James Webb Uzay Teleskobu

Muge

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
247
0
0
NASA’nın Hubble’ın yerini alacak yeni nesil uzay teleskobu, James Webb uzay teleskobu olarak karşımıza çıkıyor. Teleskopun karmaşık sistemlerinin montajı ve test edilmesiyle ilgili zorluklar nedeniyle, fırlatma defalarca ertelenmekteydi. Son olarak 25 Aralık 2021’de sonunda fırlatılmıştı. 24 Ocak’ta teleskop L2’de yörüngeye girdi.
James Webb Teleskobunun Gözlem Gücü
Bu yepyeni kızılötesi teleskopun amacı, artık insan gözüyle görülemeyen gök cisimleri üzerinde bilimsel araştırmalar yapmaktır. Uzaktaki ışığı yakalamanın yanı sıra daha uzun ömürlü ışık da yakalanabilmektedir. 13,5 milyar yıl önce evreni yaratan büyük patlamanın ardından oluşan ilk galaksiler, James Webb uzay teleskobu ile görülebilmelidir. Ayna tarafından yakalanan ışığı kaydedecek olan James Webb’deki sensörler de aynı şekilde olağanüstü. Bunu, Dünya’dan görülebilenden 400 kat daha sönük yıldız ışığını tespit ederek yapabilecektir. Yörüngedeki bu devasa teleskop, Ay’ın üzerinde uçan bir yaban arısını görecek kadar güçlüdür.

Kızılötesi radyasyon, onları soğutmak için ısıtılan nesneler tarafından serbest bırakılır. Yakındaki gök cisimlerinden gelen paraziti önlemek için teleskop, tenis kortu büyüklüğünde bir ısı kalkanına sahip olacak. Teleskop ayrıca gözlemlemek için gezegenimizden 1,5 milyon kilometre uzakta çok uzak bir yörüngeye yerleştirilecektir. Lagrange konumlarından biri olan L2, Dünya, Ay ve Güneş’in yerçekimi kuvvetinin sıfır yerçekimi ile sonuçlandığı yerdir.
Ayna rakiplerinin aksine kızılötesi dalga boylarını daha iyi yansıtmak için gümüş veya alüminyum gibi daha yaygın malzemeler yerine altınla kaplanmıştır. Çapı 6,5 metre olan teleskobun ana aynası, 18 adet altıgen aynanın kaynaştırılmasıyla yapılmıştır. Kısmi ayna teknolojisi sayesinde büyük çaplı aynalar artık daha kolay ve ucuza üretilebilmektedir. Bölünmüş aynanın daha az yer kaplaması için katlanabilme özelliği de bir diğer önemli bir özelliktir. Bir cismin uzaya fırlatılma yeteneği, yalnızca kütlesiyle değil. Aynı zamanda fırlatıcı roketin kafasının içine sığacak kadar büyük olup olmadığıyla da belirlenmektedir.
James Webb Uzay Teleskobunun Görev Yeri
Bu teleskop, gezegenin yörüngesinde değil, gezegenden 1,5 milyon kilometre uzakta L2’de yer alacak. Güneş ve Dünya, Hubble’ın görüş alanı üzerinde, 90 dakikalık yörünge boyunca gözlem yaparken dikkate alınması gereken bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, hedeflenen bir gözlem yerinin bir zaman sınırı vardır. Güneş ve Dünya’ya göre sürekli aynı bölgede olacağı için uzay teleskobu L2 noktasında kalacak ve oldukça geniş bir alanı kolaylıkla gözlemleyebilecektir. Teleskoptan yaklaşık 400.000 kilometre uzakta bulunan Ay çok uzakta olacak.

James Webb Uzay Teleskobu yapımı önemli ve maliyetli bir girişimdir. Bu, sayısız zorlukla karşılaşan James Webb’in fırlatmasında da sayısız gecikmeye yol açtı. James Webb, kaybedilemeyecek kadar değerlidir. Böyle pahalı bir proje, çok güvenilir bir roket sistemi gerektiriyordu. Dünyanın en güvenilir roketi olarak kabul edilen Ariane 5, fırlatma için kullanılıyor. 80 ardışık fırlatma için, herhangi bir problem yaşamadı. James Webb Uzay Teleskobu Fransız Guenası üzerinden fırlatılmaktaydı.
Neptün’ün Halkalı Bir Fotoğrafını Çekmeyi Başarmıştı
Voyager 2’nin gezegenin 1989’da Neptün’ün yanından uçarken çekilmiş fotoğraflarından bu yana, gezegen ilk kez bu kadar ayrıntılı olarak görüldü. Bu, teleskobunun kızılötesi aletleri tarafından kullanılan teknolojiden önemli ölçüde etkilenmektedir. Görüntüler, genellikle buz devi olarak bilinen Neptün’ün yörüngesindeki halkaları ve toz şeritlerini gösteriyor. Bilim adamlarına göre, çok sayıda bulut şekli de Neptün’ün atmosferiyle ilgili araştırmalara ışık tutabilmektedir. Neptün’ün ötesinde olan gezegenin 14 uydusundan yedisi görünür durumda. James Webb uzay teleskobu üzerinden alınan görüntüler, bunların en parlak olanı Triton’un yıldız benzeri bir forma sahip olduğunu gösteriyor.
 

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü