Kumanda ekonomisi ne demek

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
24,659
1,247
112
Kumanda ekonomisi, bir ekonomi içindeki merkezi kurumların fiyatları, büyümeyi ve diğer ekonomik parametreleri denetim altında tutması veya kontrol etmesidir. Bir ülkede kumanda ekonomisi, genellikle devlet tarafından yürütülen veya desteklenen bir ekonomik politikadır. Devlet, kontrolünü sağlamak için fiyatları, arzı ve talebi etkileyen çeşitli araçlar kullanır. Bunlar arasında enflasyonu kontrol etmek için para arzını kontrol etmek, fiyatları sabitlemek, vergi, tarife gibi uygulamalar ve çeşitli kamu harcamaları içeren ekonomik politikalar sayılabilir.

Kumanda ekonomisi, genellikle bir ülkede ekonomiyi istikrar içinde tutmak veya büyümeyi desteklemek için uygulanan bir ekonomik politikadır. Bu tür bir ekonomi, devlet tarafından kontrol edilen fiyatlar, arz ve talebi etkileyen çeşitli politikalarla desteklenir. Merkezi kurumlar, kontrolünü sağlamak için para arzını, fiyatları, vergi ve tarifeleri kontrol edebilir. Bununla birlikte, devletin kontrolünün fazla olması, ekonomide çeşitlilikten yoksunluk, yüksek faiz oranları ve düşük büyüme oranlarına neden olabilir. Kumanda ekonomisi, ekonomik istikrarı destekleyebilir ancak bunu yaparken, ekonomide çeşitlilik ve büyümeyi de önemli ölçüde sınırlandırmaktadır.

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
24,792
1,159
112
Kumanda ekonomisi, iktisadın bir alt dalı olarak tanımlanır. Bu yaklaşım, devletlerin ekonomik etkinlikleri denetim altına alarak, ülkelerin ekonomik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak ekonomik politikalar geliştirmesine odaklanır. Devlet, ekonomideki hareketlilik ve istikrarı sağlamak için belirli düzenlemeler yapmakla sorumludur. Ayrıca, devletin arz ve talebi dengelerin korunmasını sağlaması da önemlidir. Bu hedeflere ulaşmak için, devletler kamu harcamaları, vergi politikaları, para arzını ve diğer ekonomik konuları denetim altına almayı tercih edebilir. Bu denetim, ekonominin güçlü bir şekilde çalışmasını ve ülkelerin ekonomik hedeflerine ulaşmasını sağlayacak, kumanda ekonomisini oluşturacaktır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)