Kapalı bir anlatım ne demek

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
24,359
1,315
112
Kapalı anlatım, öznel veya nesnel olarak ifade edilen anlatımlardan oluşan bir tarzdır. Öznel anlatım, anlatıcının duygu ve düşüncelerini anlatırken, nesnel anlatım da olay veya durumların objektif bir biçimde anlatılması anlamına gelir. Kapalı anlatım, anlatıcının duygularını, düşüncelerini ve durumları, kişisel görüşlerden uzak tutarak daha çok nesnel anlatımların kullanılmasını gerektirir. Kapalı anlatımda, metin içerisinde açık olarak ifade edilmeyen, ancak okuyucunun anlamasını sağlayan işaretler kullanılır.

Kapalı anlatım, metinlerde kişisel görüşlerden kaçınılarak, çoğu zaman tarafsız bir bakış açısının benimsenmesi gereken durumları anlatmak için tasarlanmıştır. Anlatıcının tarafsızlık ve objektiflik sağlaması, okuyucuya özgürce algılamasını sağlar ve okuyucunun kendi görüşünü oluşturmasına izin verir. Kapalı anlatımlarda, kişisel görüşlerin çok az olması gereken durumları anlatmak için çeşitli öğeler kullanılır. Bu öğeler arasında, örnekler, metaforlar, çelişkiler ve anlamsal sözcükler bulunur.

Kapalı anlatım, özellikle gazeteciler, akademisyenler ve yazarlar tarafından sıklıkla kullanılır. Bu tarz anlatım, konu hakkındaki görüş ve düşünceleri ifade etmeyi amaçlarken, okuyucunun özgürlüğünü korur ve okuyucuyu özgür bir şekilde düşünmeye sevk eder. Kapalı anlatım, anlatıcının tarafsız bir yaklaşım sergilemesi gerektiği durumlarda çok etkili bir tarzdır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)