Türkiye'de okullarda eğitim ve öğretimin temelini oluşturan dersler, öğrencilere okuma, yazma, hesap, tarih, dil, sosyal bilgiler ve fen bilimleri gibi temel konuları öğretmeyi amaçlamaktadır. Ders çalışma ve öğrenme sorumluluğu, öncelikle öğrencilerin kendisine aittir. Öğrenciler, dijital kaynaklar veya sınıflarda karşılıklı yardımlaşma ile öğrenmeyi desteklemelidir.
Ancak, öğrencilere karşı sorumlu olan bazı kişiler de mevcuttur. Öğretmenler, öğrencilerin başarılarını gözlemlemek ve öğrencilerin ders çalışma sürecine katılmalarını sağlamak için sorumlu tutulurlar. Öğretmenler, öğrencileri karşılar ve öğrenmeyi desteklerken, öğrencilerin dersleri anlamalarını ve başarıya ulaşmalarını sağlayacak öğretim yöntemleri seçer.
Ayrıca, okulun müdürü veya yönetim kurulu, öğretmenlerin öğretim süreçlerini geliştirmelerine yardımcı olmak için öğretmenlerden sorumludur. Müdürler, öğretmenlerin öğretim sürecindeki becerilerini geliştirmeleri için öğretim teknolojileri ve kaynaklarını sağlamalıdır.
Kısaca, ders çalışma ve öğrenme sorumluluğu, öğrencilerin kendilerine aittir, ancak öğretmenler ve okul müdürü gibi kişilerin de öğrencilerin başarılı olmalarını sağlayacak öğretim yöntemleri seçmeleri ve öğretmenlerin öğretim süreçlerini geliştirmelerine yardımcı olmaları gerekmektedir.