Kethüda kadın, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kadının kurumsal olarak kontrol ve denetiminde belirli bir makamı ifade eder. Osmanlı İmparatorluğu'nda her kesimden kadınlar için bazı haklar vardı. Kethüda kadının görevleri arasında, kadınların her türlü sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, ekonomik durumlarının korunması ve kadınların haklarının korunması gibi hukuki ve sosyal konularda denetim yapmak vardı. Kethüda kadınların görevleri, mahallelerde kadınların evlerine ziyaret etmek, evlerinde sevk ve idare etmek, kadınların çalışma, eğitim, sağlık, ekonomik durumlarının denetlenmesi ve korunması, kadınların ücretlerinin kontrolü ve kadınların haklarının korunması gibi hukuki ve sosyal konularda denetim yapmak, hukuki yardım ve konularının takibini yapmak, kadınların mahallelerdeki durumlarını incelemek ve kadınlara yardım etmek gibi konular üzerinde çalışmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu'ndaki kadınlar, kethüda kadınlarının görevleri arasında yer alan kurumsal denetim sayesinde haklarını korumayı başarabildiler.