Bitki Formasyonların Tanımı
Bitki formasyonu, bitkilerin çevresel faktörlere göre şekillenmesine verilen genel isimdir. Bitki formasyonları, bitkilerin mekanik ve biyolojik olarak çevresel faktörleri tarafından şekillendirildiği değişik biyolojik sistemlerin bir parçasıdır. Bitki formasyonları, biyolojik varlıkların mekanik ve biyolojik çevresel faktörler tarafından şekillendirildiği alanların bir alt türüdür. Bitki formasyonları, bitkilerin mekanik ve biyolojik çevresel faktörler tarafından şekillendirildiği ekosistemlerin bir parçasıdır.
Bitki Formasyonlarının Sınıflandırılması
Bitki formasyonlarının sınıflandırılması, bitkilerin fiziksel özellikleri ve ekolojik işlevleri göz önünde bulundurularak yapılır. Bitki formasyonları, bölgesel ve küresel ölçekte değişiklik gösterebilen farklı bitki sınıflarının ağaç, çalı, çimen, ot, arıtılmış tarlalar, kır, orman, vb. gibi sınıflarına ayrılır. Bitki formasyonları, bitkilerin fiziksel özellikleri ve ekolojik işlevleri baz alınarak sınıflandırılır.
Bitki Formasyonlarının Önemi
Bitki formasyonları, bitkilerin mekanik ve biyolojik çevresel faktörler tarafından şekillendirildiği biyolojik sistemlerin bir parçasıdır. Bitki formasyonları, bitkilerin besin maddelerinin alımı, havadaki oksijenin arttırılması, çevresel kirleticilerin kontrolü, toprak kalitesinin korunması, bitkilere dayalı üretimin arttırılması gibi önemli hizmetleri sağlar. Bitki formasyonları, bitki çeşitliliğinin artmasına ve ekosistemlerin sağlıklı ve dengeli işleyişine yardımcı olur.
Kaç Adet Bitki Formasyonu Vardır?
Bitki formasyonlarının sayısı ve türü, bitkilerin mekanik ve biyolojik çevresel faktörler tarafından şekillendirildiği biyolojik sistemlerin özelliklerine göre değişiklik gösterir. Bitki formasyonları, arıtılmış tarlalar, kır, orman, ot, çalı, çimen, ağaç, vb. gibi farklı bitki sınıflarında bulunabilir. Bitki formasyonlarının sayısı kesin olarak belirlenemez ancak yaklaşık olarak yaklaşık 1000'den fazla bitki formasyonu olduğu tahmin edilmektedir.