla oluşan aurora ışıkları gözlemlenebilmektedir.
Tavsiye Edilen İçerik:
Aralık 2021’de yörüngeye fırlatılan James Teleskobu, şu anda Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzakta. 13 milyar yıl önce, Big Bang’den hemen sonra Dünya’ya doğru yol alan ışık bile bu teleskopla görülebilmektedir. Önümüzdeki 20 yıl içinde Hubble teleskobunun yerini alan James Webb’in uzay araştırmalarında baş rolü oynaması beklenmektedir.
Jüpiter’i Tanıyalım

Kütle ve çap açısından Jüpiter, güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Gezegen ekvatorda geniş elips şeklinde görünür, ancak nispeten düşük yoğunluğu (suyun yoğunluğunun 1.33 katı), sıvı bileşimi ve hızlı dönüş hızı nedeniyle Satürn kadar büyük değildir. Bu sayede 0,52 albedoya sahip gezegen, görünen tarafına ulaşan güneş ışığının yarısından fazlasını yansıtır.
Katı bir yüzeyi olmayan Jüpiter’in dönme özellikleri, atmosferin yapısal elemanlarının hareketleri aracılığıyla tespit edilmeye çalışılmıştır. Ancak Giovanni Domenico Cassini, ekvator bölgesi ve kutupların ayrı döngülerle döndüğünü. 1690 gibi erken bir tarihte keşfetti. Hassas ölçümler daha sonra bu gözlemin doğrulanmasını sağladı ve gezegenin iki farklı dönüş periyodu -“Sistem I” ve “Sistem II”- kurulmuştur. Sistem I, ekvator bölgelerinin 9 saat, 45 dakika süren dönüşüdür. Sistem II, 9 saat 55 dakika olan kutup bölgelerindeki dönüş süresini tanımlar.

Siz değerli okuyucularımız Jupiter’in teleskop görüntüsünü beğendiniz mi? Görüşleriniz nelerdir? Yorum kısmına yazabilirsiniz.
 

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü